De gemeenteraad van Oegstgeest keurde de positieve cijfers over 2017 afgelopen donderdag goed. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Oegstgeest houdt 1,6 miljoen over op begroting 2017

De gemeente Oegstgeest houdt in 2017 ongeveer 1,6 miljoen euro meer over dan eerder begroot. Dat komt voornamelijk door extra inkomsten uit bouwleges en grondopbrengsten, en iets lagere kosten. De kersverse wethouder van Financiën Matthijs Huizing (VVD) waarschuwt wel voor teveel optimisme. “Het gaat voornamelijk om inkomsten die we eigenlijk voor 2018 hadden gepland, maar die eerder binnenkwamen.”

De helft van het positieve resultaat is daarom opzij gezet om verlate kosten voor dit jaar te dekken. De andere helft, zo’n 800.000 euro, zal worden gebruikt om de schuld van de gemeente verder af lossen. Die daalde in 2017 sowieso al met bijna 20 miljoen euro, waarmee de gemeenteschuld nu op iets minder dan 50 miljoen euro uitkomt (ter vergelijking: in 2016 was dat ruim 70 miljoen euro).

Wethouder Matthijs Huizing in gesprek met IJsbrand Terpstra

Het positieve resultaat leverde afgelopen donderdagavond in de gemeenteraad dan ook vooral complimenten op aan het gemeentebestuur. Kritischer waren de raadsleden over de gevolgde (nood)procedure, aangezien het accountant Ernst & Young niet is gelukt om de jaarcijfers op tijd te controleren. Huizing: “De accountant heeft personele problemen en is daarom niet in staat om de goedkeurende verklaring op tijd af te geven.” De uiterlijke datum om die verklaring binnen te hebben is 15 juli, maar het is nog maar de vraag of dit wel gaat lukken (net zoals in andere gemeenten in de Leidse regio). “Maar we hebben al een plan B achter de hand.”

Structurele problemen
De problemen bij de account zorgden er niet voor dat de jaarcijfers niet werden goedgekeurd. Dat gebeurde, onder voorbehoud van een positieve verklaring, al wel. Arne-Jan Vos (D66): “Het verdient geen schoonheidsprijs, maar het lijkt me belangrijk om wel akkoord te gaan.” Op aangeven van Edgar Creemers (VVD) zegde Huizing wel toe dat er in het najaar naar een structurele acountant-oplossing gezocht zal gaan worden. “Ik maak me hier namelijk wel zorgen over en ga graag in gesprek om te voorkomen dat het volgend jaar weer een ding wordt.”

 

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×