Daan Sloos is weer lid geworden van de partij waar het voor hem ooit begon: de SP Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Daan Sloos wil terug bij de SP Leiden; bestuur beraadt zich

Daan Sloos is weer lid geworden van de SP. De Leidse politicus zat sinds begin deze eeuw met zijn eigen partij Leefbaar Leiden in de gemeenteraad, nadat hij eerder ook voor de SP Leiden raadslid was geweest. Na onenigheid stapte hij samen met collega raadslid Piet Peper op. De twee namen hun zetels mee en gingen verder als Leefbaar Leiden. Eind vorige maand verliet Sloos de actieve politiek. Met zijn lidmaatschap van de SP sluit hij ook het boek Leefbaar Leiden. “Maar als anderen  het willen overnemen vind ik dat goed”, laat hij vanmiddag aan Sleutelstad weten.

Dat hij nu weer terugkeert bij zijn oude liefde verklaart hij op zijn Facebook-pagina als volgt: “We waren al een beetje familie, maar nu nóg meer. Ben weer lid van de grote familie geworden en ze verwelkomen met van harte.”

Of iedereen bij de SP gelukkig is met de terugkeer van Sloos bij de partij valt nog te bezien. Oud-raadslid Alexandra van den Berg snapt bijvoorbeeld niet hoe Sloos van links naar rechts heeft kunnen gaan en nu weer terugkeert naar links. Ook oud-voorzitter Martine Marijt van de Leidse afdeling van de SP lijkt niet gelukkig met de terugkeer van Sloos binnen de gelederen: “Ik vraag me af aan wie je dan gevraagd hebt of je weer welkom bent?”

Of Sloos inderdaad duurzaam terugkeert bij de partij waar hij zijn politieke carrière begon lijkt nog niet helemaal zeker: “Gaat dit kruisverhoor nog verder, want dan voel ik me niet meer zo welkom…”, stelt hij in de discussie over zijn hernieuwde lidmaatschap die op Facebook op gang is gekomen (zie afbeelding hieronder).

Ook het Leidse SP-bestuur weet nog niet zo zeker of ze Sloos weer in de armen willen sluiten. “Het klopt dat Daan Sloos via de landelijke ledenadministratie heeft aangegeven lid te willen worden van de SP. Daar hebben ze hem ingeschreven als lid, en hem ongetwijfeld op de standaardwijze welkom geheten als voormalig lid. Met de afdeling SP Leiden is geen contact geweest”, meldt voorzitter Sander Sauvé van de SP Leiden.

Inmiddels heeft ook de afdeling vanuit het landelijk administratiesysteem het bericht ontvangen dat Daan Sloos lid wil worden. “Het is echter aan de afdeling om dat al of niet te accepteren”, zegt Sauvé. “Gezien de geschiedenis – het feit dat de heer Sloos er met een zetel van de SP vandoor is gegaan, en het feit dat hij de afgelopen jaren in de raad bepaald geen SP-standpunten heeft verkondigd – is het nog maar de vraag of wij zijn lidmaatschap accepteren.”

Het  afdelingsbestuur buigt zich morgen over het mogelijke lidmaatschap van Sloos. “Daarna laten we hem weten wat onze beslissing is. Van ‘verwelkomen met harte’ is dus bepaald geen sprake.”

Leiden Politiek sloos_soap


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×