(Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden verliest ook tweede wedstrijd van Donar Groningen in finalereeks

ZZ Leiden verliest ook de tweede wedstrijd in de finalereeks tegen Donar Groningen en kijkt tegen een 2-0 achterstand aan. Bij rust stond het nog 42-33, maar in het derde kwart kwam Groningen langszij en die voorsprong stond Donar niet meer af. Het werd uiteindelijk 71-78. Komende zaterdag mag de Leidse ploeg proberen in het hol van de leeuw het tij te keren.

Interview: Rolf Marselis, video: Hans Stauttener

ZZ Leiden begon voortvarend aan de wedstrijd in de eigen Vijf Meihal die gisteravond weer bomvol zat met basketbalfans uit Leiden en omstreken en een groep Donar-aanhangers die uit het noorden waren meegereisd. Na de kansloze nederlaag afgelopen dinsdag hadden de mannen van coach Vervaeck wat recht te zetten. De eerste twee kwarten werden met voorsprong afgesloten.

Maar na de rust was het beste eraf bij ZZ Leiden. De smalle selectie breekt de ploeg op en er worden veel – op het oog gemakkelijke – scoringskansen gemist. En ook vanaf vrije worplijn laat de Leidse ploeg veel punten liggen. Carrington Love die in eerdere wedstrijden in de playoffs zijn team op sleeptpuw kon nemen en naar de overwinning schieten wordt effectief verdedigd door Donar.

Rolf Marselis in gesprek met Worthy de Jong.

Rolf Marselis in gesprek met Alexandru Olah (interview in het Engels)

Openingsscore voor Worthy de Jong
Al na twintig seconden tekende Worthy de Jong voor de eerste Leidse score. Donar antwoordde meteen, maar de Leidse ploeg zocht het meteen inside met Sergio de Randamie en opnieuw De Jong. Een driepunter van Clayton Vette zorgde vervolgens weer voor een Leidse voorsprong: 9-7. Maar ook nu bleef het spel op en neer gaan. Via Carrington Love werd het 12-9, maar twee minuten later was het weer 12-14. Daarna perste Zorg en Zekerheid Leiden er, mede door een four point play van Jessey Voorn, een 7-0 run uit. Love kreeg aan het slot van het eerste kwart de kans om de 19-16 voorsprong op dat moment verder uit te breiden, maar de Amerikaanse spelmaker wist slechts een van zijn drie vrije worpen te benutten.

In de eerste minuten van het tweede kwart breidde Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong uit. Mohamed Kherrazi benutte een lay-up, waarna Floris Versteeg een driepunter raak knalde. Dit bommetje leek verdacht veel op de winnende driepunter van Love tegen Landstede, want ook deze bal stuiterde een aantal keer op de ring om er uiteindelijk doorheen te vallen.

Inhaalslag Donar
Donar was echter weer snel bij de les. In korte tijd werd de 25-18 achterstand weggewerkt. Zorg en Zekerheid Leiden was echter niet van plan om zich zo maar gewonnen te geven. Alexandru Olah pakte een score mee en in de aanval daarop was De Jong succesvol van buiten de cirkel. In deze fase van de wedstrijd kwamen de Leidse scores vooral van De Jong en Olah, die ook weer een driepunter door de ring liet glijden. Twee minuten voor de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden dan ook met 40-31 voor te staan. Die marge was er bij het ingaan van de rust nog steeds: 42-33.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot met scherp (51,6% overall), waar Donar het lelijk liet liggen (35,5%). Vooral de driepunters vielen moeizaam voor Donar (4 uit 18). De Leidse ploeg was daar wel scherper, maar zag voor de pauze al vijf van de negen vrije worpen mis gaan.

Na de rust
Binnen één minuut na de pauze zette Love met een driepunter Zorg en Zekerheid Leiden op een 45-35 voorsprong. Het Leidse publiek, dat de ploeg de hele wedstrijd door bleef steunen, genoot ervan. Dat was wel de inleiding voor een mindere periode van de Leidse ploeg. In no-time stond Zorg en Zekerheid Leiden op vier teamfouten. Daarnaast werd de bal te vaak ingeleverd bij de tegenstander. Tegen een ploeg als Donar moet je dat niet doen. Halverwege het derde kwart was Donar al weer aardig dicht in de buurt gekomen: 47-43. Olah tekende nog wel voor 49-43, maar daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden helemaal stil. Alleen Kherrazi kreeg er nog een vrije worp in, waar Donar er vijftien punten tegenover zette. Met als gevolg een 50-58 stand na drie kwarten.

Laatste kwart
Donar ging in het laatste kwart nog even door met een driepunter van Teddy Gipson en een lay-up van Evan Bruinsma. Pas na drie minuten wist Zorg en Zekerheid Leiden via een vrije worp van Olah weer te scoren. Via een lay-up en twee vrije worpen van De Jong gaf Zorg en Zekerheid Leiden te kennen dat de wedstrijd nog niet gespeeld was: 55-63. Via een driepunter van De Randamie en een schotje van De Jong was het met nog vier minuten te spelen 60-67.

Met nog een minuut te gaan, leek het duel wel beslist. Leek, want Zorg en Zekerheid Leiden kwam nog een keer terug. Vette benutte een vrije worp, maar bij de gemiste tweede vrije worp werd een fout tegen De Randamie gemaakt. Braal was het daar niet mee eens en werd vervolgens getrakteerd op een technische fout. De Randamie benutte de drie vrije worpen voor 67-75. Uit het balbezit werd een fout op een driepunter van Love gemaakt. De jonge spelmaker heeft in deze serie veel moeite met zijn vrije worpen. In Groningen was het 0 uit 4 en donderdag 2 uit 8. Slechts een van de drie vrije worpen ging raak. In plaats van een gat van vijf punten, bleef het verschil op zeven staan.

Twee rake vrije worpen van De Jong brachten 25 seconden voor tijd de stand op 70-75, maar er was niet genoeg tijd meer om nog dichterbij te komen. Bij 71-78 klonk het eindsignaal en is Donar nog maar twee overwinningen verwijderd van het derde kampioenschap op rij.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×