Science071: Op avontuur met de natuurkunde

Deze week hadden we weer volop wetenschapsnieuws in Sience071: Lisette van Kolfschoten over wilde bijen en Dr. Ivo van Vulpen over zijn nieuwe boek “Melodie van de Natuur”. Redacteur Bryan van den Berg had voor ons de laatste wetenschapsnieuwtjes op een rijtje gezet. Verder beantwoordde redactrice Gohar Hovanes de wetenschapsvraag van de week: “Waarom hebben wij grote ogen van XTC en kleine ogen van blowen?” Luister hieronder de fragmenten terug!

 

Dr. Ivo van Vulpen is universitair hoofddocent bij de UvA en onderzoeker bij het Nikhef, dit is het nationaal instituut voor subatomaire fysica. Hij doet onderzoek naar elementaire deeltjes en was betrokken bij de zoektocht en de ontdekking van het Higgs boson dat werd ontdekt in 2012. Afgelopen donderdag gaf hij een lezing in boekhandel de Kooyker in Leiden over zijn boek ‘de melodie van de natuur’. Hij vertelde ons hier meer over.

Lisette van Kolfschoten vertelde in de uitzending over de bijentelling van afgelopen weekend. Lisette is zelf entomoloog, ook wel insectekundige, en doet mee aan het onderzoek. Al deze aandacht is goed, want het gaat niet goed met de wilde bij in Nederland. Dit terwijl zij zorgen voor de bestuiving van een groot deel van onze gewassen. Lisette vertelt ons waarom het zo slecht gaat en wat we er aan kunnen doen.  

Deze week schoof redacteur Bryan van den Berg bij ons aan voor het wetenschapsnieuws. De ‘Google maps van de ruimte’ werd ontdekt afgelopen week. Verder had hij het ook over Pfeifer en infecties tijdens de zwangerschap.

Redactrice Gohar Hovanes gaf deze week antwoord op de wetenschapsvraag van de week: “Waarom hebben wij grote ogen van XTC en kleine ogen van blowen?”  Andere effecten van deze drugs werden ook nog onder de loep genomen. Is het werkelijk zo schadelijk?

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×