Twee dagen Hofjesconcerten in Leiden. Was het Eerste Pinksterdag mooi weer, Tweede Pinksterdag was mogelijk nog mooier. Prima dagen om (andere) muziek te ontdekken. (Foto's: Emile van Aelst)

Geen slijtage aan tienjarige Hofjesconcerten

Wat zou een reden zijn om niet naar de Hofjesconcerten in Leiden gaan? Natuurlijk, het kost €15. Maar dan heb je wel wat, zeker als het mooi weer zoals afgelopen weekeinde. Voor die €15 kun je kiezen uit een heel palet aan muzikale uitvoeringen, van klassiek tot jazzy, van intiem tot groots, en dan moeten we eigenlijk de kindervoorstellingen niet vergeten want die zijn ook leuk voor volwassenen. En omdat in de meeste hofjes ook drankjes tegen heel schappelijke prijzen worden geschonken, is het eigenlijk alleen maar genieten en ontdekken. Mits je van muziek houdt.

Jean Michelhof
De Hofjesconcerten 2018 kunnen in de herinnering worden opgeslagen als zomerse hofjesconcerten. In de loop van de middag bleken de partytenten de muzikanten niet tegen regen maar wel tegen felle zon te beschermen. In het Jean Michelhof bespeelde Martijn Boom de marimba. Velocities (van J. Schwantner) eiste een hoog tempo van de mallets, de stokken waarmee de staven, de houten ’toetsen’ worden aangeslagen. Hard werken, dus; en dat met een zwart overhemd. Maar wel erg gaaf om te horen.

Heilig Geesthof
In het Heilig Geesthof leek het eerder op de middag bij Suzanne Sanders iets koeler. Zij en haar band speelden/zongen muziek die misschien iets meer in overeenstemming was met de temperatuur: haast laid back, mooie tweestemmigheid van de zangeressen die bekend en eigen materiaal brachten. Terloops bleek ook de reikwijdte van de Hofjesconcerten. Gevraagd naar waar men vandaan kwam, kwamen ook antwoorden als Den Haag en Anna Paulowna.

Sint Salvatorhof
Schroeiend warm was het in het Sint Salvatorhof. De warmte zal ook de reden zijn geweest voor de twee brandweerwagens om in de Steenstraat stil te staan, niet onverstandig een verkwikkend ijsje met dit weer. Klarinet en gitaar zijn, volgens het programmaboekje, een nieuwe combinatie. In elk geval afwisselend qua muziekkeuze.

Pieterskerk
In de Pieterskerk was het niet alleen koel. Daar speelde het Blazersensemble (o.l.v. Martijn Pepels) ondermeer Mozart. Een prima uitvoering, met de akoestiek van de kerk als een mooie toevoeging op twaalf blazers en een contrabas.

Sijthoff Cultuur Centrum
Toevallige passanten heb je overal. Die hebben dan het geluk dat ze niet (hoeven te) betalen. Tegen het eind van de middag speelde in de Doezastraat voor het Sijthoff Cultuur Centrum Trio C tot de Derde één van hun concerten. KLezmer, de melancholische Joodse feestmuziek. Daar blijf je dus inderdaad voor stil staan als je voorbij loopt of fietst, met het risico dat de bandleider de opmerking maakt dat “de mensen zonder bandje eigenlijk moeten doorlopen, of anders volgend jaar een kaartje kopen”. Natuurlijk niet serieus, dat doorlopen, maar wel iets wat op meer plekken speelde.

Buitentuin Stadsgehoorzaal
De Buitentuin van de Stadsgehoorzaal bijvoorbeeld grenst ook naadloos aan de terrassen van Brownies&Downies en van Barista Cafe. Voor de prijs van een consumptie aldaar kreeg je meteen het Black Tie Trio&Merel Moelker mee, gratis. Niet al die andere concerten, maar toch. Koffie, gebak, en toegankelijke (easy listening) jazz; voor een Nederlander een koopje.

De Burcht
Ook op De Burcht deed zich dit fenomeen voor. Daar speelde Opera Dolleboela. Misschien moeten dergelijke kindervoorstellingen gratis zijn. Nu had het iets weg van ‘snoep bij de kassa’: kinderen die willen kijken, maar ouders die moeten betalen. Dan heb je haast vanzelfsprekend ook mensen die ‘slim’ – “we willen alleen op de rondgang rondkijken” – meekijken. De kinderen, op de voorste rijen, hebben daar echter niets van gemerkt. Die genoten. Net als de kinderen die in de bibliotheek BplusC Het Mysterie van het Verdwenen Geluid zagen. Zíj zagen de geluidsstofzuiger wél. En Bach? “Die is driehonderd jaar oud. Die kennen jullie vast niet” “Jawél!!!!”.

‘Oude bekenden’
Twee dagen muziek; dat betekent ook ‘oude bekenden’ als Coal Harbour, als Out of Skin, als The Bucket Boyz, maar ook nog voldoende muziek die je moet missen omdat de tijd beperkt is. Het voordeel is dat er volgend jaar een herkansing is.

Advertentie

Cultuur Leiden Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×