Bijenprofessor Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis en Kees Moeliker, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam tijdens de opening van de expositie. (Foto's: PR).

Volop aandacht voor bedreigde bijen tijdens Nederland Zoemt

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vond zaterdagavond de landelijke aftrap plaats van de wilde bijen expositie ‘Nederland Zoemt‘. Aansluitend is in elf natuurmusea in Nederland dezelfde expositie over deze bijzondere beestjes te bezoeken.

Ook op allerlei andere plekken in (en buiten) de regio zijn allerlei activiteiten die moeten zorgen voor meer aandacht voor bijen. In het weekend van 21 en 22 april vindt de eerste Nationale Bijentelling plaats waarvoor mensen worden opgeroepen om in de eigen tuin op zoek te gaan naar wilde bijen, zoals hommels. Met een toer met een Bijen-Infokar door Leiden gaat IVN Leidse Regio het helpen van de wilde bijen onder de aandacht brengen.

Op zaterdag 21 april staat de Bijen-infokar op vier plekken in Leiden. IVN-natuurgidsen zorgen dat er van alles te zien en ontdekken is. “We willen mensen enthousiast maken om wilde bijen te helpen. Voor iedereen zijn er zaden van bijvriendelijke planten voor tuin en balkon. Er zijn leuke activiteiten, ook voor kinderen. Maak
zaadbommen of een eenvoudig bijenhotel, knutsel een hommel, proef honing en stuifmeel. Neem een bijentelformulier mee en oefen alvast in de herkenning”, somt Marian Kathmann de vele activiteiten op.

De locaties van de ‘Leiden zoemt- Infokar’ zijn:
10.00 uur tot 12.00 uur Kooiplein. Met een excursie naar het eerste dakpark in Leiden.
12.00 uur tot 14.00 uur Stadhuisplein. In het Stadhuis wordt om 12.30 uur het Bijen-Infopaneel van Naturalis gepresenteerd.
13.30 uur tot 14.30 uur Kweektuin van de Vrienden van het Singelpark naast Leiden Centraal. Leer bijen tellen met bijenexpert Lisette van Naturalis.
14.00 uur tot 16.00 uur Het Zoete Land, stadstuinderij aan de Zoeterwoudse Singel. Met een rondleiding over de tuin en bijen tellen in de kruidentuin.

Tussen 11.00 uur en 15.00 uur is een bijenspecialist aanwezig in de kweektuin van het Singelpark naast Leiden Centraal om het bijen tellen te leren. In Naturalis zijn er het hele weekend doorlopende activiteiten rondom wilde bijen. Zondagmiddag is de Bijen-Infokar in de Hortus botanicus. Alle activiteiten in de regio rond bijen zijn verzameld op www.bijenlandschap.nl/agenda.

In de Leidse regio werken diverse partijen samen om te zorgen dat meer mensen in actie komen voor de wilde bij. Dat zijn Naturalis, de Hortus, Bijenlandschap, IVN-Leidse regio, Naar Buiten!, gemeente Leiden, Groen Dichterbij071 , Imkersvereniging Leiden e.o.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×