De Dag van de Bouw trok zo'n vierhonderd belangstellenden naar Museum De Lakenhal. (Foto: Jan van der Sluis)

Dag van de Bouw trekt 400 mensen naar Museum De Lakenhal

Zes mogelijkheden om (grote) bouwprojecten te bekijken in Leiden; maar welke? Ze hebben all zes wel íets, maar één is wel heel bijzonder: de nieuwbouw en verbouw van het gebouw dat weleens iconisch zou kunnen worden voor de stad – of een monstrum, volgens anderen -, de Lakenhal. De kans om een eerste gevoel te krijgen van en in dat gebouw is een kans die velen zich niet lieten ontnemen. Tegen de vierhonderd mensen lieten zich rondleiden, waarmee De Lakenhal meteen ook ‘uitverkocht’.

Mooi
Na alle ophef en discussie over het ontwerp en de kosten van de nieuwe De Lakenhal is de belangrijkste vraag misschien wel: ‘En? wat vindt men ervan?’. Afgaand op wat de gidsen te horen kregen, bevalt het nieuwe museum. Dat geldt voor de achtergevel – dat ‘vreselijke grijze ding’ – die er in werkelijkheid toch echt mooier en speelser uitziet dan op papier. Dat geldt voor de nieuwe tentoonstellingszalen met hun gladgestreken betonnen schaaldaken, maar ook voor ‘al het werk buiten het zicht om’: de weggewerkte klimaatregeling, de gerestaureerde kozijnen, de teruggebrachte openingen en de ‘slim’ weggewerkte, het oog voor detail.

Foto’s
De nieuwe De lakenhal bekijken, is niet een surrogaat voor een open dag. Alleen onder begeleiding van een gids en mét een veiligheidshelm op kunnen groepjes van een man of twaalf van achter naar voor door het museum. Foto’s maken is verboden, alhoewel er niets geheims of geheimzinnigs te zien is. Tussen het bouwmateriaal en de steigers door, valt wel een indruk te krijgen van het nieuwe museum. Zo te zien, werken de ingrepen uit zoals voorzien. Er is ‘meer’ ruimte en voor het publiek verborgen ruimtes zijn nu wél bruikbaar.

Zorgvuldigheid
De nieuwe De Lakenhal verloochent zijn verleden niet. Dat dit de vierde grote aanpassing van het gebouw is, maakt het alleen maar interessanter. Stille getuigen van de eerdere aanpassingen worden niet weggewerkt, maar gebruikt als ijkpunten. In die visie is het vanzelfsprekend dat nieuwbouw ook de huidige opvattingen weerspiegelt en niet een poging doet terug te gaan in de tijd. Dat leidt tot een gerestaureerde en schoongemaakte voorgevel die qua kleuren zijn moderne tegenhanger vindt in de achtergevel. Dat het metselwerk van die achtergevel met hetzelfde soort vakkundige aandacht is gemaakt, wordt bewezen doordat het maken ervan tweeëneenhalf keer langer duurt dan gemiddeld rechttoe rechtaan metselwerk.

Advertentie

Cultuur Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×