Kaasmarkt toch weer evenementenplein rond viering Leidens Ontzet

9

Omdat de Garenmarkt nog steeds niet beschikbaar is voor evenementen vanwege de bouw van de ondergrondse parkeergarage daar, komt er ook dit jaar aan de vooravond van Leidens Ontzet weer een feest op de Kaasmarkt. Dit keer wordt dat georganiseerd door de 3 October Vereeniging. “De wijkverenigingen worden betrokken in het traject van de evenementenvergunning”, zo laat de gemeente weten.

Vorig jaar werd op de Kaasmarkt ook al gebruikt voor een feest op de avond van 2 oktober. Dat zou toen eigenlijk op het dak van de Hoogvlietparkeergarage plaatsvinden, maar het dak bleek op het laatste moment niet sterk genoeg om een hossende menigte te dragen. Daarop werd uitgeweken naar de Kaasmarkt, tot verbijstering van omwonenden en de wijkvereniging die door de korte tijd tussen vergunningverlening en feest alleen achteraf bezwaar konden maken.

De burgemeester gaf de vergunning toen af omdat het vanwege de veiligheid in de stad noodzakelijk was om de Kaasmarkt als extra evenementenlocatie ter beschikking te stellen. Het is op 2 en 3 oktober zó druk in de stad dat de veiligheid anders niet kan worden gegarandeerd.

Andere activiteiten die normaal gesproken op de garenmarkt worden gehouden, krijgen ook weer een alternatieve locatie. Het Minikoraal en de Pleintaptoe zullen net als vorig jaar plaatsvinden op het terrein van sportvereniging Trigon aan de Cronesteinkade, het straattheater komt in het Van der Werfpark of in de Doezastraat.

Delen

9 reacties

 1. Wim de Leeuw op

  Ook de sportvelden van Trigon en de Doezastraat zijn geen evenementenlocatie. Nood breekt wetten èn wensen…

  Wim de Leeuw, Singelbewoner die jaarlijks kan meegenieten van Singelloop, Marathon en Grote Optocht èn van alle evenementen-met-een-beetje-geluid in Van der Werfpark en op de Garenmarkt. De logische en onvermijdelijke consequentie van wonen in het centrum van een dynamische en gezellige stad!

 2. Deze mededeling over het gebruik van de Kaasmarkt dit jaar lijkt enigszins voorbarig, omdat binnenkort de rechtbank Den Haag zich over de vraag zal buigen of het gebruik van de Kaasmarkt als evenementen terrein op 2 oktober 2017 rechtmatig was.

 3. Joop J.Gijsman op

  Kom Arthur, een beetje lawaai hoort bij het leven, zeker in een stad en dan zo’n enkele keer.

 4. Een inwoner van Leiden op

  Zeggen degenen die de herrie niet vlak voor hun deur hebben……

  • Nee, anonieme inwoner van Leiden, ook ik zeg het. En ik heb de herrie met regelmaat voor mijn deur. Niets mis mee, hoort bij het leven in de binnenstad. Als je zo allergisch bent voor een dagje feest voor de deur, dan wordt het hoog tijd om te emigreren naar de Veluwe.

 5. Een inwoner van Leiden op

  @Wim de Leeuw: zowel Singelloop, Marathon en Grote optocht zijn qua geluidsniveau van een heel andere orde dan het dancefeest dat op 2 oktober 2017 op de Kaasmarkt werd gehouden. Bovendien heeft u als bewoner van de (Zoeterwoudse?) singel niet van 8 uur ‘avonds tot minimaal 2 uur ’s nachts ernstige geluidsoverlast van deze festiviteiten. Minikoraal, Pleintaptoe en straattheater geven géén soortgelijke geluidsoverlast. Evenementen die op de Garenmarkt en in het van der Werfpark worden gehouden dringen qua geluid ook veel minder op uw singel door; daar zitten immers nog wat huizenblokken tussen niet waar? Dat is compleet anders dan wanneer het zich op enkele meters van je voordeur afspeelt. Ik ben niet allergisch voor feesten maar het aantal decibellen dat urenlang geproduceerd werd op de Kaasmarkt was niet normaal. U bent zo te horen ook niet allergisch dus ik zou zeggen vraag de gemeente de singel op 2 oktober 2018 af te sluiten om tot diep in de nacht zo’n dancefeest bij u voor de deur te houden. Dit moet mogelijk zijn aangezien een singel afsluiting ook gebeurt voor de optocht, marathon etc etc. En nogmaals, het Huigpark is ooit aangewezen als evenemententerrein, de Kaasmarkt niet. Bovendien is het Huigpark gewoon beschikbaar.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline