Drie nieuwe Leidse wethouders in Politiek071

5

Sinds hun installatie als wethouder in Leiden afgelopen woensdag hebben Fleur Spijker (D66), Yvonne van Delft (GroenLinks) en Martine Leewis (GroenLinks) niet meer stilgezeten. Naast allerlei inhoudelijke afspraken over de projecten van hun voorgangers, moest er ook kennis worden gemaakt met hun nieuwe collega’s. “Je zit opeens in een team dat heel nauw met elkaar samenwerkt.”

In de studio zijn de vrouwen zo nu en dan nog op zoek naar de precieze verdeling van de portefeuilles. “Ik neem aan dat Fleur Spijker mij zo aanvult”, reageert Martine Leewis (Duurzaamheid en Mobiliteit) bijvoorbeeld als het over windmolens gaat. Het laat zien dat duurzaamheid, net als participatie, een gebied is waar de wethouders op in willen zetten en waar ze ook allemaal wat over te zeggen hebben.

IJsbrand Terpstra in gesprek met Fleur Spijker, Yvonne van Delft en Martine Leewis in Politiek071

Tijdens het gesprek wordt ook duidelijk dat de nieuwe wethouders vol energie zitten om aan de slag te gaan. Fleur Spijker (Duurzame verstedelijking) beleefde afgelopen donderdag al haar vuurdoop als wethouder in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. “Ontzettend leuk om na vier jaar raadslid in deze commissie, nu aan de andere kant te zitten.” Of die commissie ook van naam wordt veranderd (net als de portefeuille van Spijker), is nog niet duidelijk en zal uiteindelijk door de gemeenteraad worden bepaald.

De komende vier jaar werken de wethouders aan het uitvoeren van de plannen in het coalitieakkoord, maar hebben ze ook te maken met beleid dat nog door hun voorgangers is bepaald. “Toch voel ik wel de ruimte om daar ook nog mijn eigen draai aan te geven”, stelt Van Delft (Werk, Economie en Cultuur) ambitieus. Die eigen draai zal door het college worden ingevuld met duurzaamheid, vergroening en een sociale invulling.

Delen

5 reacties

 1. Joop J.Gijsman op

  We blijven zeuren over iedere boom die verloren gaat, we blijven roepen dat er haast geen groen meer is in Leiden en omgeving en oooh als er een stukje bebouwd wordt.

 2. Ijsbrand je zegt dat in de Merenwijk de meeste bewoners voor de woontorens zijn en een kleine groep tegen. Is dat juist of een vergissing?

 3. René Dentener op

  “De komende vier jaar werken de wethouders aan het uitwerken van de plannen in het coalitieakkoord”(…)

  Ik denk dat de redacteur van het artikel bedoelt dat er de komende vier jaar wordt gewerkt aan het UITVOEREN van de plannen uit het coalitieakkoord. Want als er alleen maar gewerkt wordt aan plannen, dan gebeurt er in de praktijk niet zoveel…Correct me if I am wrong, IJsbrand? 😉

  • IJsbrand Terpstra
   IJsbrand Terpstra op

   Dat klopt René, anders gebeurt er inderdaad weinig. Bedankt, ik heb het aangepast!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline