Een schets van de nieuwe plannen voor het centrum van Voorschoten. (Foto: Taskforce Voorschoten Centrum).

Voortaan geen fietsen meer in Schoolstraat Voorschoten

Een fietsverbod in de Schoolstraat, het Treubplein als evenementencentrum en meer bankjes in plaats van leilinden. Het staat in de nieuwe plannen voor het centrum van Voorschoten. In de raad werd er gesproken over de ideeën die de taskforce Voorschoten centrum presenteerde.

Het grootste onderwerp van gesprek was het fietsverbod in de Schoolstraat. “Ik vind het een ondoordachte maatregel. Je jaagt meer dan de helft van je klanten weg”, liet Jan van Leeuwen weten nadat hij had ingesproken. Daarnaast denkt hij dat zo’n maatregel niet te handhaven is. “Er staat in het voorstel 0 extra uur voor handhaving. Ik denk dat er een vervelende sfeer zal ontstaan waar mensen elkaar gaan corrigeren op wel fietsen in de Schoolstraat.”  Als alternatief stelt Van Leeuwen voor om als proef de Schoolstraat alleen op zaterdag fietsersvrij te maken.

Jan van Leeuwen in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Degene die het voorstel ter sprake bracht was René van Smeede. Hij sprak namens de taskforce die de plannen opstelde in samenwerking met bewoners. “We vinden veiligheid heel belangrijk”, zei hij na afloop. “De fiets met drie versnellingen en een terugtraprem hebben we niet meer. Er wordt hard gefietst.” Van Smeede denkt dat een continue stroom van fietsverkeer hinderlijk is voor de bezoekers. Als oplossing komen er voldoende fietsparkeerplekken vlakbij de Schoolstraat.

René van Smeede in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

De Schoolstraat blijft overigens wel toegankelijk voor scootmobiels. Verder zal de Voorstraat een eenrichtingsweg worden en moet het Treubplein aantrekkelijker worden voor muziekoptredens en kleinschalige evenementen. Ook komen er meer bankjes ten koste van een aantal leilinden. De kosten voor de verbouwing van het centrum zijn geschat op 96.000 euro. Volgende week stemt de raad over het voorstel. De verwachting is dat de meerderheid ermee akkoord zal gaan.

De verkeerskaart van de nieuwe plannen voor het centrum van Voorschoten. (Foto: Taskforce Voorschoten Centrum).

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×