(archieffoto: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden start play-offs dinsdag tegen Aris Leeuwarden

Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden Basketball vorige week al de laatste wedstrijd in de reguliere competitie speelde, was het nog niet duidelijk of de ploeg op de derde of vierde plats eindigde. De beslissing voor de indeling met betrekking tot de play-offs viel zaterdagavond in Den Bosch. Door de nederlaag van New Heroes tegen Donar (48-93) klom Zorg en Zekerheid Leiden naar de derde plaats. Dit betekent dat de Leidse ploeg in de eerste ronde van de play-offs op Aris Leeuwarden stuit. De play-offs starten dinsdag 1 mei.

De Bossche nederlaag deed New Heroes zelfs zakken naar de vierde plaats. Landstede Basketbal eindigt nu als tweede en is de eerste ronde vrij. De winnaar van de serie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Aris Leeuwarden komt in de halve finale uit tegen Landstede Basketbal.

Zorg en Zekerheid Leiden opent de eerste ronde van de play-offs komende dinsdag om 20.00 uur met een thuiswedstrijd tegen Aris Leeuwarden. De return staat voor donderdag 3 mei op het programma. Mocht er een derde duel noodzakelijk zijn, dan vindt dat duel op zaterdag 5 mei in Leiden plaats.

Het eerste treffen in de play-offs betekent al de zevende ontmoeting van dit seizoen tussen beide ploegen. In de voorbereiding won Zorg en Zekerheid Leiden zowel in Leeuwarden (59-67) als in Leiden (87-57). Het eerste duel in de competitie was behoorlijk spannend. Stefan Mladenovic kreeg de kans om met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden te vloeren, maar dat lukte niet. Met 64-66 gingen de punten mee terug naar Leiden.

In de drie andere duels waren de verschillen wel iets groter, maar in alle gevallen bleef het toch lang spannend. In Leeuwarden werd het tijdens het debuut van David Michaels 72-81. In Leiden werd het in januari 77-55 en op 12 april 72-59.

In de geschiedenis hebben beide ploegen elkaar twee keer ontmoet in de play-offs. Legendarisch is natuurlijk de finale van het seizoen 2012/2013. Aris Leeuwarden kegelde onder aanvoering van Whit Holcomb-Faye en Tjoe de Paula in de halve finale Eiffel Towers Den Bosch eruit. In de eerste wedstrijd van de finale had Zorg en Zekerheid Leiden een driepunter nodig van Mike Schachtner voor de 74-73 zege. Hoewel Aris Leeuwarden in de drie resterende duels niet ver achterbleef, won Zorg en Zekerheid Leiden die serie wel met 4-0. De uitslagen in de drie andere wedstrijden waren: 63-68, 74-64 en 59-65.

Een jaar eerder, in het seizoen 2011/2012, kwamen beide ploegen elkaar ook tegen in de play-offs, al was er toen sprake van een soort poulefase. Zorg en Zekerheid Leiden zegevierde in beide wedstrijden: 55-87 en 82-72.

Kaarten voor de play-offs zijn hier te koop.

 

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×