Wonen in leiden

Met 123.934 inwoners is Leiden, naar inwonersaantal gemeten, de vierde gemeente van Zuid-Holland. Leiden is een stad voor jong en oud. Leiden is een echte studentenstad maar in de buitenwijken van Leiden zijn ook veel gezinswoningen te vinden. Met 5.646 inwoners per vierkante kilometer is de stad Leiden, na Den Haag, de dichtstbevolkte gemeente van Nederland. De stad heeft een rijke geschiedenis met een oude binnenstad, grachten, monumentale bouwwerken en hofjes.

Leiden en bereikbaarheid
Leiden ligt in de randstad vlakbij Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. De bereikbaarheid van Leiden is uitstekend: treinen stoppen op Leiden Centraal en gaan alle richtingen op én Leiden ligt tussen de A4 en A44 waardoor je zo de stad in- en uitrijdt met de auto.

Wijken in Leiden
De gemeente Leiden is onderverdeeld in wijken en buurten. De gemeente kent vier stadsdelen: Midden, Noord, Zuid en West. Leiden kent 54 buurten. De grootste buurten zijn De Kooi (6130 inwoners), Noorderkwartier (5090 inwoners) en Boshuizen (4640 inwoners). Leiden heeft ook kleine wijken met weinig inwoners zoals Pesthuiswijk (200 inwoners), Oostvliet (370 inwoners) en Havenwijk-Noord (520 inwoners).

Wonen of huren?
Studenten die op zoek zijn naar een kamer kunnen bij Duwo terecht. Echte ‘studentenwijken’ zijn te vinden in de binnenstad van Leiden. Ook de studentenverenigingen zijn gevestigd in het historische centrum van Leiden. De wijken Stationskwartier, Hoge & Lage Mors en Boerhaave district zijn erg populair bij studenten.

Voor particulieren zijn er ook veel opties om te huren in Leiden . Er zijn meerdere sites en makelaars die huurwoningen aanbieden aan particulieren. Wanneer je permanent in Leiden wil gaan wonen en graag een huis wil kopen, dan zijn daar ook veel opties voor in Leiden. Er zijn woningen in verschillende prijsklassen in Leiden. Een goedkope woning vinden in Leiden wordt heel moeilijk – de prijzen zijn bovengemiddeld hoog. Toch is er binnen de stad veel verschil in de prijzen per meter. Wonen kan op veel verschillende manieren in Leiden. Een mooi historisch pand in het centrum of een ruime gezinswoning in een buitenwijk? Het is allemaal mogelijk in en rondom Leiden centrum.

In de buurten Camp, Molenbuurt, Merenwijk en Slaaghwijk betaal je het minste. In Slaaghwijk betaal je 1687 euro per vierkante meter en in Camp 1095 euro per vierkante meter. De wijken Molenbuurt, Camp en Merenwijk staan echter wel op de lijst ‘opkomende buurten’ waardoor de vraagprijzen snel stijgen.

Het centrum van Leiden
Wanneer je in Leiden woont, woon je vlakbij het historische centrum. Het centrum is niet alleen heel mooi, maar ook praktisch: er zitten veel winkels. Er zitten grote winkelketens en kleine boetiekjes. Ook zijn er onder andere een uitgebreid aanbod aan restaurants en een bioscoop te vinden in het centrum van Leiden.

Natuur
Leiden heeft een mooi centrum en er is genoeg natuur te vinden. Vanuit Oegstgeest ben je op de fiets zo aan het strand. Midden in de stad zijn ook kleine oase’s van natuur zoals de Hortus Bortanicus en het Plantsoen. Is dat niet genoeg natuur of wil je echt de stad uit? Rondom Leiden liggen het strand en verschillende natuurparken.

Advertentie

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×