De drie nieuwe wethouders Fleur Spijker, Yvonne van Delft en Martine Leewis in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Drie nieuwe Leidse wethouders in Politiek071

Sinds hun installatie als wethouder in Leiden afgelopen woensdag hebben Fleur Spijker (D66), Yvonne van Delft (GroenLinks) en Martine Leewis (GroenLinks) niet meer stilgezeten. Naast allerlei inhoudelijke afspraken over de projecten van hun voorgangers, moest er ook kennis worden gemaakt met hun nieuwe collega’s. “Je zit opeens in een team dat heel nauw met elkaar samenwerkt.”

In de studio zijn de vrouwen zo nu en dan nog op zoek naar de precieze verdeling van de portefeuilles. “Ik neem aan dat Fleur Spijker mij zo aanvult”, reageert Martine Leewis (Duurzaamheid en Mobiliteit) bijvoorbeeld als het over windmolens gaat. Het laat zien dat duurzaamheid, net als participatie, een gebied is waar de wethouders op in willen zetten en waar ze ook allemaal wat over te zeggen hebben.

IJsbrand Terpstra in gesprek met Fleur Spijker, Yvonne van Delft en Martine Leewis in Politiek071

Tijdens het gesprek wordt ook duidelijk dat de nieuwe wethouders vol energie zitten om aan de slag te gaan. Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking) beleefde afgelopen donderdag al haar vuurdoop als wethouder in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. “Ontzettend leuk om na vier jaar raadslid in deze commissie, nu aan de andere kant te zitten.” Of die commissie ook van naam wordt veranderd (net als de portefeuille van Spijker), is nog niet duidelijk en zal uiteindelijk door de gemeenteraad worden bepaald.

De komende vier jaar werken de wethouders aan het uitvoeren van de plannen in het coalitieakkoord, maar hebben ze ook te maken met beleid dat nog door hun voorgangers is bepaald. “Toch voel ik wel de ruimte om daar ook nog mijn eigen draai aan te geven”, stelt Van Delft (Werk, Economie en Cultuur) ambitieus. Die eigen draai zal door het college worden ingevuld met duurzaamheid, vergroening en een sociale invulling.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×