D66 en PvdA zeggen vertrouwen op in SP-wethouder Van Gelderen

SP-wethouder Roos van Gelderen stapt toch op vanwege het overschrijding van 1,2 miljoen euro op de realisatie van circa 150 tijdelijke woningen voor statushouders en andere bijzondere doelgroepen zoals ex-daklozen. Op 3 mei werd een vernietigend rapport naar de oorzaken gepresenteerd. De gemeente bleek op geen enkele manier in control geweest te zijn bij het project. De overschrijdingen werden daardoor zelfs pas in een zeer laat stadium opgemerkt.

Om 15.00 uur geeft Van Gelderen tijdens een persconferentie een toelichting op haar vertrek.

Van Gelderen zei bij de presentatie van dat rapport al dat ze normaal gesproken zou opstappen. Dat ze ervoor koos dat niet te doen had er alles mee te maken dat ze deze maand sowieso al zou vertrekken. Ze verlaat de actieve politiek. “Normaal stap je op om de weg vrij te maken voor een opvolger die dan met schone lei kan beginnen, maar dat gebeurt nu toch al”, zei Van Gelderen toen. Ook voelde ze zich gesteund door de rest van het college. Haar collega’s schreven in de begeleidende brief van het rapport dat ze de voorkeur aan gaven dat Van Gelderen aanbleef. “Het moment dat er een nieuw college aantreedt, is aanstaande, waardoor nu vertrekken feitelijk geen betekenis heeft.”

Dat Van Gelderen nu alsnog de eer aan zichzelf houdt heeft alles te maken met het spoeddebat over de kwestie dat ze vanavond op eigen verzoek zou voeren met de Leidse gemeenteraad. Daarin wilde ze op basis van de conclusies uit het rapport verantwoording afleggen. D66 en de PvdA vinden dat blijkbaar niet meer nodig en hebben het vertrouwen in Van Gelderen nu opgezegd. Ook het CDA, de nieuwe Partij Sleutelstad en de ChristenUnie zijn zeer kritisch en een meerderheid voor een eventuele motie van wantrouwen ligt daardoor in het verschiet.

De portefeuille van Van Gelderen wordt tot de installatie van het nieuwe college waargenomen door PvdA-wethouder Marleen Damen die een flink deel van de zorg-portefeuille ook de komende vier jaar gaat behartigen.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×