(Foto: Buro JP).

Voorgevel museum De Lakenhal weer te bewonderen

Museum de lakenhal werd flink verbouwd, maar sinds afgelopen week zijn de steigers bij de voorgevel van het museum verwijderd.

Voor het eerst sinds lange tijd is de voorgevel weer volop te bewonderen. Vanaf de start van de restauratie en uitbreiding was deze aan het oog onttrokken door steigers. Voorheen was het voorplein een lange tijd overdekt door een glazen overkapping die het zicht op de monumentale gevel grotendeels blokkeerde.

Vernieuwd museum
De in 1639 ontworpen ‘Laecken–Halle’ is nu volledig gerestaureerd.  Alle zandstenen versieringen op gevel en de voormuur van het gebouw zijn gewijd aan het Leids Laken, de wollen stof waar Leiden destijds wereldberoemd mee werd. Bij de restauratie zijn ook deze decoraties behandeld. Vijf zandstenen tableaus tonen het maakproces van lakense stoffen, van het spinnen van de wol tot het kleuren van de stof. Daarboven zijn het wapen met de Leidse sleutels en de geveltekst te zien. Deze zijn opnieuw met bladgoud ingekleurd.

Tentoonstelling
Op dit moment is het museum nog gesloten, maar in het voorjaar van 2019 wordt het opengesteld voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de bestaande gebouwen, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ van Rembrandt Harmensz. van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land.

Museum de Lakenhal krijgt er ook een nieuwe tentoonstelling bij.  Vanaf november  2019 wordt er een presentatie gegeven over een de jonge Rembrandt en zijn werken.

 

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×