Daan Sloos wil terug bij de SP Leiden; bestuur beraadt zich

23

Daan Sloos is weer lid geworden van de SP. De Leidse politicus zat sinds begin deze eeuw met zijn eigen partij Leefbaar Leiden in de gemeenteraad, nadat hij eerder ook voor de SP Leiden raadslid was geweest. Na onenigheid stapte hij samen met collega raadslid Piet Peper op. De twee namen hun zetels mee en gingen verder als Leefbaar Leiden. Eind vorige maand verliet Sloos de actieve politiek. Met zijn lidmaatschap van de SP sluit hij ook het boek Leefbaar Leiden. “Maar als anderen  het willen overnemen vind ik dat goed”, laat hij vanmiddag aan Sleutelstad weten.

Dat hij nu weer terugkeert bij zijn oude liefde verklaart hij op zijn Facebook-pagina als volgt: “We waren al een beetje familie, maar nu nóg meer. Ben weer lid van de grote familie geworden en ze verwelkomen met van harte.”

Of iedereen bij de SP gelukkig is met de terugkeer van Sloos bij de partij valt nog te bezien. Oud-raadslid Alexandra van den Berg snapt bijvoorbeeld niet hoe Sloos van links naar rechts heeft kunnen gaan en nu weer terugkeert naar links. Ook oud-voorzitter Martine Marijt van de Leidse afdeling van de SP lijkt niet gelukkig met de terugkeer van Sloos binnen de gelederen: “Ik vraag me af aan wie je dan gevraagd hebt of je weer welkom bent?”

Of Sloos inderdaad duurzaam terugkeert bij de partij waar hij zijn politieke carrière begon lijkt nog niet helemaal zeker: “Gaat dit kruisverhoor nog verder, want dan voel ik me niet meer zo welkom…”, stelt hij in de discussie over zijn hernieuwde lidmaatschap die op Facebook op gang is gekomen (zie afbeelding hieronder).

Ook het Leidse SP-bestuur weet nog niet zo zeker of ze Sloos weer in de armen willen sluiten. “Het klopt dat Daan Sloos via de landelijke ledenadministratie heeft aangegeven lid te willen worden van de SP. Daar hebben ze hem ingeschreven als lid, en hem ongetwijfeld op de standaardwijze welkom geheten als voormalig lid. Met de afdeling SP Leiden is geen contact geweest”, meldt voorzitter Sander Sauvé van de SP Leiden.

Inmiddels heeft ook de afdeling vanuit het landelijk administratiesysteem het bericht ontvangen dat Daan Sloos lid wil worden. “Het is echter aan de afdeling om dat al of niet te accepteren”, zegt Sauvé. “Gezien de geschiedenis – het feit dat de heer Sloos er met een zetel van de SP vandoor is gegaan, en het feit dat hij de afgelopen jaren in de raad bepaald geen SP-standpunten heeft verkondigd – is het nog maar de vraag of wij zijn lidmaatschap accepteren.”

Het  afdelingsbestuur buigt zich morgen over het mogelijke lidmaatschap van Sloos. “Daarna laten we hem weten wat onze beslissing is. Van ‘verwelkomen met harte’ is dus bepaald geen sprake.”

Delen
heropening sligro Leiden

23 reacties

 1. Mijn God. Verbannen naar Siberië.
  In de Goelag-archipel behoren dat soort regeneraten thuis.

 2. Een Leids burger op

  ¨Oud-raadslid Alexandra van den Berg snapt bijvoorbeeld niet hoe Sloos van links naar rechts heeft kunnen gaan en nu weer terugkeert naar links.¨
  Het zou me niets verbazen als meer mensen zich dat afvragen.
  De heer Sloos lijkt me iets te opportunistisch. Immers na de breuk met Tomas Kok was de heer Sloos al een totaal andere koers gaan varen. (van Wilders-partij naar een soort 55+Oudere-Krollebol-partij.) Dat je met bepaalde personen breekt kan ik me goed voorstellen maar dat is nog wat anders dan ook je standpunten veranderen. Zo bekeken verrast het mij niet dat hij nu weer terug is bij de SP.

  • Ja maar toen Pim Fortuyn sprak in Holiday Inn te Leiden (2002 ?), was Daan er als een loops teefje bij.
   Ik herinner me nog die liefdevolle foto’s in de lokale pers, Daan glunderend naast Pimmie.
   Daan is windvaan, kameleon enz.

   • Een Leids burger op

    En Henk&Ingrid komen nu ook bedrogen uit na de terugkeer van de heer Sloos. Maar goed misschien kan ie nu fractievoorzitter worden bij de SP. 🙂

 3. Margreet Stol

  De Leefbaar afdeling van Leiden leek al nooit op andere ‘Leefbaar’ afdelingen in het land. Ook al heb ik een gezonde weerstand tegen de diverse leefbaren, de Leidse afdeling viel in mijn ogen altijd erg mee. Niet zo rechts als elders.

 4. Henk Hannemann

  Een lachertje. Volgens mij heeft hij de afgelopen jaren niets gedaan. Dat zo’n man welkom is bij de SP geeft te denken. Dat zie ik ook niet gebeuren. Wat zoekt hij bij een partij die miljoenen over de balk gooit om migranten met een status te huisvesten en uitgeprocedeerde asielzoekers te pamperen.
  Als de SP deze charlatan binnenlaat dan kunnen ze de SP Leiden wel opdoeken. Die komt er niet in.

 5. Jantje van Leiden op

  Ik zou het als afdelingsbestuur wel weten. Sloos betaalt alsnog over de afgelopen jaren de gebruikelijke afdracht van zijn raadsvergoeding aan de SP. Heel redelijk lijkt me.

  • Leuk bedacht. Want dat was waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer achter zijn vertrek uit de SP-fractie destijds: lekker de hele raadsvergoeding in eigen zak steken in plaats van af te dragen aan de partij en genoegen te moeten nemen met een deel van het bedrag. En met een eigen fractie viel er voor hem nog meer te halen bij de gemeente.
   Wat een vervelende opportunist. ‘Opdonderen’ zou ik zeggen als ik SP-bestuurslid was.

   • Inderdaad das ook mijn bezwaar als oud bestuurslid eerst met zetel de tent verlaten dan knuffelbuurt met rechtse pvv lui en dan weer terug willen bij partij die je eerst de rug toegekeerd hebt en dan weer denken binnen te huppelen alsof dr nooit wat gebeurt is hij heeft ons 3 zetels gekost in der tijd doordat hij raadslid peper mee nam en naderhand hendriks inlijfde

 6. Een Leids burger op

  Die afdracht aan de SP-Kas waar Jantje over spreekt kan natuurlijk niet met terugwerkende kracht geïnd worden over de tijd dat de heer Sloos al niet meer voor de SP in de gemeenteraad zat. Hij zou destijds zijn weggegaan omdat hij de toenmalige SP te autoritair vond. Maar beseft hij dan wel dat de Marijnissen-dynastie bij die tomatenpartij nog steeds springlevend is? Bovendien heeft de heer Sloos zelf al een koekje van eigen deeg gekregen toen Tomas Kok er met LL-leden(LL=Leefbaar Leiden) vandoor ging en de groep Kok ging vormen.
  Maar zal de SP nu de “verloren-SP-zoon” weer met open armen binnenhalen? Zoniet dan kan ie toch weer “gewoon” terug naar “Ome Geert” toch? 🙂

 7. Nee mijnheer Sloos.. Laat het leefbaar maken van Leiden nu maar over aan o.a. Partij Sleutelstad van Maarten Kersten. U heeft te veel een akte van onvermogen af gegeven.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline