(Foto's: Reanne van Kleef).

Bewogen afscheid van Leidse stadsbestuurders

Gisteren werd eerst tijdens een buitengewone raadsvergadering en aansluitend met een receptie in de Hooglandse Kerk afscheid genomen van de drie Leidse wethouders die niet meer terugkeren in het stadsbestuur. Ze werden toegesproken door burgemeester Lenferink en door Frederik Zevenbergen die als nestor van de raad een woord van dank had voor alle drie de vertrekkende bestuurders.

Roos van Gelderen (SP) gaf al eerder te kennen dat ze na acht jaar wethouderschap zou stoppen. Uiteindelijk maakte ze haar tweede termijn net niet vol, in het zicht van de haven strandde ze op de overschrijding op de realisatie van tijdelijke woningen voor statushouders en andere speciale doelgroepen. Maar dat was vorige week. Gisteren nam ze alsnog feestelijk afscheid en werd ze tot haar verrassing in het zonnetje gezet door directeur Nathalie Lecina van Studio Moio en door twee van de aan Studio Moio verbonden jongeren. “Ik ga nu al bijna huilen”, hoorde de oplettende luisteraar Roos van Gelderen murmelen terwijl ze naar het spreekgestoelte liep om voor de laatste keer vanaf die plek het woord tot de zaal te richten.

Paul Laudy nam ook afscheid. Gedwongen. De VVD-bouwwethouder was graag nog een termijn doorgegaan, maar zijn partij viel bij de coalitieonderhandelingen af nadat D66 en GroenLinks het niet eens konden worden met de VVD over met name de wijze van bekostiging van alle plannen voor de komende vier jaar. Laudy was vier jaar wethouder een bereikte in die tijd veel. Je zag de stad bijna van dag tot dag veranderen door de enorme hoeveelheid bouwprojecten die de afgelopen jaren begonnen of werden vlotgetrokken. Politiek actief was Laudy in Leiden echter al heel veel langer. In totaal maar liefst 18 jaar, waarvan vele jaren als fractievoorzitter van de VVD Leiden. Ook Laudy kreeg een verrassingstoespraak vanuit de stad. Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel prees Laudy met name omdat hij als eerste het project Meelfabriek omarmde en echt geloofde in de plannen. Daarmee bevestigde hij wat Laudy zelf eerder al in zijn afscheidsspeech zei: “Het is heel belangrijk dat partijen in Leiden geloven. Dat is misschien wel belangrijker dan wat wij hier in deze zaal allemaal besluiten.”

D66-boegbeeld Robert Strijk stopt ook, maar ook in zijn geval is dat een eigen keuze. Na acht jaar wethouderschap gaat hij zich op de toekomst oriënteren. Wat hij gaat doen? Waarschijnlijk eerste even niks en later, misschien wel veel later, zou hij graag burgemeester worden. Van Leiden dus. Die positie komt overigens op z’n vroegst over drie jaar vacant. Dan is Henri Lenferink aan het einde van zijn derde periode, maar mogelijk nog niet aan het einde van zijn latijn. Voor Lenferink is zijn aanblijven of vertrek pas over twee jaar aan de orde vertrouwde hij Sleutelstad al eens toe. Strijk werd lof toegesproken door VNO-NCW-man Jan Versteegh namens het regionale samenwerkingsverband Economie071. “Ik heb je eigenlijk nooit gezien als wethouder van Leiden”, vertrouwde Versteegh de zaal toe. “Je was voor mij wethouder van de regio.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×