Leiden heeft een nieuw stadsbestuur

5

Na een uitgebreide discussie van ruim twee uur over het coalitieakkoord van D66, GroenLinks en de PvdA zijn gisteren de vijf wethouders benoemd die de komende vier jaar samen met burgemeester Lenferink het Leidse stadsbestuur vormen.

Voor de PvdA is Marleen Damen beëdigd. Ze heeft de portefeuille Financiën die ze de afgelopen vier jaar beheerde ingewisseld voor Gezondheid en Welzijn, Minimabeleid en Integratie. Fleur Spijker is nieuw. Niet in de Leidse politiek, maar wel als bestuurder. De afgelopen vier jaar was ze raadslid voor haar partij D66, als wethouder heeft ze de portefeuille Duurzame Verstedelijking waar ook de energietransitie onder valt.

Yvonne van Delft zat net als Spijker de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad. Voor GroenLinks. In het college gaat ze over Cultuur, Werk en Economie, Communicatie en Participatie. Haar partijgenote Martine Leewis krijgt de verantwoordelijkheid over Duurzaamheid en Mobiliteit, Dierenwelzijn, Participatie en Regiozaken. Voordat ze wethouder werd, was ze Hoogheemraad bij Rijnland. Waterwethouder zoals ze het zelf omschreef.

Net als Marleen Damen was ook Paul Dirkse al wethouder in de vorige periode. Toen van Sport, Onderwijs en Duurzaamheid, nu van Financiën, Onderwijs en Jeugd. Ook Sport blijft onder Dirkse vallen.

Delen

5 reacties

 1. Marcellus_B op

  Jahaa, dit begint bijzonder vervelend te wordenen we weten het nou wel. Hoe vaak moeten we dit zooitje nog een keer lachend in de lens zien kijken?

  • Een Leids burger op

   Nog 4 jaar, dus wen er maar vast aan.
   Daarna wordt het weer tijd voor een betere ploeg. 🙂

 2. Van deze vier ga je zeker last krijgen in je portemonnee wordt zeker hoofdpijn deze vier jaren.

 3. René Dentener op

  Hopelijk komt er snel op de gemeentelijke website meer inhoudelijke informatie beschikbaar over de portefeuilles van de wethouders, want door alle wijzigingen in de benamingen is niet geheel meer duidelijk wat waar onder valt en wie wat gaat doen. Valt bv. onder ‘duurzame verstedelijking’ (Fleur Spijker) ook onderhoud openbare ruimte en komen er nog wijkwethouders of is dat nu afgeschaft?

  • Een Leids burger op

   Werk en economie onder van Delft en Minimabeleid onder ’t Damentje van de PvdA. Er lijkt sprake te zijn van versnippering.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline