Met meetbuisjes wordt in Leiden sinds enkele jaren de luchtkwaliteit gemonitord, zoals hier op de Hooigracht. (Archieffoto: Buro JP).

SP trekt aan de bel over hoge concentraties fijnstof in Leidse lucht

De SP in Leiden wil van het college weten wat de gemeente gaat doen aan de veel te hoge concentraties fijnstof in de lucht. “Volgens de normen van de World Health Organisation mag de concentratie fijnstof in de lucht niet hoger zijn dan 10 microgram per kubieke meter. In Leiden is dat 17 microgram per kubieke meter. Bijna twee keer zo hoog dus”, schrijft duoraadslid Sander Sauvé in een serie schriftelijke vragen.

Sauvé wil ook weten hoe het komt dat de luchtkwaliteit in Leiden zo slecht is. “Dat staat staat op de doelstellingen die het college heeft op het gebied van duurzaamheid en gezondheid”, vindt Sauvé. Fijnstof zorgt voor nogal wat gezondheidsproblemen. Vooral bij mensen die toch al long- of hartproblemen hebben.

De microscopisch kleine deeltjes in de lucht worden vooral veroorzaakt door verbranding van fossiele brandstoffen, open haarden en de industrie. Ook bij het bereiden van eten komt fijnstof vrij.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×