(Foto's: Chris de Waard).

VVD Leiden wil strengere aanpak overlast hondenpoep

De VVD Leiden wil dat de gemeente nu eindelijk eens echt werk maakt van het aanpakken van hondenpoepoverlast. Raadslid Tom Leest van die partij vraagt het college om in elk geval niet te bezuinigen op de aanpak van uitwerpselenoverlast.

Vorig jaar bleek uit de stadsenquête al dat hondenpoep een grote ergernis is voor Leidenaren. “En begin van dit jaar kregen we tijdens het campagne voeren in meerdere wijken klachten over hondenpoep”, stelt Leest. “Dit beeld werd nog eens bevestigd in de veiligheidsmonitor van het CBS, die begin deze week uitkwam: een groot deel van de bewoners vindt de aanpak van hondenpoep in de buurt urgent”.

Vorig jaar zijn nieuwe regels opgesteld voor hondenbezitters, die voortaan altijd twee poepzakjes bij zich moeten hebben en anders een boete van 140 euro riskeren. De speciale afvalbakken voor hondenpoep, de zogenaamde depo-dog’s, verdwijnen in Leiden uit het straatbeeld. Om het aanzicht van de stad te verhogen. De hondenpoepzakjes mogen gewoon in de reguliere straat prullenbakken, maar dat blijken veel hondenbezitters niet te weten. Zakjes belanden daarom nogal eens op straat of bijvoorbeeld bovenop wijkcontainers.

De VVD pleit nu voor extra maatregelen. Een bewustwordingscampagne bijvoorbeeld om het opruimgedrag van hondenbezitters die nu schijt aan de regels hebben te beïnvloeden. Ook meer handhaving of gericht bijplaatsen van afvalbakken in de stad staan op het wensenlijstje van de liberalen.

“Hierbij hoort ook een duurzame dialoog tussen gemeente en hondenbezitters over de aanpak van deze problematiek. In het Beleidsakkoord 2018-2022 komt het woord hondenpoep echter niet voor,” zegt Leest die van het college wil weten hoe de gemeente nu met hondenbezitters over deze problematiek communiceert. Ook vraagt hij zich af of er wel voldoende handhavingscapaciteit is. “Hoeveel boetes zijn er bijvoorbeeld uitgeschreven sinds de nieuwe regels vorig jaar van kracht zijn geworden?”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×