(Foto: Coen Bastiaanssen).

Werfpop voegt Kraantje Pappie toe aan line-up

Nog een kleine vier weken en dan staat de Leidse Hout weer in het teken van het gratis popfestival Werfpop. Alweer voor de 37e keer wordt het evenement dat in 1982 in het Van der Werfpark begon georganiseerd. Dit jaar op zondag 8 juli. Hoe dichter de festivaldatum nadert, hoe meer er bekend wordt ov er de line-up van dit jaar. Namen die al door de organisatie waren prijsgegeven zijn Klangstof, Birth of Joy, Luwten, Paceshifters, Yallah Yallah, VENHILL, Blaudzun, Togo All Stars en Folk Road Show. Nu is daar ook Kraantje Pappie aan toegevoegd.

Ecoglazen
De komende editie van Werfpop maakt het festival voor het eerst gebruik van ecoglazen. Met de gemeente is afgesproken dat er een pilot zal worden gedraaid met de inzet van hardplastic glazen. Het is voor het eerst bij zo’n grootschalig evenement dat in Leiden ecoglazen worden gebruikt. De gemeente staat bij de pilot garant voor de extra kosten en het eventuele omzetverlies.

“Het is vanuit ons gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid dat we de wethouder hebben voorgesteld om in de vorm van een pilot alsnog proefondervindelijk te ervaren of en hoe het mogelijk is om met ecoglazen te gaan werken”, zei Werfpop-voorzitter Jeroen van der Lippe eerder dit jaar al. In eerste instantie zat de organisatie bepaald niet te springen om over te gaan op ecoglazen en dreigde zelfs het bijltje er bij neer te gooien. Ecoglazen moeten worden teruggenomen en gespoeld. Dat kost veel tijd (en dus omzet) en is voor vrijwilligers niet het leukste klusje.

De pilot past bij het coalitie-akkoord dat onlangs is gesloten door D66, GroenLinks en de PvdA. Daarin is afgesproken dat alle evenementen in Leiden gebruik moeten gaan maken van ecoglazen. Zo’n stadsbreed gebruik van ecoglazen was ook een wens van Werfpop, omdat het dan gewoon voor iedereen geldt.

22.000 bezoekers
Tegenwoordig verwelkomt Werfpop gemiddeld 22.000 bezoekers per editie en behoort hiermee tot de grootste gratis festivals van Nederland. Het festival draait op vrijwilligers. Elk jaar werken er ruim 350 met veel passie en plezier aan Werfpop mee. Wie ook mee wil helpen, kan zich nog aanmelden via www.werfpop.nl/vrijwilliger-op-werfpop.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×