Restauratie Gijselaarsbank afgerond

Burgemeester Lenferink heeft gisteren de gerestaureerde Gijselaarsbank in gebruik genomen. De bank op de kop van de overkluizing van het Kort Rapenburg is grondig gerestaureerd en zelfs deels herbouwd. De staat van sommige terracotta delen was te slecht om nog te herstellen.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over de bank die als eerbetoon aan een van zijn illustere voorgangers werd ontworpen door keramist en beeldhouwer Willem Coenraad Brouwer.

De Gijselaarsbank in 2010. Duidelijk is te zien hoe slecht de staat was waarin de bank verkeerde. (Door Rudolphous – Eigen werk, CC BY 3.0, Link).

De bank werd oorspronkelijk in 1920 onthuld. In de jaren ’80 is hij tijdens een herinrichting van het gebied afgebroken en pas enkele jaren later weer opgebouwd. Daar is veel discussie aan vooraf gegaan, zo blijkt uit een ingemetseld plateau aan de zijkant waarop staat vermeld dat de gemeenteraad er in 1984 uitvoerig over heeft gesproken.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×