Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest is actief op sociale media en was te gast bij IJsbrand Terpstra in Politiek071. (Foto: Chris de Waard).

Burgemeester Oegstgeest: "geen reden voor gekozen burgemeester"

Burgemeester Emile Jaensch mengt zich graag in het publieke debat in Oegstgeest, niet in de laatste plaats via sociale media. Zo waren zijn avonturen als Fietsmaatje op de voet te volgen via zijn Facebook-account en zet hij regelmatig jarigen of jubilerende echtparen in het zonnetje. Recent deelde hij ook zijn visie op een direct gekozen burgemeester, waar hij geen voorstander van is. “Ik vraag me vooral af voor welk probleem dat een oplossing is”, aldus Jaensch in Politiek071.

Via Facebook gaf de burgemeester ook een klein inkijkje in de manier waarop hij in 2015 burgemeester werd. In de vacature die de gemeenteraad had opgesteld, stond dat ze iemand zochten die het college kon ondersteunen met het oplossen van sommige problemen. “Dat sprak mij aan.” Daarmee werd Jaensch een van de 44 sollicitanten voor het burgmeesterschap, waaruit de gemeenteraad – zoals dat gebruikelijk is in Nederland – uiteindelijk een keuze maakte. “Die gemeenteraad is natuurlijk al gekozen door de bewoners, dat heet getrapte democratie.”

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Leidse pilot
Dat Jaensch zijn visie op een direct door bewoners gekozen burgemeester deelde, komt doordat er in Eerste Kamer op dit moment wordt gesproken over de manier waarop burgemeesters in de toekomst zullen worden benoemd. “Dat gaat niet over het wel of niet verkiezen van een burgemeester, maar met het uit de Grondwet halen van het burgemeesterschap, wordt dat wel mogelijk.” Voor de oplettende luisteraar memoreerde Jaensch dat de huidige Leidse burgemeester Henri Lenferink eerder wel mee deed aan een burgemeestersverkiezing. “Dat ging toen om een pilot die ze later hebben gestaakt.”

Sociale media
Jaensch krijgt veel reacties op zijn aanwezigheid op sociale media en volgt het debat daar goed. “Gelukkig ben ik als burgemeester vrij kleurloos en hoef ik geen mening te hebben over de kleur van een winkel, daarover is gewoon beleid gemaakt”, reageerde hij op het debat dat online ontstond over de beslissing rondom een winkel in de Kempenaerstraat. Maar de burgemeester krijgt ook wel eens reacties die heel persoonlijk en minder prettig zijn. “Als dat anoniem is, kan ik mij moeilijk verdedigen. Maar als het niet anoniem is en ik ken die persoon, dan bel ik wel eens en vraag ik: ‘joh, wat is nou je bedoeling?'”

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×