Partij Sleutelstad wil aanpassing Leidse referendumverordening

3

Het was de belangrijkste belofte van de nieuwste politieke partij in de Leidse gemeenteraad: het houden van regelmatige peilingen over punten die in de gemeenteraad worden besproken. Lijsttrekker Maarten Kersten van Partij Sleutelstad komt dit najaar met een voorstel om de Leidse referendumverordening aan te passen, zodat hij zijn verkiezingsbelofte in kan lossen. “Het belangrijkste zijn de digitale peilingen en referenda.”

In het eerste politieke café dat de partij afgelopen maandag organiseerde, werd met een handjevol critici en partijgenoten nagedacht over de manier waarop zo’n regelmatige peiling vorm kan krijgen. “Dat zijn we nu in groepjes aan het uitwerken. Dat is een hele klus, want er is veel meer dat we willen veranderen in de referendumverordening dan alleen dat.”

Fractievoorzitter Maarten Kersten ligt zijn plannen toe aan IJsbrand Terpstra

Meerderheid
In het najaar wil Kersten met een voorstel komen, waarvoor hij dan een meerderheid in de Leidse gemeenteraad nodig heeft. “We hebben D66 in ieder geval al mee”, zegt Kersten zelfverzekerd. “Die hebben zich onomwonden voor verklaard in het grote verkiezingsdebat in de Stadsgehoorzaal.” Lijsttrekker Paul Dirkse schaarde zich toen publiekelijk achter de plannen van Partij Sleutelstad. “Verder zul je verschillende modellen gaan krijgen, waarbij het ene model misschien wel een meerderheid krijgt en het andere, verdergaande plan wellicht niet.”

Verschillende tools
Hans van Dam ondersteunt de partij, samen met Thijs Vos (Meer Democratie), in de zoektocht naar de juiste tools voor een lokaal referendum. “Er zijn tools waarin voor- en tegenstanders beiden hun zegje kunnen doen. Het is de ervaring dat de gemeenschappelijke mening daaruit dan langzaam komt bovendrijven.” Van Dam is enthousiast over een lijst van Movisie met 21 mogelijk geschikte tools. “Een aanbeveling vanuit die organisatie is: begin met concrete dingen, dan kan je daarna langzaam naar abstractere beleidsonderwerpen toe.”

Hans van Dam in gesprek met IJsbrand Terpstra

Referendumverordening
Via de Leidse referendumverordering is het al langer mogelijk om een lokaal referendum te organiseren, zoals gebeurde over de openingstijden van winkels (dat uiteindelijk niet doorging omdat er te weinig handtekeningen waren) en de RijnGouwelijn in 2007. Partij Sleutelstad wil deze verordening echter zo aanpassen, dat er regelmatige online peilingen en referenda kunnen worden gehouden op de website van de Gemeente Leiden, zoals daar ook in Amsterdam al mee wordt geëxperimenteerd (in het project OpenStadsdeel).

In het najaar komt de partij met concrete voorstellen om de referendumverordening aan te passen. Maar ook als dat niet lukt laat de partij het er niet bij zitten. Kersten: “Wij zijn in ieder geval van plan om al vrij snel in een gemeenteraadsvergadering een peiling aan te vragen.” En dan met een blik vooruit: “Het lijkt me sterk dat de andere partijen na vier jaar drammen van ons, uiteindelijk nog steeds niet een beetje mee zullen buigen.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

3 reacties

 1. Een Leids burger op

  olgens PS voor de verkiezingen zou er elke maand een referendum of peiling moeten worden gehouden.
  Hoeveel peilingen of referenda georganiseerd door PS zijn er sinds PS in de raad zit al geweest? Ik ben de tel nu al kwijt. Ha,ha,ha. 🙂
  PS kan zoveel referenda of peilingen houden als ze maar willen, desnoods op hun eigen website, en de uitslag aanbieden aan de gemeenteraad maar uiteindelijk zal het erom gaan of die uitslag dan ook zal worden overgenomen door de gemeenteraad.
  Dat is beslist niet vanzelfsprekend hoor…….
  Een bindend referendum zal er in veel gevallen niet (kunnen) komen.
  Zie: https://sleutelstad.nl/2018/06/25/partij-sleutelstad-houdt-politiek-cafe-over-burgerparticipatie/#comment-274680

 2. Jantje van Leiden op

  Als je meer referenda wil, moet je inderdaad de huidige verordening aanpassen. Maar dat is nu net het probleem: dat gebeurt niet. Vergeet dat referendumverhaal.

  • René Dentener op

   Dat gebeurt niet, Jantje? Afwachten, het zou wel eens sneller kunnen gebeuren dan je denkt. Een groep van kritische (en prominente) D66-ers uit de achterban roert zich namelijk in het debat over de afschaffing van het raadgevend referendum door Rutte III. Het zou immers heel goed kunnen dat D66 bij volgende verkiezingen electoraal wordt afgerekend op het verlaten van één van haar grondbeginselen waar ze in 1966 voor zijn opgericht. Zie bijvoorbeeld het ingezonden opiniestuk van oud Tweede Kamerlid Boris van der Ham c.s. in de Volkskrant van 30 mei j.l.: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-het-eerst-ook-georganiseerd-protest-binnen-d66-kritische-leden-niet-eens-met-afschaffen-referendum~babbb3a6/ Wil D66 de kiezer in de toekomst nog bekoren, dan zal ze ook op lokaal niveau werk moeten maken van het betrekken van de burger bij de planvorming en het gevoerde gemeentelijk beleid. De tijd dat de kiezer genoegen nam met het tekenen bij het kruisje eens in de vier jaar is allang voorbij…

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline