Plantijnlezing 2018 over bio-ethiek

Op donderdag 17 mei om 15:00 zal bij Sociëteit Minerva de traditionele Plantijnlezing plaatsvinden. De lezing heeft dit jaar twee bijzondere sprekers. Prof. dr Annelien Bredenoord, hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het UMC Utrecht, en Prof. dr Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie en voormalig directeur van het Centre for Human Drug Research. Zij zullen spreken over het volgende vraagstuk: ‘Zijn we klaar voor de maakbare mens?’

Onder leiding van gespreksleider Max Grapperhaus nemen beide sprekers de toehoorders mee in een medisch-ethisch debat over de snelle (bio)medische ontwikkelingen. Prof. dr Adam Cohen geeft een inleiding over de historie van ethische denkwijzen en biedt verschillende invalshoeken om een mening te vormen over de razendsnelle medische ontwikkelingen. Daarna zal Prof. dr Annelien Bredenoord meer vertellen over de politieke, maatschappelijke en ethische implicaties van de (toekomstige) mogelijkheden tot ingrijpen in het DNA van de mens.

De Plantijnlezing dankt zijn naam aan de boekdrukker Christoffel Plantijn die in 1582 naar Leiden kwam en zijn bedrijf vestigde op Breestraat 50. Breestraat is het huidige adres van Sociëteit ‘Minerva’. Plantijn’s  universiteitsdrukkerij in Leiden werd de eerste wetenschappelijke uitgeverij en boekhandel van Nederland. Sinds 2015 organiseert de Vereniging voor de Sociëteit Minerva samen met de Commissie voor de Bibliotheek van de Leidse Studenten Vereniging Minerva jaarlijks een voor iedereen toegankelijke lezing over een actueel onderwerp.

Aansluitend op de Plantijnlezing is de aftrap van het project ‘Gevelrestauratie’ in de Vrouwensteeg door kunsthistoricus en restauratieadviseur Pier Terwen. Na ruim vijf decennia is de gevel van het pand waarin Sociëteit ‘Minerva’ sinds 1965 is gehuisvest toe aan een grondige renovatie.

Er is vrije en gratis toegang, ook voor niet-leden. Voor toegang is aanmelding wel verplicht. Dit kan via bibliotheek@lsvminerva.nl.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×