(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: www.eredivisiebasketballleiden.nl).

ZZ Leiden steelt eerste wedstrijd halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd uit de halve finale van de play-offs in winst omgezet. Ondanks een niet genoteerde Leidse score werd Landstede Basketbal met 79-81 verslagen. Donderdag vindt de tweede wedstrijd in de best-of-7 reeks plaats. De wedstrijd start om 19.30 uur in de Vijf Meihal.

Drie zware wedstrijden tegen Aris Leeuwarden achter de rug, met een smalle rotatie. Landstede Basketbal had zich in alle rust kunnen voorbereiden op de eerste pot van de halve finale. Toch oogde Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart frisser. Halverwege de eerste periode zorgden Worthy de Jong en Carrington Love voor het eerste serieuze gaatje in de wedstrijd: 13-20. De Leidse ploeg schakelde over op een zoneverdediging, maar dat pakte verkeerd uit. Landstede Basketbal perste er een 10-0 run uit om het eerste kwart met een 23-20 voorsprong af te sluiten.

 

In de eerste vier minuten van het tweede kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel weer dichterbij. Twee driepunters van De Jong werden gevolgd door een dunk van Alexandru Olah: 28-30. De time-out van Herman van den Belt was logisch. In één ruk liep de thuisploeg via driepunters van Jordan Gregory, Ralf de Pagter en Olaf Schaftenaar door naar een 41-30 voorsprong. Vier minuten lang bleef de Leidse ploeg zonder score, totdat Sergio de Randamie via een score uit een aanvallende rebound de ban brak. Vlak voor rust was de marge opgelopen naar twaalf punten, maar een lay-up van Love beperkte de schade halfweg tot tien punten: 46-36.

Na de pauze tapte Zorg en Zekerheid Leiden uit een ander vaatje. De Randamie en Kherrazi gingen meer vanuit de post hun werk doen en als ploeg werd er agressoever gespeeld, hetgeen ook leidde tot 16 aanvallende rebounds. Zo zette De Randamie uit een van die aanvallende rebounds al snel 46-40 op het bord. Nadat Schaftenaar met een bommetje voor 49-40 had gezorgd volgde een 0-11 run van Zorg en Zekerheid Leiden. De Jong was met zeven punten in deze run van groot belang. Er deed zich echter een ander probleem voor. Een van de Leidse scores was door de jury en commissaris niet gezien, waardoor de run op het wedstrijdformulier beperkt bleef tot 0-9. De beelden van Ziggo Sport waren voor handen, maar daar werd niet naar gekeken. Het protest van Leidse zijde werd dan ook niet gehonoreerd, terwijl de scouts van beide partijen wel degelijk een 0-11 run hadden staan. Het is dat Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd won, want anders had een protest een grote kans van slagen gehad. Hierdoor eindigde het derde kwart dus in 63-58, waar het 63-60 had moeten zijn.

Na twee minuten in het vierde kwart was Zorg en Zekerheid Leiden na een steal en een dunk van De Jong op voorsprong gekomen: 63-64. Twee driepunters van Gregory en Schaftenaar brachten het voordeel weer naar Landstede (69-64), maar Zorg en Zekerheid Leiden gaf zich niet gewonnen. Halverwege het laatste kwart schoot De Randamie vanaf downtown 71-71 op het bord, om kort daarna na een onsportieve fout van De Pagter voor 71-72 te tekenen. In deze fase werd vooral Kherrazi in de post aangespeeld. De Leidse forward sprokkelde zijn puntjes bijeen vanaf de vrije worplijn. Maar zijn hoogtepunt kwam met nog anderhalve minuut te spelen. Een schot van De Jong rolde van de ring af, maar Kherrazi was er op tijd bij om de bal verwoestend door te dunken voor 76-77.

Kort daarop kreeg De Jong de kans om het gat naar drie punten te vergroten, maar slechts één vrije worp ging raak. Balverlies van De Pagter leidde tot een steal en lay-up van Love: 76-80 met nog 40 seconden te spelen. Het duel was echter nog niet beslist. Gregory werd bij een driepunter aangeraakt door Vette, waarna de Amerikaan zijn drie vrije worpen benutte. Na een misser van De Jong kreeg Franko House onder het Leidse bord een uitgelezen kans om de Zwolse ploeg weer op voorsprong te zetten. Daarna was Vette er als de kippen bij om de rebound te pakken. Met nog twee seconden mocht Vette naar de lijn. Zijn eerste vrije worp was raak, de tweede werd doelbewust gemist. Het noodschot van Noah Dahlman van eigen helft trof geen doel.

Door de 79-81 overwinning heeft Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel naar Leiden gehaald. Maar een break is pas een break als je daarna je eigen thuiswedstrijd wint. Zorg en Zekerheid Leiden weet wat het te doen staat donderdagavond.

“Dit was een echte play-off wedstrijd met heel veel agressiviteit langs twee kanten”, stelde coach Paul Vervaeck na afloop. “We hebben geknokt en met twee punten verschil gewonnen. Het is 1-0!”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×