(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden maakt nog steeds kans op belangrijke derde plaats

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball speelde zaterdag in de Vijf Meihal de laatste wedstrijd in de reguliere competitie.  Daarin werd Apollo Amsterdam met 87-60 verslagen. De Leidse ploeg begint op dinsdag 1 mei aan de play-offs, maar tegen wie is nog niet bekend. Als koploper Donar komende zaterdag van New Heroes Den Bosch wint, eindigt ZZ Leiden op de derde plek en kan Donar tot aan de finale worden ontlopen.

In de wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Forward Lease Rotterdam heeft Floris Versteeg zijn middelvinger gebroken. Daardoor puilde ziekenboeg van Zorg en Zekerheid Leiden behoorlijk uit. Jessey Voorn (enkel) en Okke Hoonhout (enkel) hadden daarin ook al plaatsgenomen. Met als gevolg dat Shayron Juan Pedro en Marc Knepa waren opgeroepen om toch tot een tiental spelers te komen.

Zorg en Zekerheid Leiden begon in de gezellig volle en warme Vijf Meihal tot genoegen van coach Paul Vervaeck fel aan de wedstrijd. Na lay-ups van Clayton Vette en Mohamed Kherrazi en een driepunter van Sergio de Randamie stond het na één minuut al 7-0. Nadat Vette met een lay-up en een dunk de stand op 11-0 had gebracht, nam Patrick Faijdherbe een time-out. Om de play-offs nog te halen, moesten de Amsterdammers immers winnen. Jesse Markusse opende na bijna vijf minuten de score voor de bezoekers. Tegen het eind van het kwart liep Berend Weijs tegen een technische fout op. Kherrazi nam zelf drie vrije worpen, maar benutte er slechts één. Alexandru Olah bepaalde de stand na tien minuten op 22-8. Geen vuiltje aan de lucht voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Via een driepunter van Worthy de Jong en een schotje van Marijn Ververs liep Zorg en Zekerheid Leiden in het begin van het tweede kwart verder weg van de Amsterdammers, die overigens Max van Schaik (hamstringblessure) moesten missen. Pas na vier minuten in het tweede kwart viel de eerste score van de bezoekers in deze periode te noteren. Akeel Eduardo schoot met een driepunter 27-11 op de borden. Apollo had het toch al moeilijk want het schotpercentage bedroeg in de eerste helft 22,9%. Faijdherbe had ook gezien dat zijn manschappen van achter de driepuntslijn 1 uit 14 hadden geschoten. Zorg en Zekerheid Leiden zag vooral Vette scoren en dunken, terwijl Carrington Love al voor rust aan 9 assists kwam. De pauze ging dan ook in bij 38-18.

In de derde periode leek Apollo even in een goede flow te komen. Een 40-18 achterstand werd teruggebracht tot 18 punten: 42-24. Twee lay-ups van Vette en een driepunter van Ververs later was het al weer 49-24 en was er van een wedstrijd geen sprake meer. Faijdherbe haalde zijn starters naar de kant en bracht de jonge garde in. Bij Zorg en Zekerheid Leiden kwam Rens Butter binnen de lijnen. Veel veranderde dat niet aan het wedstrijdbeeld. Olah en De Jong zorgden voor het merendeel van de scores in de laatste fase van het derde kwart, dat bij 62-35 werd afgesloten.

Love opende het laatste kwart met een driepunter. Na enkele acties van Olah was het verschil na twee minuten al opgelopen naar 28 punten: 70-42. Met een behoorlijk harde dunk in traffic bracht De Jong het maximale verschil van 35 punten op de borden: 79-44. Vervaeck zette vervolgens Juan Pedro en Knepa in. Via Mack Bruining en Malevy Leons, de twee topscorers van Apollo met 9 punten, deden de Amsterdammers nog iets terug. De laatste score was een drive van Butter in de break. Daarmee kwam de eindstand op 87-60.

En toen was het wachten op de uitslag van Landstede Basketbal-New Heroes Den Bosch. De Zwolse formatie won dat duel met 86-78, waardoor er één ding nu zeker is: Zorg en Zekerheid Leiden begint op 1 mei met een thuiswedstrijd aan de play-offs. Zaterdag gaat Donar op bezoek bij New Heroes. Als de Groningers dat duel winnen, dan eindigt Zorg en Zekerheid Leiden als derde en is Aris Leeuwarden de tegenstander. Als New Heroes echter wint, dan komt de Leidse ploeg niet verder dan een vierde plaats en wordt er begonnen tegen Forward Lease Rotterdam.

Twee spelers zagen het met genoegen aan. Jessey Voorn en Floris Versteeg gaan ervan uit dat ze over drie weken weer kunnen spelen. Het uitstellen van de play-offs met een week kon hen wel bekoren.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×