De oppositiepartijen SP en PvdA prijzen coalitieakkoord, maar hebben wel lichte kritiek. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Oppositie overwegend tevreden met Voorschotens coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van Voorschoten werd vanmorgen gepresenteerd door de trotse partijen VVD, GroenLinks en D66. ‘Samenwerken aan slimme oplossingen voor een sterk Voorschoten’, dat willen ze gaan doen. Maar hoe viel dat bij de oppositiepartijen? Die zijn overwegend positief en gaan die samenwerking dus graag aan.

Voor de SP zitten er veel zaken in waar de partij zich in kan vinden. “We zijn tevreden over de keuze voor de Leidse regio met behoud van zelfstandigheid”, zegt Erik Maassen namens zijn partij. Ook de PvdA ziet positieve punten. “De coalitie straalt veel ambitie uit. De tien prioriteiten van het nieuwe college – van meer woningen voor starters en senioren tot financiën – roepen enthousiasme op”, zegt fractievoorzitter Ad de Graaf.

Een financiële paragraaf ontbreekt
Wel zijn de oppositiepartijen op sommige vlakken kritisch. “25% sociale huurwoningen bij nieuwbouw is wat ons betreft nog wat aan de lage kant”, vindt Maassen. De PvdA is vooral bang voor teleurstelling omdat een financiële paragraaf nog ontbreekt. “De financiering van veel plannen is onzeker.”

Beide partijen gaan constructief de oppositie in. De Graaf: “We zullen steun uitspreken over onderwerpen waar we het mee eens zijn.” Datzelfde geldt voor de SP: “In het algemeen zijn wij goed te spreken over de toon en de voornemens van dit coalitieakkoord en wij zullen het nieuwe college houden aan deze voorstellen.”

‘Het ziet er goed uit’
Ook de grootste oppositiepartij is niet ontevreden. “We hebben het nog niet tot in detail bestudeerd, maar het ziet er goed uit”, laat René Zoetemelk namens zijn partij weten. “Het behoud van het zwembad is iets waar wij natuurlijk ook voor zijn.” Het CDA gaat constructief de oppositie in. “Maar we blijven altijd kritisch.”

ONS Voorschoten
De enige lokale partij die vorige keer nog mee bestuurde, ONS Voorschoten, ziet voldoende ‘aanknopingspunten’. “En dat ondanks de frictie tussen ambitie en financiële mogelijkheden”, zegt Hans van der Elst in een reactie namens zijn partij. “De focus op de Leidse regio wat betreft gemeenschappelijke regelingen en het behoud van een bestuurlijk onafhankelijk Voorschoten juichen wij erg toe.” Over het ontbreken van een financiële paragraaf zegt Van Der Elst: “Er wordt wel erg zwaar ingezet op het vinden van alternatieve kostendragers en het maken van creatieve keuzes.”

Advertentie

Nieuws Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×