‘Half jaar cel dreigt na drinken van biertje in platenzaak Velvet’

82

Afgelopen zaterdag dronk het personeel van Velvet Leiden na sluitingstijd een biertje dat uit de koelkast van de winkel kwam. “Dat mag niet en nu hangt mij een gevangenisstraf van een half jaar boven het hoofd, volgens handhaving van de Gemeente Leiden”, meldt Mark Siera van de platenzaak aan de Nieuwe Rijn op zijn Facebook-pagina.

“Om 19.00 uur waren we klaar en aten we met het personeel voor de deur pizza met een wijntje”, verhaalt Siera. “En toen kwamen er drie handhavers van de gemeente. Sterk, stoer, breed en humorloos. We werden gesommeerd om de kratten bier die in de winkel stonden, op Record Store Day verkopen we al jaren een enkel biertje aan klanten, weg te halen.” Dat deed Siera met zijn personeel. De kratten werden op de zolder van de winkel gezet waar geen klanten komen.

Siera: “En gisteren kwamen de handhavers terug. Vijf man sterk en nog breder en nog humorlozer. Ik werd in de winkel gedegradeerd van gewaardeerde muziekkenner en platenzaakmedewerker tot beruchte crimineel die meer dan vermanend werd toegesproken. Ik stond te trillen.”

‘We hadden gezegd dat het uit het pand moest’ kreeg hij van de handhavers te horen. “Hij dreigde dat me een half jaar gevangenisstraf boven het hoofd hing”, vervolgt Siera zijn relaas. “Vervolgens haalden de handhavers de kratten van zolder en werden ze ingeladen. In januari heb ik aangifte gedaan van diefstal. Inclusief videobeelden en de naam van de dader. Daar heb ik nooit meer iets van gehoord, maar als je voor de deur een biertje drinkt, wordt je direct als crimineel behandeld.”

Delen
Leiden Culinair

82 reacties

  • johan hollebeek op

   Te veel psychopaten tegenwoordig.Hopelijk kun je wanneer je genoeg geld hebt een advocaat vinden! Ikzelf kreeg onlangs op 3 oktober bij macd. in Leiden een restaurantverbod van een jaar ,omdat ik na afloop van de dienst met een personeelslid praatte… Dit is Leiden (Nederland) tegenwoordig. Ik schaam mij Nederlander te zijn.

   • johan hollebeek op

    Nog iets ter aanvulling van mijn bovenstaande betoog: wat een warmte van jullie allemaal.Ik voel mij persoonlijk betrokken bij dit alles.Wat is dit voor “handhaving” Weet de gemeente hier wel van? En wanneer ze het hier mee eens mochten zijn,dan zouden ze hun hand eens in eigen boezem moeten steken.

    Ik heb bij het restaurantverbod niet alleen politie op mijn dak gekregen,en (ook bij mij thuis),maar ook nog eens een brief van de burgemeester,na dat ik hier tegen geprotesteerd had…..

 1. Ruud Neuteboom

  Nederland is de weg kwijt, leugenaars in de regering en dan zeiken over een biertje. Pleur de regering eruit in plaats van zeiken over iets onnozels. Te krankzinnig voor woorden.

  • Kathy Bamborough

   Inderdaad illegalen huizen kraken en een hele buurt verzieken dat mag allemaal maar wel met 5 man mensen intimideren om een biertje???? Belachelijk

  • Aret, Danny op

   Ja; ik denk ook dat het dat is. Huisvredebreuk en diefstal. Ik denk toch dat die in zo een geval die kratten bier niet mee mogen nemen. Nou ja, als er niet direkt tegen geprotesteerd wordt en verlangt dat ze het huis verlaten weet ik het niet. Ik zou in ieder geval wel even nadenken of ik aangifte zou gaan doen.

 2. Hans Gert

  In Nederland klinkt steeds vaker de roep om hard optreden en handhaven. Sommige mensen denken dat je daar terrorisme mee bestrijdt, maar 99 van de 100 keer zijn we zelf de dupe van een beleid dat we zelf eisen

  • Jordy Boutier

   Dit is appels met peren vergelijken natuurlijk. Er mag best wat steviger worden opgetreden, maar het nuttigen van een biertje na werktijd moet toch zeker wel kunnen? Als je nu iemand zonder aanleiding op zijn gezicht slaat is een ander verhaal; zo hard mogelijk aanpakken.

  • Hans Gert

   Die handhavers zijn er gekomen door de roep om steviger optreden en meer blauw op straat. Als, bijvoorbeeld,een dakloze geen bier meer mag drinken voor de supermarkt of in het park, wordt daar, naar veler tevredenheid, een wet of lokale verordening voor gemaakt, maar die geldt dan wél voor iedereen. Achteraf kom je er dan natuurlijk achter dat je daar helemaal niet zo tevreden over bent

 3. Dus als ik boven mijn winkel woon, mag ik geen alcohol in huis hebben? Wat een flauwekul! Ik zou dat bier toch mooi terug eisen. En excuses. Het was na sluitingstijd en er was alleen personeel. Pure intimidatie.

 4. Stephanie Van Beukering

  Echt overdreven.. Had het lekker bij een waarschuwing gelaten.
  Regels en wetten zijn er met een reden, handhaaf ze dan ook mét een reden, maar niet zo om maar te laten zien wie de baas is. Dit slaat nergens op.

  • Heerlijk Willem , dat doet mij zo goed dat jij dat wilt doen en dan maak ik er een schilderij van een van die klootzakken . Zie er met ontzettend veel plezier er naar uit !!!!!

 5. Anthony van der Weijden

  Mogen ze zomaar naar zolder lopen zonder gerechtelijk bevel dan? Dacht het niet hoor!!! Aangifte doen tegen hen ivm het ontwremen van persoonlijke eigendommen en het zichzelf naar binnen laten gaan zonder enige reden/toestemming. ??

 6. Eric van 't Groenewout op

  Er werd niet eens in de winkel gedronken, de medewerkers zaten na een hele drukke en succesvolle Record Store Day buiten op de stoep, net zoals de studenten uit het pand ernaast. Zou sportief zijn als de burgemeester terstond de van de zolder door de handhavers gestolen kratten terugbrengt en de geschrokken medewerkers van Velvet uitnodigt om op het stadhuis een drankje te komen drinken en de zaak bij te leggen.
  Jazeker, er wordt op het stadhuis drank geschonken!
  Waarom mag je in een muziekwinkel geen bier hebben staan? Alle winkeliers moeten maar goed oppassen: verkoop je spijkerbroeken, dan loop je kans dat de Leidse stasi je Senseo in beslag komt nemen. Koffie in een kledingwinkel, dat kan natuurlijk ook niet.
  En wie een boeketje bloemen neerzet voor de aardigheid: tja, als je geen bloemenwinkel bestiert, is dat vast en zeker voor de stoere handhavers reden om met celstraf te dreigen.
  Met 5 man m/v een huiszoeking doen omdat er buiten een paar mensen een biertje drinken… Zoals Bill in Kill Bill het verwoordde: I was overreacting.
  Als dit het niveau van handhaving in Leiden is… Een blamage van de eerste orde!

  • René Dentener op

   Nee hoor, ogv artikel 2.48 Afdeling 11 van de APV mag op de openbare weg of door de burgemeester aangewezen gebieden geen alcoholische dranken genuttigd worden, tenzij ontheffing is verleend. Dusz…

    • Een Leids burger op

     Ach laten we het over (in)consistentie van VTG maar niet hebben…
     .
     “We hadden gezegd dat het uit het pand moest’ kreeg hij van de handhavers te horen.”
     Een gewaarschuwd man telt voor …
     .
     Volgens de berichtgeving zou er niet alleen maar een biertje door het personeel van die platenzaak zijn genuttigd maar door die platenzaakeigenaar ook bier verkocht zijn aan klanten.

    • Eric van 't Groenewout op

     Geachte heer René D.: eerst een mededeling van huishoudelijke aard voor alle meelezers. Dit is geen een-tweetje tussen René en mij, want natuurlijk moet Handhaving consistent optreden. Openbare wandelpaden worden door proletententen ingepikt als extra terras (de tent waar ik op doel heeft er nu bijvoorbeeld veel te veel foeilelijke metershoge parasols staan, het doet pijn aan je ogen) en Handhaving is in velden noch wegen te zien. Openbare ruimte: welnee, dat pikken we in en van handhaving is geen sprake. Inderdaad: handhaving is niet consistent en moet dat wel zijn.
     Nu over deze zaak: de heer Siera en Velvetmedewerkers mochten van de handhavers een biertje voor hun eigen winkel drinken. Daartegen werd niet opgetreden. De actie had betrekking op het hebben van bier IN de winkel en volgde pas twee dagen later na de constatering dat er op RSD bier in de winkel stond. Op gezag van de handhavers is dat van de b.g.g. verwijderd, in dit geval naar een niet publiekelijk toegankelijke zolderrruimte. Daartegen kan moeilijk bezwaar worden gemaakt, lijkt mij.
     Wat betreft mijn opmerking over Leidse stasi: die betreur ik. Hoe wrang het ook klinkt, het functioneren van de stasi paste in het dictatoriale DDR-regime. De stasi was een logisch uitvloeisel van een misdadige, onderdrukkende ideologie. Hoe anders is het optreden van deze handhavers: dit is toch niet wat we in ons open land voor ogen hebben als we aan handhaving denken? Dit optreden is zo buiten alle proporties verheven (5 m/v plus met een auto voorrijden: dat is een razzia) dat ik het erger vind dan hoe de stasi in de DDR opereerde. Is dit wat we in ons mooie, knusse Leiden onder handhaving verstaan?
     Met 5 man m/v een winkel binnenvallen: dat kan toch anders? Een winkelmedewerker toevoegen dat hij zes maanden celstraf riskeert: sinds wanneer is een handhaver een officier van justitie of rechter? Deze handhaver is wat mij betreft zijn/haar boekje zover te buiten gegaan, dat direct ontslag de enige passende sanctie is.
     Enfin, de gemeentesecretaris zal het wel weer druk krijgen met het schrijven van een rapport waarin staat dat volgens artikel zus sub zoveel, de handhavers het recht hadden om bierkratten van een zolderetage van een muziekwinkel te verwijderen. Er wordt nog aanvullend onderzoek gedaan om te bepalen of Velvet nog wel albums van Ian Dury mag verkopen. Songtitels als Sex ‘n’ Drugs ‘n’ Rock ‘n’ Roll zijn te confronterend voor onze Leidse handhavers.
     Nogmaals dank voor je reactie, René, fijn dat je mij hebt laten uitleggen hoe inconsistent de handhavers zijn (als je een beroep op hen doet na de zoveelste vernieling hier op de kade: op z’n vroegst – en dat is aantoonbaar – komt die pseudo-hermandad twee weken na melding!). Laten we een keer in onze mooie stad samen een biertje drinken, dat hoeft niet per se in Velvet te zijn, al kom ik erg graag in deze mooie winkel.
     Nog een persoonlijke noot: ooit stond ik op de Garenmarkt geparkeerd. Ik had ook keurig betaald, maar wat bleek: in het fraaie lijnenspel dat een architect had laten aanbrengen, stond ik schijnbaar buiten een parkeervak, en ja hoor: ik kreeg een boete. Even verderop stonden twee bonnetjes schrijvende handhavers mij hardop lachend aan te kijken. Op dat moment was ik zo opgelucht dat ik veel en veel leuker werk heb en hoe gelukkig ik mij mag prijzen geen Leidse handhaver te zijn.

 7. Leontine De Hollander

  Belachelijk, ik snap dat er regels zijn maar die handhavers (nep politieagenten die nergens aan de bak komen waarschijnlijk) kunnen dat toch op een normale manier doen??

 8. Het sop is de kool zo langzamerhand niet meer waard, maar ik kan me niet voorstellen dat er in de gebouwen van de gemeentelijke diensten (en dat zijn er heel wat) niet ergens een kratje bier staat voor de vrijdag namiddag.

  • Neen Joop, na de algehele drooglegging van het stadhuis door dhr. Lenferink jaren geleden kunnen alcoholische dranken tijdens gemeenteraadvergaderingen nog slechts aangetroffen worden in de aanpalende koffiekamer bij de raadzaal…Men wil natuurlijk geen toestanden zoals in Wassenaar onder Hoekema, waar het gemeentehuis meer op een bruin café en etablissement van lichte zeden was gaan lijken.

 9. Degenen die hier moord en brand schreeuwen vanwege ‘overtrokken’ optreden door de handhaving ontgaat het kennelijk dat in het artikel geen enkele wederhoor wordt gepleegd aan het adres van de gemeente. Dit zinnetje: “op Record Store Day verkopen we al jaren een enkel biertje aan klanten” verklaart wmb alles. Voor de verkoop van alcohol is een vergunning nodig en dat is niet voor niets. Als de gemeente de verkoop van bier door een fucking platenzaak gedoogt escaleert de boel binnen de kortste keren volledig uit de klauw en komt je kind stomdronken en knetterstoned terug van een bezoekje aan de intertoys. Oké is chargeer een beetje maar je snapt wat ik bedoel.

 10. Bijzonder… zijn dat dezelfde handhaver die alle drinkende en slagroompatronen snuivende hangjongeren en aanhang stelselmatig voorbij lopen in het huig park? In alle jaren die ik er gewoond heb, heb ik daar nog niet 1x iemand een bon zien krijgen. Sterker nog, niet 1x een handhaver ook maar iemand zien aanspreken. Wel frappant gezien het feit dat hun kantoor er 25 meter vandaan zit… waarschijnlijk is dat dan niet makkelijk genoeg. Je zal maar 15 jongeren moeten verzoeken geen alcohol te nuttigen en hun flesjes niet op straat kapot te gooien… ?

  • Nou stond jij volgens mij ook niet vooraan toen de hersencellen werden uitgedeeld.

  • Ja maar Roos jij zit dinsdag om 11:05 al aan de vrijdagmiddagborrel dat weten we allemaal vijf in de klok tijd voor een slok hatsekideeeee

  • De wethouder staat hier ongetwijfeld vierkant achter. Alcoholverkoop zonder vergunning is een misdrijf. Het is bovendien oneerlijke concurrentie voor horecazaken die wél aan de strenge eisen voldoen.

  • Een Leids burger op

   Ook een WEThouder, Emile, moet zich, zoals de naam al aangeeft, aan de WET houden.
   Het gaat volgens mij niet zozeer om het biertje of wijntje drinken voor de zaak maar dat de handhavers de eigenaar al eerder gewaarschuwd dat het bier uit de zaak moest:“We hadden gezegd dat het uit het pand moest kreeg hij van de handhavers te horen.”
   .
   Ook staat er in de berichtgeving dat er al eerder bier verkocht was.
   .
   Dat is vreemd voor een platenzaak die normaal gesproken helemaal geen bier mag verkopen tenzij ontheffing zou zijn verleend.
   .
   Gelet op het feit dat de handhavers eerder gewaarschuwd hadden en ze nu relatief hard optreden doet mij vermoeden dat er sprake was van illegale verkoop.
   https://sleutelstad.nl/2018/04/26/half-jaar-cel-dreigt-na-drinken-van-biertje-in-platenzaak-velvet/#comment-272340

   • Eric van 't Groenewout op

    Illegale bierverkoop kort voor sluitingstijd op maandagmiddag op een niet voor klanten toegankelijke zolder waar nul komma nul mensen aanwezig zijn? En die lege bierflesjes? Verkoopt Velvet lege bierflesjes????? Denkt u dat nu echt?
    Speciaal voor Record Store Day wordt er 1x per jaar speciaal Velvetbier verkocht. Voor gebruik thuis en niet in de winkel.
    Uw vermoeden: ach, zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Ik kom al jaren vrijwel wekelijks bij Velvet en behoudens RSD wordt er nooit bier te koop aangeboden.
    Onlangs kreeg het Vlaams Broodhuis een nieuwe eigenaar. In de winkel werd een feestelijke borrel georganiseerd. Gelukkig was handhaving hiervan niet op de hoogte. Het was ook nog eens na sluitingstijd.
    Er zijn in Leiden slijters die wijnproeverijen organiseren. Strikt genomen is het schenken van alcohol in een slijterij niet toegestaan.
    In Velvet vinden met regelmaat winkelconcerten plaats. Gaat handhaving ook daartegen optreden? Een muziekwinkel is nu eenmaal geen concertzaal!
    Ook worden er mokken verkocht met logo’s of hoesillustraties van rockgroepen en -artiesten. Huishoudelijke artikelen, mag dat wel?
    Helaas voor handhaving geen schaatsijs in Leiden dit jaar. Het leuke van schaatsdagen is dat kinderen koek en zopie tafeltjes op het ijs zetten. Oh wat hadden die stoere handhavers daartegen graag willen uitrukken! Met 5 man/vrouw het ijs op en zo’n kindje mededelen dat het zes maanden celstraf riskeert: da’s pas kicke! En helemaal kicke om met z’n vijven die pakken chocomel in beslag te nemen.
    Iets anders: dat een anoniem persoon bijdragen onder de naam Anne Frank plaatst, vind ik zieker dan ziek.

    • Een Leids burger op

     Mijn vermoeden van illegale bierverkoop was gebaseerd op het strenge optreden van de handhavers en dat er eerder bier verkocht was. De handhavers hadden, zoals reeds gezegd.., eerder gewaarschuwd dat het bier het pand uit moest. Dat doen ze niet zomaar natuurlijk. Bier hoort sowieso al niet in een platenzaak en gezien het voorgaande (strenge optreden handhavers en eerder bier verkopen) lijkt mij het daarom niet zo aannemelijk dat dat alleen maar voor ¨eigen¨ gebruik door het personeel na sluitingstijd zou zijn. Bovendien is dat ook bijna onmogelijk om dat te controleren.

   • Het staat toch echt in het voor de rest nogal tendentieuze artikel, dat er ‘een enkel biertje’ wordt (werd) verkocht in de Velvet. Iedereen wil dat er gehandhaafd wordt maar iedereen vindt ook dat zijn/haar overtreding maar door de vingers gezien moet worden. Hulde voor de handhavers die het vuile werk doen en eigenlijk alleen maar stank voor dank en een dagelijkse portie kots over zich heen krijgen zoals die van de Ericjes van ‘t Groenewout van deze wereld.

 11. Bart Braun

  Oh? Ik was afgelopen zaterdag nog voor sluitingstijd in een andere Leidse platenzaak waar ook een hoop bier en sigaretten rondgingen. Ik zal maar niet zeggen welke.

 12. De gekste dingen “moeten kunnen” in Leiden. Maar dit mag niet? Als het niet zo triest was zou je je bescheuren…

 13. Ach, zoals de waard van een platenzaak is zorgt ie voor een voorraadje bier en wantrouwt ie zijn (orde)handhavers 🙂

 14. als je niks kan 2 linker handen heb zo stom als een koe kun je dus bij handhaving leiden

 15. Regels zijn een middel, geen doel. Als regels het doel worden en ophouden een middel te zijn schieten ze hun doel voorbij.

Je bent nu offline