Leidschrift Symposium 'Oranje boven?' bespreekt de machtspositie van stadhouders en koningen

In de aanloop naar koningsdag organiseert het Leidse wetenschappelijke tijdschrift Leidschrift een symposium over de machtspositie van de Oranje stadhouders en koningen van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Woensdag 18 april in het Kamerlingh Onnesgebouw.

Gerry van Bakel in gesprek met Hidde de Vries over het symposium “Oranje boven?’ in de uitzending van Nieuws071.

Op 18 april organiseert Leidschrift het symposium: Oranje boven? Het symposium beschouwt de positie van de Oranjes door de eeuwen heen. De gastsprekers zijn Luc Panhuysen en Jeroen Koch. Panhuysen is een vooraanstaand historicus en schrijver en heeft verschillende boeken geschreven over de politiek en de stadhouders van de Nederlandse Republiek in de Gouden Eeuw. Hij bespreekt die avond de positie van de stadhouders in de eerste honderd jaar van de Nederlandse Republiek. In deze periode streefden de Oranjestadhouders naar een machtige koningspositie, maar de eigenaardige politieke cultuur van de Republiek hield dit tegen.

Koch, professor geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en schrijver van ‘Koning Willem I’, een biografie over de eerste Nederlandse koning bespreekt de positie van de┬á Oranjes in de negentiende eeuw. Vanaf 1813 werd Nederland voor het eerst een koninkrijk met een Oranjevorst als staatshoofd, maar ook in deze situatie was de positie van de Oranjes niet zeker.

Het symposium ‘Oranje boven?’ is op woensdag 18 april van 19.15 tot 21.45 uur in het Kamerlingh Onnesgebouw (Rechtenfaculteit) van de Universiteit Leiden, zaal A0.51 (Grotiuszaal). De toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Wie geïnteresseerd is in een abonnement op Leidschrift of een los nummer wil kopen, kan terecht op de website Leidschrift.nl.

 

 

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×