D66 en PvdA zeggen vertrouwen op in SP-wethouder Van Gelderen

21

SP-wethouder Roos van Gelderen stapt toch op vanwege het overschrijding van 1,2 miljoen euro op de realisatie van circa 150 tijdelijke woningen voor statushouders en andere bijzondere doelgroepen zoals ex-daklozen. Op 3 mei werd een vernietigend rapport naar de oorzaken gepresenteerd. De gemeente bleek op geen enkele manier in control geweest te zijn bij het project. De overschrijdingen werden daardoor zelfs pas in een zeer laat stadium opgemerkt.

Om 15.00 uur geeft Van Gelderen tijdens een persconferentie een toelichting op haar vertrek.

Van Gelderen zei bij de presentatie van dat rapport al dat ze normaal gesproken zou opstappen. Dat ze ervoor koos dat niet te doen had er alles mee te maken dat ze deze maand sowieso al zou vertrekken. Ze verlaat de actieve politiek. “Normaal stap je op om de weg vrij te maken voor een opvolger die dan met schone lei kan beginnen, maar dat gebeurt nu toch al”, zei Van Gelderen toen. Ook voelde ze zich gesteund door de rest van het college. Haar collega’s schreven in de begeleidende brief van het rapport dat ze de voorkeur aan gaven dat Van Gelderen aanbleef. “Het moment dat er een nieuw college aantreedt, is aanstaande, waardoor nu vertrekken feitelijk geen betekenis heeft.”

Dat Van Gelderen nu alsnog de eer aan zichzelf houdt heeft alles te maken met het spoeddebat over de kwestie dat ze vanavond op eigen verzoek zou voeren met de Leidse gemeenteraad. Daarin wilde ze op basis van de conclusies uit het rapport verantwoording afleggen. D66 en de PvdA vinden dat blijkbaar niet meer nodig en hebben het vertrouwen in Van Gelderen nu opgezegd. Ook het CDA, de nieuwe Partij Sleutelstad en de ChristenUnie zijn zeer kritisch en een meerderheid voor een eventuele motie van wantrouwen ligt daardoor in het verschiet.

De portefeuille van Van Gelderen wordt tot de installatie van het nieuwe college waargenomen door PvdA-wethouder Marleen Damen die een flink deel van de zorg-portefeuille ook de komende vier jaar gaat behartigen.

 

Delen

21 reacties

 1. ferry rigault op

  Belachelijk. D66 en PvdA hebben heel veel boter op hun hoofd. Was het niet onder de verantwoordelijkheid van PvdA-wethouder Marc Witteman dat de verbouwing van de Stadsgehoorzaal in 2007 2.5 miljoen euro meer was dan begroot en was D’66 wethouder Robert Strijk er niet politiek verantwoordelijk voor dat de verbouwing van de Lakenhal 3.2 miljoen euro duurder uitvalt?
  Om Roos van Gelderen, een week voordat een nieuw college aantreedt, zo te laten vallen laat zien dat ook de politiek in Leiden een opportunistische slangenkuil is waar de honden geen brood van lusten.

  • Een Leids burger op

   Wethouders die (onnodige) grove fouten hebben gemaakt zouden zelf het besef moeten hebben om af te treden ongeacht van welke partij ze zijn.

 2. Het komt niet heel moedig over om vlak voor het raadsdebat op te stappen. Maar waarom wilden D66 en de PvdA het spoeddebat niet afwachten? De fracties van D66 en de PvdA hebben samen echter geen meerderheid in de gemeenteraad. Daarom had Van Gelderen het democratisch fatsoen moeten opbrengen om de volksvertegenwoordiging te woord te staan en uitleg te verschaffen. Overigens is Van Gelderen niet alleen verantwoordelijk voor, of schuldig aan, dit financiële fiasco. Er zijn anderen. Maar zo gaat het vaker: één zondebok die moet boeten en meerdere schuldigen die de dans mogen ontspringen.

  • Een Leids burger op

   Dat Van Gelderen alsnog besloten heeft om om te stappen komt omdat ze anders ook nog eens een motie van wantrouwen had gekregen en daardoor mogelijk was weggestuurd. Dan kun je maar beter eieren voor je geld kiezen. Bovendien had van Gelderen eerder al ¨uitleg¨ gegeven(lees: haar ambtenaren de schuld gegeven) en was er al een rapport verschenen. Nee, van Gelderen is niet alleen schuldig maar heeft toch wel grote fouten gemaakt en is verantwoordelijk wethouder.
   Eerder was er ook al een kostenoverschrijding van 6 ton. Toen al had er bij de wethouder een alarmbel moeten afgaan en meer allerter moeten zijn.
   Uit het rapport:¨Overigens heeft de projectleider fysiek meerdere malen zijn zorgen geuit in het overleg met de ambtelijk opdrachtgever fysiek,maar een actie bleef uit…¨

  • Eveline Bill

   Marleen had zelf ook een ‘dingetje’ de afgelopen periode waar ze zich expliciet moest verontschuldigen voor de raad. Zij kon gewoon blijven zitten en nu weer mee naar een nieuw college.

   • Een Leids burger op

    En dat ging maar liefst over 3 miljoen die ze tenonrechte al had uitgegeven aan andere zaken.En die komt dus wel terug in het nieuwe college.

 3. Yvonne Geers

  Ik vindt het jammer ja het is een fout maar denk dat roos zeer zeker haar best heeft gedaan .Nieuwe college vraag me wel af of het ga werken. …

 4. Margreet Stol

  Er zijn genoeg politici met grotere misstanden op de naam. Roos heeft ontzettend veel goed gedaan voor daklozen, kwetsbaren en zorgbehoevenden in Leiden. Mijns inziens de beste wethouder Zorg in jaren.. en de zorg aan deze doelgroep is mijn werk. Roos, bedankt voor alles wat je voor de Leidenaren hebt betekend. Je hebt voor velen echt het verschil gemaakt.

  • Martijn de Jong

   Tgg en hier hebben we een CDA wethouder met 1.6 miljoen op de jeugdzorg aan ‘onverwachte’ tekorten die hij al in maart wist maar pas in april meldde en die kan gewoon blijven zitten tot zijn pensioen over een paar maanden. Zo zie je maar weer, iedere gemeente is uniek.

 5. Wytzia Raspe

  Het is van de zotten dat er zo met geld is gegooid. Ga maar eens die miljoenen terugverdienen met OZB. Maar hier moeten toch ook ambtenaren schuld hebben.

  • U heeft gelijk, de -grote- koppen moeten rollen. Maar de ambtenaren en vergeet vooral de consultants (à raison de € 125 per uur) niet, blijven gewoon zitten.

 6. Van Gelderen wilde het debat voeren. D66 en PvdA verhinderen dit. Wat hebben deze partijen dan te verbergen?

 7. Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. En over een paar jaar zitten we weer in dezelfde situatie als de volkomen overbodige verbouwing van het stadhuis weer miljoenen duurder uitvalt dan begroot.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline