Pieterswijk ging op slot voor opnames internationale filmproductie Lyrebird

3

Maandag werden er in Leiden opnames gemaakt voor de internationale filmproductie Lyrebird. De film speelt tijdens de bevrijding en gaat over Han van Meegeren. Meestervervalser van Meegeren vervalste werken van onder andere Johannes Vermeer en Frans Hals.

Behalve in Leiden zijn er ook opnames in Dordrecht en Amsterdam gemaakt. Tijdens de opnames was maandag de Pieterswijk afgesloten en werd zowel publiek als pers geweerd. De producenten doen hoe dan ook erg geheimzinnig over de productie. Welke acteurs meespelen was ook lange tijd niet bekend, maar blijkt een Deense cast te zijn. Pas 5 dagen geleden werd de werktitel Lyrebird bekend gemaakt.

Op het Gerecht en het Pieterskerkplein waren meerdere panden teruggebracht naar de tijd van 1945. Zo werden de deuren van de Pieterskerk en de luiken van het Gravensteen aan het Gerecht zwart geschilderd en waren diverse huizen met houten schotten dichtgetimmerd. Op het Pieterskerkplein stonden vervoermiddelen zoals onder andere: een kruiwagen, handkarren, fietsen met houten banden, en een kinderwagen.

Sleutelstad nam zondagmiddag tijdens het opbouwen van de filmset al een kijkje en maakte onderstaande fotoreportage.

Delen

3 reacties

  1. Jantje van Leiden op

    Grappig is, dat die lindeboom op het Gerecht, die met zandzakken wordt bekleed, er in 1945 beslist niet stond. Want het is de herinneringsboom aan de inhuldiging van koningin Juliana in 1948. Op het hardstenen plateau aan de voet van de boom staat dat. Maar ja, dat hebben ze nu met die zandzakken weggewerkt!

Over de auteur

Emile Van Aelst

Freelance fotograaf, redacteur en columnist bij Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Leidse Glibber.

Je bent nu offline