D66, GroenLinks en VVD hard op weg naar Leids coalitieakkoord

18

Het gaat goed met de formatie tussen D66, GroenLinks en de VVD in Leiden. De drie partijen onderhandelen sinds anderhalve week onder leiding van formateur Robert Strijk over een nieuw coalitie-akkoord. “Dat dat gaat heel voorspoedig”, zegt formateur Strijk enthousiast. Er is een klik tussen de onderhandelaars en ook inhoudelijk weten de partijen elkaar goed te vinden. Strijk verwacht dat het nieuwe college in de tweede helft van mei kan aantreden.

Reanne van Kleef sprak met formateur Robert Strijk over het verloop van de onderhandelingen.

Op 15 mei gaat de gemeenteraad nog in debat met het huidige demissionaire college. Kort daarna wordt het coalitieakkoord verwacht en wordt ook definitief bekend welke wethouders de stad de komende vier jaar zullen beesturen en wie welke portefeuille krijgt.

Delen
Sligro Proef het Najaar!

18 reacties

 1. Margreet Stol

  Groen Links kennende, gooien ze hun linkse en groene campagnepraatjes overboord om op het pluche te kunnen zitten en wordt het een liberaal college, zoals we al eens eerder hebben meegemaakt, waardoor ik GL sindsdien heb gelaten voor wat het is: liberaal met de wind mee.

  • Ik vermoed dat dit klopt. Adieu GroenLinks, straks GrauwSlinks? Vergeet niet dat hun, naar het burgemeesterschap van Amsterdam lonkende, ex-voorvrouw Femke Halsema ooit heel blij was met haar verkiezing tot liberaal van het jaar, een vrije-markt-vereerster die in haar onlangs verschenen boekje nog steeds geen blijk gaf van linkse overtuigingen.

  • Een Leids burger op

   Het zou niet de eerste keer zijn dat GL op sLinksGroene wijze haar groene idealen verkwanselt. Immers GL heeft eerder in een college gezeten met VVD en toen waren de slinksgroene rakkertjes en stakkertjes niet voor een groene OVP(=oostvlietpolder) hoor….. Toch hoeft een coalitie van VVD,D66 en GL voor GL niet apriori nadelig te zijn MITS die partij voor de sociale- en groene idealen met de oppositie zal meestemmen. De grote vraag blijft of GL dat ook gaat doen want men kan zich dan wel afvragen hoe daar dan in het college van B&W tegenaan zal worden gekeken als GL in de raad steeds zou meestemmen met de oppositie….

 2. Margreet Stol

  Groen Links kennende, gooien ze hun linkse en groene campagnepraatjes overboord om op het pluche te kunnen zitten en wordt het een liberaal college, zoals we al eens eerder hebben meegemaakt, waardoor ik GL sindsdien heb gelaten voor wat het is: liberaal met de wind mee.

 3. Margreet Stol

  Groen Links kennende, gooien ze hun linkse en groene campagnepraatjes overboord om op het pluche te kunnen zitten en wordt het een liberaal college, zoals we al eens eerder hebben meegemaakt, waardoor ik GL sindsdien heb gelaten voor wat het is: liberaal met de wind mee.

 4. petra hoogeveen op

  snel maatregelen tegen de verkamering!. In Tansvaal moet dit gelijk stoppen en de verkamerde woningen bij verkoop weer gezinswoningen maken.

  • Een Leids burger op

   Ik heb niet de indruk dat verkameringsproblematiek nu topprioriteit heeft bij het nieuwe college in wording….

 5. Onze echte Leidse Glibber en Draaier Robert Strijk formeert een nieuw neoliberaal college? Tja, t’is wat! Wat neoliberaal kapitalisme de afgelopen 60 jaar heeft aangericht moeten we maar even buiten beschouwing laten. Er was nu een kans in Leiden om hier mee te breken.
  Laatste oproep aan GroenLinks Leiden: ga niet op het pluche met die bedriegelijke neoliberalen van VVD66. Het kost je je Klavertjevier.

  https://www.globalinfo.nl/Achtergrond/hoe-neoliberaal-kapitalisme-in-60-jaar-de-planeet-heeft-gesloopt

 6. Eric van 't Groenewout op

  Ik sluit me aan bij de oproep van Petra Hoogeveen. Stop de verkamering en de daarmee gepaard gaande verloedering van onze mooie stad. En vooruitlopende op de evaluatie die in mei richting gemeenteraad gaat: op de afgelopen vergadering van Wijkvereniging Transvaal Leiden is door een bouwinspecteur van de gemeente ruiterlijk erkend dat de panden en pandjes in wijken als Transvaal niet geschikt zijn voor verkamering en een deel van de regels niet kunnen worden nageleefd, nog los van de vele mazen in de wet waar de huisjesmelkers moeiteloos doorheen zwemmen. En ook: zelfs als de voorgeschreven bouwtechnische voorzieningen worden aangebracht, zal het helemaal geen soelaas bieden. Er zitten helaas een groot aantal domkoppen in de gemeenteraad (vooral bij D66) die zich continu op de borst kloppen over de strengere regelgeving die in 2017 is aangenomen. Zoals ALLE bewoners van Transvaal en vooral ALLE buren van verkamerde panden kunnen melden: het zijn volkomen zinloze voorschriften die geen ene moer helpen.
  De ontwrichtende ellende die verkamering op verschillende plekken in de buurt met zich heeft meegebracht en nog steeds met zich meebrengt, moet zo snel mogelijk worden gestopt.
  Het is te dol voor woorden dat zelfs in tijden van hoogconjunctuur studenten in Leiden zijn aangewezen op de veel te dure diensten van huisjesmelkers. Wat een zwaktebod dat met name D66 de oplossing van een rpbleem (woningnood onder studenten) in handen legt van huisjesmelkers, die a) geen belang hebben bij een oplossing van het probleem en b) zoveel mogelijk willen verdienen aan de schaarste (en dat ook schaamteloos doen: in plaats van 1x huur per maand voor een heel pand, vangen ze nu dat bedrag per kamer. Het verdienmodel is 400% gestegen).
  Het is ongehoord hoe de universiteit blijft doorgaan met het aantrekken van studenten uit binnen- en buitenland, terwijl het vrijwel niets doet aan adequate en betaalbare kamers binnen Leiden. Ieder verkamerd pand gaat bovendien ook nog eens ten koste van starters, gezinnen en senioren. Recentelijk is er een zichtdag geweest in een bovenwoning in Transvaal 3 waar nu een alleenstaande oudere dame woont. Er zijn 29 (!) huisjesmelkers en vastgoedinvesteerders op af gekomen en ja: zodra de bewoner richting bejaardentehuis gaat, zal de woning worden gestript en in (minimaal) vieren worden gedeeld. Zij woont er al ruim 50 jaar, betaalt relatief weinig huur. Het is een uitgemaakte zaak dat na haar vertrek, er per kamer of studio meer aan huur moet worden betaald dan nu voor de gehele woning.
  Hopelijk houdt de VVD zich aan de gedane beloftes. Juliette Gilissen liet namens de VVD aan de wijkvereniging Transvaal weten: “De VVD wil geen verkamering van huizen in woonwijken. Zo staat ook in ons verkiezingsprogramma te lezen. Dat betekent dat de VVD zo veel mogelijk maatregelen wil inzetten om de verkamering tegen te gaan.” … “Het klopt dat wij in het verleden anders in deze discussie stonden. Er is hier inderdaad sprake van een wending in ons denken en programma. Wij hebben ons de afgelopen jaren laten overtuigen door argumenten van u en anderen in de stad en dat is dan ook zo terug te lezen in ons verkiezingsprogramma. Als wij nog steeds een andere mening waren toegedaan, stond er iets anders in ons programma.”
  Hopelijk wordt de huisjesmelkerspartij die D66 helaas is geworden, op dit punt in het belang van iedere Leidenaar klem gezet. Niet alleen door GroenLinks en VVD, maar ook door CDA, SP, CU en Partij Sleutelstad. Transvaal begint een verblijfswijk te worden met opgehokte en veel te veel huur betalende studenten en Polen in plaats van een woonwijk.
  Wel lachen: onlangs leidden een bestuurslid van de wijkvereniging en ik een geïnteresseerd en betrokken raadslid rond (hij is zich doodgeschrokken van de massale omvang van de verkamering) en op het einde van de Morsweg – ter hoogte van de 5 Polenpensions – vertelde ik hem dat omwonenden melden dat er vaak dealers dubbelgeparkeerd staan. En net op dat moment kwam er een dealer aanrijden die inderdaad ook dubbelparkeerde. Gisteren waren er twee gemeenteambtenaren op de kade en terwijl we aan het praten zijn, komt er een autootje met twee dealers aanrijden. Welkom in Transvaal.
  Jammer dat D66 in het college komt. Voor de leefbaarheid van de volksbuurten, zou het veel beter zijn als die partij naar de strafbankjes wordt verbannen. De verkamering moet ophouden. Per direct. En net als Petra Hoogeveen meldt: Transvaal moet worden ontkamerd.
  En als verkamering NIET in het coalitieakkoord voorkomt, hebben GroenLinks en VVD heel wat uit te leggen.

  • F.J.van der Kaaij op

   Eric, je trieste verhaal is helaas de werkelijkheid, ..maar toch.. hebben veel mensen op d66 gestemd. Zou die 43% van de niet stemmers nu spijt hebben?? ik hoop het.

 7. Hopelijk geeft de wandeling in het groen voldoende inspiratie om af te spreken dat er niet gebouwd gaat worden in het Merenwijkpark door de eigenaar van de Kopermolen Vormvastgoed. Er zijn voldoende alternatieven in Leiden om woningen te bouwen zonder het bestaande groen aan te tasten. D66 en GroenLinks we houden U aan Uw verkiezingsbelofte.

  • Een Leids burger op

   En waar zijn die (groene) alternatieven dan? In de Stevenshof bij de Hubertaire Teho misschien? 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline