Niet het hoogste punt van de nieuwbouw werd vandaag gevierd, maar het diepste punt. Het aanboren van de aardwarmte bij de nieuwbouw aan de Industrieweg. (Foto's: Chris de Waard).

Voorschotense burgemeester boort aardwarmte aan bij nieuwbouw Freek van Os

De Firma Freek van Os gaat van gas los! Met die slogan werd vandaag gevierd dat bij de nieuwbouw die het bedrijf pleegt in de Dobbewijk in Voorschoten de eerste stap is gezet naar het duurzaam verwarmen van het nieuwe pand dat in augustus opgeleverd moet worden.

Chris de Waard sprak bij het aanboren van de aardwarmte met Harm van Os en burgemeester Bouvy-Koene.

“We zijn niet de enige in Voorschoten die deze stap zet en ook niet de eerste”, zei Harm van Os bij de officiële handeling die met een hand werd verricht door burgemeester Pauline Bouvy-Koene die haar arm eerder deze week brak. “Maar we adviseren onze klanten op het gebied van duurzaamheid en energie besparen dus als je dan zelf een nieuw pand neerzet, ben je het wel aan je stand verplicht om zelf ook meteen van gas los te gaan”. Het pand gaat verwarmd en gekoeld worden met een 30.000 euro kostende warmtepomp die op zo’n 120 meter diepte aardwarmte oppompt.

Niet alleen het klimaat in het pand wordt duurzaam beheerst, op het dak komen zonnepanelen om de elektra op te wekken. Ook wordt het pand optimaal geïsoleerd en wordt regenwater hergebruikt. De verlichting bestaat uitsluitend uit LED lampen

Van Os is begin maart dit jaar gestart met de nieuwbouw. “Na een jarenlange zoektocht is het ons gelukt om binnen Voorschoten een locatie te vinden die voldoet aan onze voorwaarden. Maar vooral aan de belangrijkste, we blijven in ons dorp.”

Duurzaamheid Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×