De nieuwbouw van Museum De Lakenhal. (Foto: Buro JP).

Zes Leidse bouwplaatsen open tijdens Dag van de Bouw

Zes Leidse bouwplaatsen openen zaterdag de deuren tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw. Dat zijn Museum de Lakenhal, de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt, Naturalis, de Meelfabriek, de Lorentz en MBORijnland aan de Storm Buysingstraat. De verschillende locaties zijn van 10.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken.

Museum De Lakenhal wordt momenteel gerestaureerd en uitgebreid. Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 2 juni 2018 wordt het gebouw exclusief voor het publiek opengesteld: er is een informatiemarkt en er worden rondleidingen gegeven door de nieuwe tentoonstellingszalen en een gedeelte van het gerestaureerde museumdeel.De laatste entree is om 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Er is beperkte capaciteit: vol = vol. De entree is via de bouwplaats van Museum De Lakenhal: Lammermarkt 19.


(Foto: Buro JP).

Voldoende parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor de stad. Daarom krijgt Leiden twee grote ondergrondse parkeergarages aan de rand van het centrum. Onder de Garenmarkt en onder de Lammermarkt.De parkeergarage Garenmarkt is bijzonder door te bouwen in de binnenstad in de nabijheid van monumentale panden en de uitvoeringsmethodes die worden toegepast om ondergronds te bouwen. De parkeergarage biedt straks ruimte aan 425 auto’s.

Op dit moment staat de bouwkuip van parkeergarage Garenmarkt vol water, maar onder water gebeurt er van alles. Op de bouwplaats zijn doorlopend presentaties in de bouwkeet en kraampjes met informatie over de archeologische vondsten die zijn gedaan en materieel dat tijdens de bouw wordt ingezet. Er staat een poffertjeskraam en kinderen kunnen spelen in een zandbak. Ingang is in de Raamsteeg tegenover restaurant ’t Fust.

(Foto: Emile van Aelst).

Nieuwbouw Renovatie Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center in Leiden wordt grondig vernieuwd. Het eerdere museumgebouw, maar ook de collectiedepots en onderzoeksruimten groeiden uit zijn voegen. De bezoekersaantallen verdubbelden de afgelopen jaren, de collectie groeide naar een indrukwekkende 42 miljoen natuurhistorische objecten en het aantal onderzoekers nam fors toe.
Tijdens de Dag van de Bouw zijn er onder meer rondleidingen over de bouwplaats, met aandacht voor de bijzondere details van het gebouw. Je kunt bijvoorbeeld de ereplaats bekijken waar T. rex straks komt te staan. En de bijzondere opengewerkte gevel van prefab elementen. Ook zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Ingang bouwplaats: Mendelweg, Leiden
De voormalige meelfabriek aan de Oosterkerkstraat in Leiden wordt herontwikkeld tot een woongebied. Er worden oude fabriekspanden omgebouwd tot woningen, een hotel, een spa & wellness, cafes, restaurants, galeries, winkels en kantoorruimtes voor creatieve bedrijven, maar er vindt ook sloop en nieuwbouw plaats. Bijna het gehele complex is een Rijksmonument.
Tegenover station Leiden Centraal ontwikkelt en realiseert Van Wijnen in samenwerking met Hurks, nieuwbouwproject Lorentz. Lorentz is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het gehele Leidse Stationsgebied. Het gebied vormt straks een levendige en aantrekkelijke entree naar de binnenstad. Ingang bouwplaats vanaf Leiden Centraal.

MBORijnland aan de Storm Buysingstraat, een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, contractonderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Het ontwerp is in april 2017 gemaakt en voor het nieuwe schooljaar 2018/2019 wordt het project opgeleverd. Op dit moment wordt er gewerkt aan de afbouwwerkzaamheden van de 5600 m2 nieuwbouw en de 2000 m2 renovatie van het voormalig ID College. Er is veel aandacht aan de detaillering van de gevels en aan de beleving in het gebouw.

(Foto: Chris de Waard).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×