(Foto's/video: Chris de Waard).

Eerste liggers nieuwe Valkbrug geplaatst

Gisteravond om 20.30 uur is begonnen het het plaatsen van de eerste brugliggers voor de nieuwe Valkburg tussen de Molenwerf en het Schuttersveld. Er is de hele nacht doorgewerkt om de acht liggers op hun plek te krijgen. Tijdens de werkzaamheden bleef de brug steeds deels toegankelijk voor het verkeer. Alleen op de momenten dat eer daadwerkelijk een zestig ton zwaar brugdeel door de lucht zweefde, werd het verkeer even stilgelegd.

De nieuwe Valkbrug vervangt de huidige brug die er in 2002 als tijdelijke brug voor enkele jaren werd neergelegd. Doel was toen de doorvaarbaarheid van Leiden te verbeteren. De brug werd een stuk hoger dan de oude. Melanie Schultz die toen net staatssecretaris was Verkeer & Waterstaat was geworden opende die tijdelijke brug destijds.

De nieuwe Valkbrug bestaat uit vier bruggen. Twee voor autoverkeer en twee voor fietsers en voetgangers. De brug wordt in delen vervangen om de hinder voor al het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Naar verwachting worden in september dit jaar de eerste twee nieuwe brugdelen in gebruik genomen. Na de viering van Leidens Ontzet worden de andere twee delen vervangen. Medio 2019 wordt de nieuwe brug dan opgeleverd.

De nieuwe Valkbrug is ontworpen door de Belgische architect Ney & Partners die ook tekende voor het ontwerp van de Singelparkbruggen.

 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×