Science071: Waarom tandpasta in 3 kleuren uit tube?

Deze week in Science071:  De Leidse hoogleraar astrofysica Ewine van Dishoeck wint de prestigieuze Kavli-prijs en de komst van het SRON naar Leiden. Verder praat redacteur Joey Citroen ons bij over de wereld van de wetenschap en vertelt redactrice Wilke Geurds ons in de Wetenschapsvraag van de Week waarom tandpasta zo mooi in 3 kleuren uit de tube komt. Luister hieronder de fragmenten terug!

Leidse hoogleraar wint Kavli-prijs

Foto: Chris de Waard

De Leidse hoogleraar astrofysica Ewine van Dishoeck kreeg afgelopen donderdag te horen dat ze de prestigieuze Kavli-prijs heeft gewonnen voor haar baanbrekende ruimteonderzoek. De prijs bestaat uit een bedrag van 1.000.000 dollar en een gouden medaille. De prijs wordt toegekend door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren en wordt op 4 september door de Noorse koning uitgereikt in Oslo. In de uitzending hoorde je een verslag van Chris de Waard. De fragmenten en meer over de prijs kan je terug vinden in het bijhorende nieuwsbericht.

Komst SRON naar Leiden

Foto: Chris de Waard

Afgelopen donderdag werd met een handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst de Universiteit Leiden, TU Delft, ruimteonderzoeksinstituut SRON en NWO de verhuizing bekrachtigd. De hoofdvestiging van het ruimteonderzoeksinstituut komt in 2021 op de Science Campus van de Universiteit Leiden. In de uitzending hoorde je Chris de Waard in gesprek met directeur Rens Waters en burgemeester Lenferink. De fragmenten en meer over de verhuizing kan je terug vinden in het bijhorende nieuwsbericht.

Wetenschapsvraag en wetenschapsnieuws

Deze week vertelt redacteur Joey Citroen  in het wetenschapsnieuws veel over je gezondheid en de ruimte. Zo vertelde hij hoe klimaatverandering wordt veroorzaakt door een meteoriet en waarom de ruimtesonde New Horizons opnieuw wordt opgestart. Ook praatte hij ons bij waarom ruimtetoerisme wordt uitgesteld. In de medische wereld stond de wetenschap ook niet stil. Zo bleek er veel bijziendheid te zijn bij jonge kinderen en gaan ziekenhuizen samenwerken op gebied van prostaatkanker. 

Deze week in de Wetenschapsvraag van de Week: ‘Waarom komt tandpasta zo mooi in 3 kleuren uit de tube?’ Later kwam Wilke nog een keer terug met de uitleg over hoe dat dan werkt bij dubbelvla.

Advertentie

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×