GroenLinks Leiden wil experimenteren met Tiny Houses

34

Bouwplaatsen en andere plekken in Leiden die tijdelijk braak liggen, zouden in aanmerking moeten komen voor het plaatsen van Tiny Houses. Ook andere verloren hoekjes in de stad zouden in principe in aanmerking moeten kunnen komen voor het plaatsen van dit type makkelijk verplaatsbare woningen.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal over Tiny Houses.

GroenLinks ijvert al langer voor een plek in Leiden waar Tiny Houses kunnen komen. In de vorige raadsperiode opperde fractievoorzitter Walter van Peijpe al eens om het Wernink-terrein achter de Aphoraweg daarvoor te gebruiken. Ook Jeroen Schrama, voormalig duoraadslid van de Partij voor de Dieren is bezig met het fenomeen. Hij ging eerder dit jaar met enkele medestanders langs potentiële locaties voor Tiny Houses.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wethouder Spijker staat niet meteen te juichen om het fenomeen Tiny Houses te omarmen, omdat het niet substantieel bijdraagt aan de vraag naar woonruimte en de kleine huisjes relatief veel plek in beslag nemen omdat het in feite allemaal vrijstaande woninkjes zijn. Wel beloofde ze eventueel aanvragen welwillend te zullen bekijken.

Delen

34 reacties

 1. Gebke Van Gaal

  Hoe iets kleins weer iets groter wordt…. ook benieuwd naar hoe wij aankijken tegen dit hippe fenomeen? Luister dan even mijn interview hier!

  • Marcellus_B op

   hip fenomeen … alleen de woordkeuze is al om te kotsen.
   .
   Vertel je die hippe fenomeen-instappers er dan ook bij dat de woonvergunning voor maximaal 10 jaar geldt, dat er wettelijk geen kans op verlenging van die termijn is en dat dit dus eerder de afvalstroom vergroot dan verkleint, omdat het spul ook weer afgebroken moet worden?
   Als je hier dan zo blij mee bent, hoe sta je dan tegenover het verbod op wonen op volkstuincomplexen en vakantieparken (wat ook verboden is)?
   En bovenal, waarom koop je niet gewoon een caravan waarin alles al is uitgedacht voor wat betreft wonen in een te kleine ruimte.
   De bullshit-meter staat weer volledig in het rood.

   • Mooi Mercellus, afgezien van caravans stapelen, zijn er nog meer oplossingen te bedenken?

   • Zeur niet zo op

    Beste Marcellus_B,

    Je laat je veel te veel door vooroordelen leiden. “Hip” werkt kennelijk als rode lap op de stier van je gezonde Volksempfinden. Louter het beluisteren van het korte interview met Van Gaal – zoals ze de lezer inclusief jou aanried/verzocht – levert al de volgende correcties op je getier op; getier dat daarmee vermeden had kunnen en m.i. moeten worden; ongeïnformeerd schelden dat daarmee m.i. laakbaar is: (1) Verschil caravan – Tiny House: de laatste zijn alle qua energie zelfvoorzienend (2) Vergroting afvalstroom vanwege op termijn moeten afbreken Tiny Houses: Tiny Houses zijn verplaatsbaar en worden dus hergebruikt. Overige opmerkingen: (a) Van Gaal geeft aan dat Tiny Houses een kleine niche bedienen. Mij is niet duidelijk wie er interesse in kan hebben, maar gesteld dat dat zo is en het aantal wordt afgestemd op de goed ingeschatte behoefte, wat is er dan precies mis mee? Als ik het goed begrijp komen de Tiny Houses niet op een plek waar anders andere woningen gebouwd kunnen worden; het lijkt eerder op een nuttig gebruik van tijdelijk braakliggend terrein (b) Gezien de ondoordachtheid van je uitval, slaat je oordeel “bullshit-meter volledig in het rood” mijns inziens als een boemerang terug op jezelf. (c) In het algemeen heb ik moeite met het gemakkelijke gescheld onder Sleutelstadberichten op politici. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

 2. een boot is een varende tinyhous maar als je daar op woont ben je in Leiden de klos.

 3. Wat een onzin toch weer. Tiny houses… heel hip hoor! GroenLinks toont opnieuw aan dat het een partij is van luchtfietserij. Misschien dat Walther en Gebke wat van die ondingen in hun tuin willen laten plaatsen.

  • En beste Leidenaar, om te voorkomen dat jij aan luchtfietserij doet, is het misschien inhoudelijk handig om aan te geven waarom tiny houses een slecht alternatief zijn in jouw ogen en wat dan wel zou werken. Daar komen we als GroenLinks in Nederland en Leiden mogelijk wat verder mee? Anders is het zo’n losse makkelijke beledigende opmerking zonder inhoud en dat is zo’n flater…

  • De Japanerts vragen zich altijd af waarom buitenlanders (expats) zo nodig een grote woning willen. Het land van de papieren tussenmuren.
   Je kan je thee net zo goed drinken en je partner beminnen en je koters opvoeden in een kleine woning.

   • Een Leids burger op

    Als je niet te veel koters hebt wel ja.
    Maar de op sLinksGroene wijze binnengepamperden van voornamelijk allochtone komaf hebben of krijgen vaak zoveel kinderen dat zo’n tiny house (klein huisje) dan toch wel wat krap is hoor. 🙂

 4. Goed idee! Mensen die er niet in willen wonen, hoeven dat niet. Ook niet mensen die er niet in zouden willen wonen. Maar mensen die er heel graag gebruik van maken tot ze een beter alternatief krijgen: die staan in de rij, wedden?

  • Een Leids burger op

   ¨Tot ze een beter alternatief krijgen¨ : de wachttijden zijn al heel lang hoor…De meeste mensen willen gewoon een normale woning. Juist vanwege het tijdelijke karakter en het steeds verplaatsen van de woning denk ik dat het voor studenten wel geschikt zou kunnen zijn.

  • Marcellus_B op

   Met die redenatie kan je dus ook de verkamerde krotten in transvaal goedpraten: Mensen die niet 900 pleuri’s voor een éénkamerwoning willen betalen, die hoeven dat ook niet. Mensen die er graag gebruik van maken staan in de rij.

 5. Eus de Watergeus op

  Misschien ook een leuk idee: een tiny skatepalace voor studentenfeestjes. Nooit meer overlast!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline