(Foto: PR).

Europese primeur LUMC bij opsporen longtumoren

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vond recent een bijzondere gebeurtenis plaats. Een team van de afdelingen Thoraxchirurgie en Heelkunde in het LUMC en het Centre for Human Drug Research spoorden op een nieuwe manier een longtumor op. Deze techniek wordt fluorescentie genoemd en is voor het eerst in Europa gebruikt.

Fluorescentie is samen met het Amerikaanse Bedrijf On Target ontwikkeld en eerder toegepast op patiënten met eierstokkanker. Bij de techniek krijgt de patiënt voor de operatie een fluorescerende stof toegediend, die zich hecht aan de tumorcellen. Daarna kan er met een speciale camera, de Quest Spectrum genaamd, worden gekeken of de tumor groen is opgelicht. Hierdoor kan het makkelijker geïdentificeerd en verwijderd worden.

“Het identificeren van het kwaadaardige weefsel is soms lastig”, zegt dr. Jerry Braun, cardio-thoracaal chirurg in het LUMC die de operatie mede uitvoerde. “Met het blote oog kun je het niet altijd zien. Bij een kijkoperatie kun je het ook niet voelen. Bovendien zijn uitzaaiingen niet altijd zichtbaar op een CT-scan, zeker als ze klein zijn of direct op het longvlies liggen. Deze fluorescentietechniek is in Leiden nog volop in ontwikkeling en wordt in onderzoeksverband veelvuldig toegepast. De eerste resultaten bij longoperaties zijn veelbelovend. Daardoor kunnen we hopelijk vaker minimaal invasief en met goede resultaten opereren.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×