Leids SP-bestuur wil in gesprek met Daan Sloos over hernieuwd lidmaatschap

17

Of Daan Sloos welkom is als lid van de SP Leiden moet binnenkort duidelijk worden. Het bestuur van de SP Leiden wil naar aanleiding van de aanmelding van Sloos met hem in gesprek. “We hebben nog wel een aantal vragen”, meldt voorzitter Sander Sauvé. “Nadat dat gesprek heeft plaatsgevonden, neemt het bestuur een beslissing over het lidmaatschap van Daan Sloos.”

De aanmelding van Sloos ligt gevoelig bij de Leidse afdeling. Begin deze eeuw stapte Sloos die toen raadslid voor de SP Leiden was uit de fractie en nam niet alleen zijn zetel mee, maar ook een tweede SP-raadslid; Piet Peper. Later voegde ook Hans Hendriks zich bij het inmiddels door Sloos opgerichte Leefbaar Leiden. “Dat is ook mijn bezwaar als oud- bestuurslid”, zegt Martine Marijt naar aanleiding van de aanmelding van Sloos. “Eerst met zetel de tent verlaten, dan knuffelbeurt met rechtse PVV-lui en dan weer terug willen bij partij die je eerst de rug toegekeerd hebt en dan weer denken binnen te huppelen alsof d’r nooit wat gebeurd is. Hij heeft ons destijds drie zetels gekost.”

Sloos op zijn beurt trekt zich weinig aan van alle commotie. “Graag of niet hoor, ik ben lid van de SP, niet van de SP Leiden. Ik heb het welkomstpakket inmiddels binnen. En als het toch anders blijkt te zijn, laat ik dat juridisch bekijken.”

Delen
Leiden Culinair

17 reacties

 1. Ik stel voor de Daan op sterk water te zetten en hem zeg maar in een doorzichtige glazen constructie in de hal van het Stadshuis ten toon te spreiden als de meest politieke draaikont die Leiden ooit gekend heeft.

  • Aanmelding gaat via landelijke administratie de lokale afdeling bepaald uiteindelijk over lidmaatschap van iemand zo is dat statutair geregeld

   • Een Leids burger op

    Ik snap alleen niet wat er nog voor de Leidse SP met Daan te bespreken valt. Persoonlijk heb ik niets tegen de heer Sloos maar hij is te opportunistisch. Zo’n lid lijkt me voor geen enkele partij goed of dat nu een soort rechtse PVV partij is of de linkse SP.

 2. Ga dat gesprek aan met Daan in het duurste restaurant van Leiden, bestel de duurste gerechten en wijnen, laat Daan de rekening betalen, gesprek geweest, lekker gegeten en gedronken, royeer het “kerverse” partijlid Daan, klus geklaard, dag Daan.

 3. Eric van 't Groenewout op

  Als iemand lid wil worden van een bepaalde politieke partij, lijkt het mij niet aan anderen (behoudens mensen binnen de SP) om dat tegen te willen houden. In Nederland kennen we gelukkig o.a. vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Net als ieder ander mag de heer Sloos lid worden van de politieke partij van zijn keuze. De heer Sloos heeft geen strafblad, anders dan iemand hierboven suggereert kost een lidmaatschap geld (hij verdient er dus niets aan) en laten we het niet vergeten: de heer Sloos heeft al veel eerder gebroken met de extreemrechtse Feldwebel die hij helaas in zijn partij had opgenomen.
  De heer Sloos bewijst dat het verstand met de jaren komt. En wat goed dat de heer Sloos na een periode van fysieke malheur zich weer voor Leiden wil inzetten.
  Het wisselen van partij is niet alleen exclusief aan de heer Sloos voorbehouden. Kijk eens naar 50+. Alles wat bij dat zooitje zeer bemiddelde zeurpieten zit, is uitgerangeerd pluche van andere partijen. In het geval van de heer Sloos geldt een prachtige tegeltjeswijsheid: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  • Een Leids burger op

   Dat beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is van toepassing op iemand die halverwege de rit tot inkeer komt.
   Dat Sloos Kok destijds had binnengehaald heeft hem geen windeieren gelegd want LL kreeg toen juist meer zetels.
   .
   Vergeet niet dat in eerste instantie Kok gebroken heeft met Sloos en niet andersom.
   .
   Daardoor werd LL(Leefbaar Leiden) weer klein. Sloos is toen niet meteen teruggekeerd naar de SP hoor maar heeft juist getracht met LL zonder Kok verder te gaan. Toen hij niet genoeg geschikte medestanders daarvoor kon vinden is hij maar gestopt met LL en tracht nu weer binnen te komen bij de SP.
   .
   De vraag is dus nu juist of er hier in DIT specifieke geval wel sprake zou zijn van een echte ¨bekering¨ en er later niet opnieuw hernieuwde ommekeer, dwaling en verandering van standpunt en partij zou plaatsvinden al naar gelang de situatie. Steeds veranderen van standpunt komt niet betrouwbaar over.
   Met opportunisme is geen enkele partij gediend: of dat nu een soort rechtse PVV partij is of de linkse SP.

  • Het ligt hier echt wat gecompliceerder. Blijkbaar kent u de voor deze kwestie relevante geschiedenis niet of onvoldoende. Verdiep u daar a.u.b. eerst in alvorens een standpunt in te nemen.
   Over de kwalijke opvattingen die raadslid Sloos in de loop der jaren heeft geuit hoeven we het niet eens hebben.

 4. De Echte Leidse Burger op

  Tomas Kok kreeg 381 stemmen. Daan Sloos bijna 7x meer: 2518.
  Kok kreeg amper 10% van de Leefbaar stemmen.
  Van alle gekozen no.’s 2 op de lijst kreeg Kok verreweg de minste stemmen.
  De conclusie is dat Kok Leefbaar Leiden alleen maar schade heeft berokkend.
  Als Sloos, net als Eerdmans in Rotterdam en momenteel de Mos in Den Haag, extreem rechts buiten de deur had gehouden, was Leefbaar Leiden mogelijk groter geworden. Leiden heeft weinig tot niets op met extreem rechts (u bent gelukkig een van de weinigen, maar wees gerust: als u ooit lid van een gezonde democratische partij wordt, zal ik er geen vraagtekens bij plaatsen).
  Daan Sloos heeft een grote inschattingsfout gemaakt met het toestaan dat Kok zich bij hem aansloot.
  Daan Sloos is gewoon een lid van de SP. Al uw gezever “over een echte ¨bekering¨ en er later niet opnieuw hernieuwde ommekeer, dwaling en verandering van standpunt”: en dan nog, wat maakt het uit van welke partij een ex-raadslid wel of niet lid is?
  Wat dhr. Sloos in z’n eigen huis of in stamcafé aan anderen vertelt, is voor het reilen en zeilen van de SP, laat staan de gemeenteraad, van geen enkel belang. Het heeft nul komma nul impact.
  Het is een vrij land. Als de heer Sloos lid wil worden van om het even PvdA of VVD of GroenLinks of dat vreselijke Forum van Discriminatie: het is uiteindelijk aan betrokkenen – in dit geval de SP – om af te wegen of zij hem als lid willen hebben.

 5. Een Leids burger op

  Dat Sloos destijds meer zetels haalde dan Kok is normaal. Het is immers normaal dat een lijsttrekker meer zetels haalt dan de anderen op de lijst.
  Ik heb nooit op (groep) Kok of Sloos of iemand anders van LL(Leefbaar Leiden) gestemd.
  .
  Maar het is wel opvallend dat juist door het binnenhalen van Kok Leefbaar leiden groter werd en na het vertrek van Kok LL juist weer kleiner.
  Sloos is toen eerst een andere koers gaan gevaren en er vervolgens toch niet in geslaagd voldoende geschikte mensen voor LL te vinden en meent nu zijn
  toevvlucht weer bij de SP te moeten zoeken die die eerst heeft verlaten met meenemen van enkele andere SP-ers.
  .
  Natuurlijk beslist de SP zelf wie zij als lid wil accepteren en wie niet. Maar de SP heeft blijkbaar zelf toch ook haar bedenkingen aangezien ze een gesprek met hem wil en vragen heeft. Maar ik zal er niet wakker van liggen hoor als de opportunistische Sloos weer als de “verloren SP-zoon” of als het Paard van Troije zou worden binnengehaald. 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline