(Foto's: PR).

Leidse miniruimtecamera maakt eerste beelden aarde

Als eerste bedrijf ter wereld is het Leidse cosine erin geslaagd om samen met haar partners, waaronder TU Delft, een mini-ruimtecamera te ontwikkelen. Het apparaatje van slechts 30 cm lang, 20 cm breed en 10 cm hoog doet dienst op een satelliet van ESA. Deze ruimtecamera, HyperScout genaamd, heeft de eerste beelden gemaakt.

“Dit is echt bijzonder,” zegt hoogleraar natuurkunde Marco Beijersbergen, oprichter en directeur van cosine. “Dit is de eerste serieuze aardobservatiefoto gemaakt vanaf een kleine satelliet. Dit werd tot nu toe alleen gedaan met grote satellieten die een paar honderd miljoen euro kosten, terwijl een klein instrument op een kleine satelliet al voor een paar miljoen gevlogen kan worden.”

45 kleuren licht
Op de eerste foto staat Cuba, waar de baan van de satelliet op dat moment overheen kwam. Het bijzondere aan de foto is dat die veel meer laten zien dan ‘gewone’ foto’s van het aardoppervlak. “Wij fotograferen hyperspectraal. Dat betekent dat we foto’s kunnen maken met een filter dat het licht in 45 kleuren van de regenboog opdeelt. Een kleurencamera deelt het licht alleen op in rood, groen en blauw.”

Bosbranden
Hierdoor valt er heel veel informatie uit de beelden te halen. HyperScout brengt de toestand van land, water, begroeiing en bebouwing op het aardoppervlak in kaart. Het gevaar op bosbranden kan ermee worden gezien, net als de uitgebreidheid van overstromingen en algengroei, maar HyperScout kan ook worden ingezet voor het beheer van landbouwgewassen.

Nederland
HyperScout zal over een paar weken weer aangezet worden om veel nieuwe foto’s te gaan nemen. “Dan verwachten we ook beelden van Nederland en kunnen we voor het eerst echt informatie uit de data gaan halen”, zegt Beijersbergen. “Met de eerste foto’s is aangetoond dat het instrument goed werkt en is het beschikbaar gekomen voor de markt. Er is al een tiental partijen geïnteresseerd om dit instrument bij ons te kopen, het zelf te lanceren en er eigen data mee te verzamelen.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×