Graaf Floris V, geboren in Leiden, op een prent uit 1587.  

Burgemeester en hoogleraar spreken over Hollandse graven

Burgemeester Henri Lenferink en prof.dr. Dick de Boer belichten donderdag 19 april de betekenis van de middeleeuwse graven voor de stad Leiden en het graafschap Holland. De ‘openbare les’ begint om 17.30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis (ingang Breestraat).

Aanleiding voor het optreden van de burgemeester en hoogleraar is een tentoonstelling over deze bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis, die tot vrijdag 25 mei 2018 in het Leidse Stadhuis te zien is. Dit jaar is het precies duizend jaar geleden dat graaf Dirk III de Slag bij Vlaardingen won, waarna het graafschap Holland tot bloei kwam.

De geschiedenis van de stad Leiden is nauw verbonden met de Hollandse graven. Zij bezaten hier een versterkte boerderij, Huis Lockhorst. De legendarische graaf Floris V (1254-1296) is hier geboren. In het jaar 1266 (750 jaar geleden in 2016) bezegelde hij de stadsrechten van zijn geboortestad: de oudste Leidse stadsakte die bewaard is gebleven.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×