(Foto: Chris de Waard).

4 mei voor het eerst Open Joodse Huizen in Leiden

Op 4 mei vinden er in bijna elke gemeente evenementen plaats in het kader van de Nationale Herdenking. In Leiden zal er nu voor het eerst Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaatsvinden. Dit evenement bestaat uit kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten, waarin de persoonlijke verhalen van Leidse oorlogsslachtoffers zullen worden verteld.

Op deze dag vertellen directe getuigen, nazaten en kenners individuele verhalen van Leidenaren over vervolging, verzet en bevrijding. Elke locatie heeft haar eigen unieke verhaal. Dit zal aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek worden overgebracht. Hiermee wordt de geschiedenis van Leidse oorlogsslachtoffers op een indringende manier kenbaar gemaakt.

Kevin Stolwijk in gesprek met één van de organisatoren Marieke Dwarswaard

Locaties

Er zullen op tien locaties herdenkingen plaatsvinden in Leiden. Zo zal op de Breestraat 161 het verhaal worden verteld van Ernst en Jenny Loeb-Rose. Ernst Loeb was jarenlang voorzitter van de Joodse Gemeente in Leiden. Ernst, Jenny en twee van hun vijf kinderen kwamen om in diverse kampen. Op 4 mei komt hun kleindochter Jeanette Loeb spreken over het leven van haar grootouders.

Voor een overzicht van alle tien locaties in Leiden, inclusief hun programma op 4 mei, kunt u terecht op: https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/leiden2018

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×