Miljoenen voor doorontwikkeling Singelpark

17

De nieuwe coalitie van D66, GroenLinks en PvdA trekt de komende vier jaar 4,6 miljoen euro uit voor de tweede fase van het Singelpark. Voorzitter Conny Broeyer van de Vrienden van het Singelpark reageert verheugd op die afspraak in het collegeakkoord: “Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Het Singelpark is nog niet af. We hebben samen met de gemeente gekeken wat er de komende vier jaar nodig is om een volgende stap te maken.”

Chris de Waard in gesprek met Conny Broeyer over de tweede fase van het Singelpark.

In de tweede fase willen de Vrienden van het Singelpark vooral inzetten op de herinrichting van de Jan van Houtkade en het vergroenen van de nu nog versteende verbindingsstraten van het singelpark. Het gaat daarbij met name om de Binnenvestgrachten.

In de loop van dit jaar wordt een begin gemaakt met de aanleg van de Singelparkbruggen. In 2018 worden er waarschijnlijk twee aangelegd, de rest volgt in 2019. Zodra die er liggen, is het mogelijk om aan de binnenkant van de singels een ononderbroken rondje te wandelen.

Delen

17 reacties

 1. Met anderman’s geld smijten noemen we dit. Geen wonder dat de gemeentelijke belastingen (“heffingen”) de komende jaren verhoogd worden.
  Inderdaad, Sonja de Graaf, er zitten nog veel mensen in de armoede. Nou en? Sinds de opmars van de neoliberale ideologie weten we immers dat armoede een keuze is; ja toch? >:->

 2. De gemeente geeft de helft van het geld uit aan het sociaal domein. Dat is 250.000.000 euro, ieder jaar opnieuw. Onder andere aan zorg, uitkeringen en schuldhulpverlening.
  Dat is 250 keer zoveel dan aan het Singelpark.

  • Marcellus_B op

   Niet alleen is dit een niets-zeggende reactie aangezien de twee zaken volkomen los van elkaar staan, maar uw rekensom klopt ook nog eens voor geen meter. Tot op dit ogenblik zijn wij met zijn allen al bijna 15 miljoen aan dat speeltje voor de boven-ons-gestelden kwijt.

   • Dat ze losstaan van elkaar klopt, maar ik reageerde juist op de mensen die het wel aan elkaar proberen te koppelen. De suggestie dat 4 miljoen ten koste gaat van “mensen” (een park is er ook voor iedereen) klopt niet als je ziet wat er voor bedragen worden uitgegeven naast het Singelpark.

    En je moet mijn bedragen lezen als begroting voor de komende 4 jaar, niet wat er al is gespendeerd.

    • Marcellus_B op

     Ervan uitgaande dat uw eerst genoemde bedrag (250 milj.) kloppend is: 250 milj./250=1 miljoen. Dit is slechts 1/10 deel van wat er reeds is weggepist aan dat singelpark. En dan heb ik het nog naar beneden afgerond ook. Voor dat geld zij o.a. een duur landschapsbureau uit het gooi, een architectenbureau uit Gent (België) blij gemaakt.
     De corrupte d66-dwerg stopt er nu nog even 4,6 miljoen bij.
     In totaal komen we nu dus op net even geen 15 miljoen pleuri’s (afronding weer verrekend) aan belastinggelden die de stad uit worden gesluisd.
     15 miljoen is geen 1/250 deel van 250 miljoen.

  • Het bedrag van 250 miljpoen is wel heel mooi rond. Het geld voor bijstand, zorg enz. komt trouwens voor verreweg het grootste deel uit allerlei doeluitkeringen van het rijk.
   Die 4,6 miljoen euro “voor de tweede fase van het Singelpark” kan ook aan andere (groen)voorzieningen, betere handhaving, (te lang uitgesteld) noodzakelijk onderhoud of iets anders worden besteed. Of er zou besloten kunnen worden om de gemeentelijke belastingen (“heffingen”) niet of minder te verhogen. Dergelijke afwegingen zijn waarschijnlijk niet eens gemaakt. Het zogenaamde Singelpark is namelijk een hobbyproject (hoofdzakelijk op kosten van de gemeenschap) van diverse yuppen en andere bevoordeelden met een vlotte babbel en korte lijntjes naar de politieke macht of daar zelf deel van uitmakend.

 3. Over het gebied waren ook zo veel zure reacties nu is iedereen dik tevreden. Singelpark is er voor iedere Leidenaar om van te genieten. Of willen we nog meer asfalt?

  • herstel: Over het gebied bij de Catharina steeg waren ook zo veel zure reacties nu is iedereen dik tevreden. Singelpark is er voor iedere Leidenaar om van te genieten. Of willen we nog meer asfalt?

   • Een Leids burger op

    Laar Frederik maar lekker rollend genieten tussen de hondendrollen in het Singelpark toch? 🙂

 4. Marcellus_B op

  10 miljoen was nog niet genoeg voor de sloepjesmensen. Hupsakee, we gooien er gewoon nog even 4,6 miljoen extra tegenaan, want dat belastinggeld is toch gratis voor de politici.
  Kortom: iedereen in Leiden gaat meer betalen voor minder parkeerplaatsen, minder wegen (dus drukker op de overgebleven wegen) en voor een groenstrook die er allang ligt.
  Ik denk dat die 1 miljoen extra voor ‘kunst’ in de openbare ruimte ook vast heel erg goed besteed gaat worden …

 5. Natuurlijk is de reactie van de meeste VVD stemmers negatief.
  Ik verwachtte niet anders. Ieder zijn partij!!!
  De een zet in op grijs(veel autowegen, kantoren, DE economie etc…..} en zeikt alle groene milieu maatregelingen af….. .
  De ander pleit voor veel meer groen, parken, groen in tuinen, meer afvalbakken overal, meer woningen voor minder daadkrachtige gezinnen,, minder hoogbouw, maar wel lagere betaalbare bouw. etc. etc….
  Je kiest vaak de partij die bij jouw ideeën past, maar denk ook aan jouw kinderen en kleinkinderen die willen ook leuk en gezond leven.

 6. Een Leids burger op

  Dat singelpark is gewoon 1 groot sLinksGroenhobbyproject waar D66 en de PvdA ook aan deelnemen. Als mevr. Broeyer in het singelpark een paar verdorde PvdA-roosjes wil laten planten hoeft dat geen miljoenen te kosten. Maar als ik lees dat men gaat beginnen met de aanleg van singelparkbruggen gaat dat veel geld kosten en kun je je wel afvragen of dat nu echt nodig is. En of dat geld niet beter besteed zou kunnen worden……
  Bovendien is mij niet duidelijk wat men nu eigenlijk precies gedaan heeft met eerder geld voor dit singelparkproject. (afgezien van die paar plantjes planten)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline