(Foto: PR).

Leiden in top 5 nationale congresbestemmingen

Leiden is er voor het eerst in geslaagd om een plek te veroveren in de top 5 op de lijst met nationale congresbestemmingen die afgelopen maandag door ICCA (International Congress and Convention Association) over 2017 gepubliceerd is. De stad stijgt hiermee vier plekken en laat steden als Eindhoven, Groningen en Maastricht achter zich. Nummer een blijft Amsterdam, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

ICCA ranglijst
Op de ICCA ranglijst staan vijfhonderd steden die in 2017 internationale congressen mochten verwelkomen. Leiden telde er vorig jaar zeventien en staat hiermee wereldwijd op plek 156. In 2015 was dit nog plaats 2017. Op Europees niveau behaalt Leiden plek 86. Nederland doet het wereldwijd goed met een tiende plek op de ranglijst met 300 internationale congressen op jaarbasis. De lijst wordt aangevoerd door de US.

Inspanningen lonen
Directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing en manager Yvonne Kret van het Leiden Convention Bureau zijn erg blij met het resultaat. “De stijging op de lijst is een beloning voor onze inspanningen. Het congres ambassadeursnetwerk werpt haar vruchten af. Zonder deze zo belangrijke ambassadeurs zou deze groei niet gerealiseerd zijn”, zegt Kret. Het netwerk van congresambassadeurs bestaat uit wetenschappers en ondernemers die zich begeven in internationale gremia. Zij zetten zich in om internationale wetenschappelijke congressen naar Leiden toe te halen. Het netwerk telt inmiddels ruim 110 congresambassadeurs.

Congresmarkt lucratief
Dat Leiden het goed doet op de congresmarkt, legt de stad geen windeieren. Bulthuis: “Niet alleen is dit enorm goed voor onze profilering als stad van kennis en Universiteitsstad, het is ook economisch gezien lucratief”. Deelnemers aan internationale congressen besteden gemiddeld tussen de 300 euro en 400 euro per dag. Hiervan belandt ruim 70% in de lokale economie (horeca, musea, detailhandel, etcetera).

Over 2017 telde het Leiden Convention Bureau 28 internationale congressen, 15.068 congres deelnemer dagen en een totale economische spin off van 4,2 miljoen euro voor Leiden en regio. Dat het aantal congressen in Leiden hoger uitvalt dan alleen de congressen die aan de ICCA criteria voldoen, ligt aan de gehanteerde criteria. Een daarvan is bijvoorbeeld dat het congres moet rouleren tussen tenminste drie landen. Internationale congressen die voor het eerst zijn georganiseerd in 2017 worden dus niet in de ICCA ranking meengenomen.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×