(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden stunt tegen landskampioen Donar

Zorg en Zekerheid Leiden blijft nog in de race voor een hogere klassering dan de vierde plaats. De Leidse formatie schoot in Groningen met scherp. Via een ruststand van 55-48 werd er uiteindelijk met de onwaarschijnlijk hoge score van 103-112 gewonnen.

Basketbalwedstrijden worden doorgaans gewonnen door de ploeg die het beste verdedigt. Donar is de best verdedigende ploeg in de Dutch Basketball League. In Groningen was het zaterdagavond een uitzondering op die regel. Als je 103 punten tegen krijgt van Donar, dan is dat niet echt bijzonder. Maar als je er zelf dan 112 scoort en daarmee de wedstrijd wint, dan is dat wel degelijk bijzonder.

Voor de cijferfreaks: het was pas de vierde keer in de historie van Zorg en Zekerheid Leiden dat beide ploegen door de grens van de honderd punten braken. OP 11 maart 2008 werd het in Leiden tegen Donar 109-106. Op 6 maart 2010 werd het thuis tegen Aris na drie verlengingen 103-102. Op 8 maart 2008 werd het in Leeuwarden tegen Aris na twee verlengingen 111-120. De 112 punten van zaterdagavond zijn wel een record voor gescoorde punten in een uitwedstrijd zonder verlenging. Het oude record was 109.

Voor aanvang van de wedstrijd vormden beide ploegen een erehaag voor de familie Bekkering. Zij waren op bezoek en werden in het zonnetje gezet. Zorg en Zekerheid Leiden werkte daar graag aan mee, want Ross Bekkering heeft natuurlijk ook in Leidse dienst goed basketbal laten zien.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden was het zaak om Donar niet teveel ruimte te geven in de openingsfase. Even leek het wel die kant op te gaan toen het na anderhalve minuut 7-3 stond. Daarna kwam vooral Clayton Vette tot leven. Na iets meer dan drie minuten spelen was het 9-13 in Leids voordeel en zat Vette al aan 10 punten. Zes punten op rij door een gedreven spelende Worthy de Jong zorgden voor een 14-19 stand halverwege het eerste kwart. Met nog twee minuten te gaan was het door Carrington Love (vijf punten) en Mohamed Kherrazi zelfs 18-26 geworden. Toch sloot Donar de eerste rondgang nog met een voordelige marge af: 30-28.

Meteen aan het begin van het tweede kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden door een driepunter van Floris Versteeg en een steal plus dunk van Worthy de Jong een 32-35 voorsprong, waarop Erik Braal zijn team naar de kant haalde. Na een onsportieve fout van Alexandru Olah kwam Donar weer op voorsprong. Dit keer moest Paul Vervaeck naar de time-out grijpen. Carrington Love en Thomas Koenis wisselden driepunters uit. Na een nieuwe driepunter van Carrington Love werd het 39-43, maar Zorg en Zekerheid Leiden kon die voorsprong niet vasthouden. Driepunters van Bradford Burgess (acht driepunters raak tegen 80%) en Brandyn Curry zorgden voor een 12-0 run van Donar. Worthy de Jong noteerde nog wel een driepunter, maar kon niet voorkomen dat Donar met een 55-48 voorsprong ging rusten.

Wat er in de kleedkamer was besproken, zal altijd een raadsel blijven. Feit was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden scherp aan de tweede helft begon. Het derde kwart regende het Leidse driepunters. Maar liefst acht bommetjes vielen door de ring. Clayton Vette bracht met twee driepunters het verschil meteen terug naar één punt. Halverwege het kwart was het echter 61-55 voor Donar. Sergio de Randamie had het juiste antwoord in huis. Via een vrije worp en twee driepunters bracht hij, geholpen door een bommetje van Clayton Vette, Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 63-64. Dat de Leidse ploeg volle bak ging, bleek wel op twee minuten voor het einde van het derde kwart. Worthy de Jong schoot ui de break een driepunter mis. Als een duveltje uit een doosje verscheen De Jong onder het bord om de aanvallende rebound te converteren. Negen seconden voor het einde van het derde kwart tekende Carrington Love voor 73-76, maar Teddy Gipson verzilverde nog een and-1 na een fout van Marijn Ververs. Zorg en Zekerheid Leiden had echter nog drie seconden de tijd. De Jong gooide een lange pass naar Ververs die ondanks een felle verdediging de Leidse ploeg met een driepunter op 76-79 zette.

Sergio de Randamie begon het vierde kwart met vier rake vrije worpen, maar Burgess antwoordde met twee driepunters op rij. Even werd het na een driepunter van Carrington Love 82-88, maar Donar gaf zicht niet zo maar gewonnen. De Groningers namen een 89-88 voorsprong, waarna Carrington Love zijn eigen misser afving en omzette in 89-90. De score ging even heen en weer, totdat Floris Versteeg zich meldde. Bij een stand van 93-94 pakte hij de aanvallende rebound na een misser van Vette. Versteeg scoorde en kreeg een fout mee. Die bonus vrije worp benutte hij ook, waardoor het 93-97 werd.

Evan Bruinsma en Carrington Love wisselden weer driepunters uit voor 96-100. Dit keer antwoordde Brandyn Curry met een and-1. Met iets minder dan twee minuten te spelen, zorgde Worthy de Jong met een driepunter voor een gaatje van vier punten: 99-103. Burgess had dit keer niet een rake driepunter in huis, waarna Carrington Love met nog 50 seconden te gaan voor 99-106 zorgde. Donar probeerde het al een tijdje met een zonepress, maar daar had Zorg en Zekerheid Leiden weinig moeite mee. Mohamed Kherrazi liep een zwaar verdedigde lay-up binnen, waarna Worthy de Jong en Carrington Love vanaf de lijn voor de verrassende 103-112 winst zorgden.

“Voor de toeschouwers was dit een plezierige wedstrijd”, liet Paul Vervaeck tijdens de persconferentie weten. “Dit was een serieuze game als je naar de statistieken kijkt. Donar pakt normaliter twaalf aanvallende rebounds, wij geven vanavond maar zes aanvallende rebounds weg. Voor rust hadden we een paar domme acties, waardoor de fastbreak van Donar werd gevoed.”

Erik Braal deelde complimenten aan Zorg en Zekerheid Leiden uit. “Zij hebben volledig verdiend gewonnen. Als de tegenstander bij ons 112 punten maakt, dan hebben wij geen enkel recht op de overwinning. Leiden schiet een ontzettend hoog percentage op alle vlakken en dat terwijl de verre schoten verdedigd werden. Alle complimenten voor Zorg en Zekerheid Leiden!”

Carrington Love kwam dankzij acht driepunters (uit twaalf pogingen) uit op 36 punten. Dat is nog net geen clubrecord, want dat staat met 37 punten nog steeds op de naam van Josh Duinker. Die acht driepunters zijn wel een evenaring van het clubrecord. Op 2 april 2011 schoot Monta McGhee in een thuiswedstrijd tegen Rotterdam ook acht driepunters raak.

Door deze verrassende winst in Groningen – de eerste zege in MartiniPlaza sinds 13 november 2014, toen het 70-72 werd – bestaat de mogelijkheid dat Zorg en Zekerheid Leiden toch nog de vierde plaats kan ontlopen. Dan moet de Leidse ploeg komende week winnen in Rotterdam van Forward Lease en zaterdag thuis van Apollo. Als New Heroes dan wint van Landstede Basketbal, dan eindigt Zorg en Zekerheid Leiden toch nog als derde.

Donar Groningen – Zorg en Zekerheid Leiden 103-112 (30-28, 25-20, 21-28 en 27-36).
Scores Leiden: Carrington Love 36 (8 driepunters, 8 rebounds, 8 assists), Clayton Vette 23 (11 rebounds), Worthy de Jong 21 (8 assists, 6 turnovers), Sergio de Randamie 11, Mohamed Kherrazi 8 (7 rebounds), 6 assists), Marijn Ververs 7 en Floris Versteeg 6.
Topscorers Donar: Bradford Burgess 24 (8 driepunters) en Brandon Curry 19 (7 assists).

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×