Bewogen afscheid van Leidse stadsbestuurders

5

Gisteren werd eerst tijdens een buitengewone raadsvergadering en aansluitend met een receptie in de Hooglandse Kerk afscheid genomen van de drie Leidse wethouders die niet meer terugkeren in het stadsbestuur. Ze werden toegesproken door burgemeester Lenferink en door Frederik Zevenbergen die als nestor van de raad een woord van dank had voor alle drie de vertrekkende bestuurders.

Roos van Gelderen (SP) gaf al eerder te kennen dat ze na acht jaar wethouderschap zou stoppen. Uiteindelijk maakte ze haar tweede termijn net niet vol, in het zicht van de haven strandde ze op de overschrijding op de realisatie van tijdelijke woningen voor statushouders en andere speciale doelgroepen. Maar dat was vorige week. Gisteren nam ze alsnog feestelijk afscheid en werd ze tot haar verrassing in het zonnetje gezet door directeur Nathalie Lecina van Studio Moio en door twee van de aan Studio Moio verbonden jongeren. “Ik ga nu al bijna huilen”, hoorde de oplettende luisteraar Roos van Gelderen murmelen terwijl ze naar het spreekgestoelte liep om voor de laatste keer vanaf die plek het woord tot de zaal te richten.

Paul Laudy nam ook afscheid. Gedwongen. De VVD-bouwwethouder was graag nog een termijn doorgegaan, maar zijn partij viel bij de coalitieonderhandelingen af nadat D66 en GroenLinks het niet eens konden worden met de VVD over met name de wijze van bekostiging van alle plannen voor de komende vier jaar. Laudy was vier jaar wethouder een bereikte in die tijd veel. Je zag de stad bijna van dag tot dag veranderen door de enorme hoeveelheid bouwprojecten die de afgelopen jaren begonnen of werden vlotgetrokken. Politiek actief was Laudy in Leiden echter al heel veel langer. In totaal maar liefst 18 jaar, waarvan vele jaren als fractievoorzitter van de VVD Leiden. Ook Laudy kreeg een verrassingstoespraak vanuit de stad. Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel prees Laudy met name omdat hij als eerste het project Meelfabriek omarmde en echt geloofde in de plannen. Daarmee bevestigde hij wat Laudy zelf eerder al in zijn afscheidsspeech zei: “Het is heel belangrijk dat partijen in Leiden geloven. Dat is misschien wel belangrijker dan wat wij hier in deze zaal allemaal besluiten.”

D66-boegbeeld Robert Strijk stopt ook, maar ook in zijn geval is dat een eigen keuze. Na acht jaar wethouderschap gaat hij zich op de toekomst oriënteren. Wat hij gaat doen? Waarschijnlijk eerste even niks en later, misschien wel veel later, zou hij graag burgemeester worden. Van Leiden dus. Die positie komt overigens op z’n vroegst over drie jaar vacant. Dan is Henri Lenferink aan het einde van zijn derde periode, maar mogelijk nog niet aan het einde van zijn latijn. Voor Lenferink is zijn aanblijven of vertrek pas over twee jaar aan de orde vertrouwde hij Sleutelstad al eens toe. Strijk werd lof toegesproken door VNO-NCW-man Jan Versteegh namens het regionale samenwerkingsverband Economie071. “Ik heb je eigenlijk nooit gezien als wethouder van Leiden”, vertrouwde Versteegh de zaal toe. “Je was voor mij wethouder van de regio.”

Delen

5 reacties

 1. Hubert J. Zonneveld op

  Godszijdank heeft Leiden nu een progressieve coalitie. Na 8 jaar neoliberaal beleid van VVD66. De boegbeelden hiervan, Strijk en Laudy, gaan gelukkig een nieuwe banencaroussel in en kunnen in de tussentijd op kosten van belastingbetaler een royaal wachtgeld tegemoet zien. De Echte Leidse Glibber Strijk (burgemeester?, laat me niet lachen!) heeft de Stevenshof belazerd met de Rijnlandroute, Bouwend NL topper Laudy probeerde de stad vol te plempen met torens van Babylon en megalomane blokkendozen. En het stimuleren van de autoverslaving in de stad.
  Dat kan en moet anders. Want het verrutte NL waarin Leiden ligt loopt internationaal sterk achter op gebied van CO2 reductie, energiebesparing, minder autoverslaving, minder ultragoedkope easyjet reisjes en het afschaffen van de wegwerp en ordinaire consumptie maatschappij. VVD66 was niet echt een toonbeeld om voorop te lopen. De prioriteit ging uit naar autogarages, roetriolen langs woonwijken, grootwinkels en andere rechtse hobbies. Dan moet anders en gaat de komende jaren ook anders.
  Respect hebben we voor lieve, zachte Roos van Gelderen die het maar moest rooien tussen die rechtse hardliners. En helaas de finish net niet haalde door het achterbakse wantrouwen bij de PvdAdieu, Draaikonten66 en ChristenDemogagischAppel. Daar word je niet echt Verbleijie van.
  En de bourgondische Majesteit Damen en Jonkheren Gijs en Holla die wel blijven zitten hebben nog wat goed te maken bij de Stevenshof. Terug die gejatte 3 miljoen die in een gat verdween! Geen salonsocialisme meer in deze coalitie!
  Zo af en toe zal ik nog eens in Leiden komen buurten, maar veel overlast zal ik niet meer geven. Want ik zal zien Leiden gaat weer vooruit :))

 2. René Dentener op

  Goh, heeft de Leidse burger straks in 2021 ook nog wat in te brengen over de keuze van een nieuwe burgemeester? O nee, de partij van dhr. Strijk heeft inmiddels onder de weinig bezielende leiding van Alexander de Grote alle kroonjuwelen van H.A.F.M.O. ingeleverd. In 2005 zei Hans van Mierlo nog in het tv-programma Nova, dat D66 uit het kabinet Balkenende II moest stappen als de gekozen burgemeester en de herziening van het kiesstelsel niet zouden worden gerealiseerd. Zover kwam het toen niet, de schade bleef beperkt tot het aftreden van minister De Graaf van Binnenlandse Zaken. Maar in ieder geval had men toen nog de ballen om een punt te maken. Daarom kan men ook zo langzamerhand rustig constateren, dat D66 tegenwoordig in wezen niet anders verschilt dan de rest van de bestuurderspartijen van het partijkartel die in Nederland de dienst uitmaken. En dat onder elkaar de banen verdeelt middel de banencaroussel.(met dank aan Hubert J. Zonneveld voor deze duiding)

  Overigens Hubert, je gaat wel heel erg kort door de bocht door de autoverslaving bij voortduring exclusief toe te wijzen aan liberalen. Want was het immers niet ome Joop den Uyl van de PvdA, die reeds in de zestiger jaren verkondigde dat iedere hardwerkende arbeider een eigen auto voor zijn deur moest hebben? Zodat de aldus verheven arbeiders eropuit konden naar camping, strand en stad om te winkelen? ‘Tis maar wat je onder progressief verstaat.

  Of Leiden onder dit college van linkse signatuur er op vooruit zal gaan valt nog te bezien. Door de lokale lasten over de hele linie te verhogen om alle (progressieve) beleidsvoornemens te kunnen bekostigen dreigt deze gemeente minder aantrekkelijk te worden voor nieuwkomers die zich willen vestigen.(zowel burgers als bedrijven) In oktober 2015 was toenmalig staats van financiën Eric Wiebes bij de lokale VVD te gast in Leiden voor een spreekbeurt. Hij toonde zich toen voorstander van uitbreiding van de lokale belastingautonomie, mede omdat de inwoners van gemeenten dan duidelijker inzicht krijgen in de relatie tussen lokale lasten en politieke keuzes die het lokale bestuur maakt. Gevraagd aan hem of je dan niet té grote verschillen onderling tussen gemeenten krijgt antwoordde hij dat de burger niet dom is en wel vanzelf na vier jaar coalities afrekent die de portemonnee van de inwoners teveel uitkleden. In dat kader is het wellicht informatief om te vermelden dat de burger nu zelf de vergelijking kan maken op de zogenoemde lokale lasten calculator 2018 van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden): https://www.coelo.nl/index.php/wat-betaal-ik-waar/lokale-lasten-calculator Daar kan men o.a. zien, dat de ozb in Leiden inderdaad hoger is dan in steden van vergelijkbare grootte of inwonertal. Daarentegen vielen de afvalstoffenheffing en rioolrechten totnogtoe voordeliger uit, maar goed die worden nu dus flink verhoogd onder dit linkse college. Handig deze online vergelijker, ook voor raadsleden die het mandje van lokale lasten nog een in heroverweging willen nemen tijdens komende raadsdebatten over de aanstaande begrotingsbehandelingen.

  • Kleine correctie: lees ‘die het mandje van lokale lasten nog in heroverweging willen’ etc.

 3. Meneer R.Strijk kan ook aan de slag bij de Leidse rederij als vrijwilliger.

 4. Marcellus_B op

  Lekker hoor zo’n ons-kent-ons feestje. Alleen maar lachende gezichten om je heen, positieve verhalen alom en niemand van de aanwezigen die voor de rekening op hoeft te draaien. Eigenlijk dus even een ontspannen rondo’tje met wat voorzetjes voor in de banencarousel en laten we het maar niet meer hebben over de vele en vele verspilde miljoenen. Topbestuurders één voor één.
  [trekt schone onderbroek aan]

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline