Afgelopen maandag vond het eerste politieke café van Partij Sleutelstad plaats in de De Vergulde Kruik. (Foto's: Chris de Waard).

Partij Sleutelstad wil aanpassing Leidse referendumverordening

Het was de belangrijkste belofte van de nieuwste politieke partij in de Leidse gemeenteraad: het houden van regelmatige peilingen over punten die in de gemeenteraad worden besproken. Lijsttrekker Maarten Kersten van Partij Sleutelstad komt dit najaar met een voorstel om de Leidse referendumverordening aan te passen, zodat hij zijn verkiezingsbelofte in kan lossen. “Het belangrijkste zijn de digitale peilingen en referenda.”

In het eerste politieke café dat de partij afgelopen maandag organiseerde, werd met een handjevol critici en partijgenoten nagedacht over de manier waarop zo’n regelmatige peiling vorm kan krijgen. “Dat zijn we nu in groepjes aan het uitwerken. Dat is een hele klus, want er is veel meer dat we willen veranderen in de referendumverordening dan alleen dat.”

Fractievoorzitter Maarten Kersten ligt zijn plannen toe aan IJsbrand Terpstra

Meerderheid
In het najaar wil Kersten met een voorstel komen, waarvoor hij dan een meerderheid in de Leidse gemeenteraad nodig heeft. “We hebben D66 in ieder geval al mee”, zegt Kersten zelfverzekerd. “Die hebben zich onomwonden voor verklaard in het grote verkiezingsdebat in de Stadsgehoorzaal.” Lijsttrekker Paul Dirkse schaarde zich toen publiekelijk achter de plannen van Partij Sleutelstad. “Verder zul je verschillende modellen gaan krijgen, waarbij het ene model misschien wel een meerderheid krijgt en het andere, verdergaande plan wellicht niet.”

Verschillende tools
Hans van Dam ondersteunt de partij, samen met Thijs Vos (Meer Democratie), in de zoektocht naar de juiste tools voor een lokaal referendum. “Er zijn tools waarin voor- en tegenstanders beiden hun zegje kunnen doen. Het is de ervaring dat de gemeenschappelijke mening daaruit dan langzaam komt bovendrijven.” Van Dam is enthousiast over een lijst van Movisie met 21 mogelijk geschikte tools. “Een aanbeveling vanuit die organisatie is: begin met concrete dingen, dan kan je daarna langzaam naar abstractere beleidsonderwerpen toe.”

Hans van Dam in gesprek met IJsbrand Terpstra

Referendumverordening
Via de Leidse referendumverordering is het al langer mogelijk om een lokaal referendum te organiseren, zoals gebeurde over de openingstijden van winkels (dat uiteindelijk niet doorging omdat er te weinig handtekeningen waren) en de RijnGouwelijn in 2007. Partij Sleutelstad wil deze verordening echter zo aanpassen, dat er regelmatige online peilingen en referenda kunnen worden gehouden op de website van de Gemeente Leiden, zoals daar ook in Amsterdam al mee wordt geëxperimenteerd (in het project OpenStadsdeel).

In het najaar komt de partij met concrete voorstellen om de referendumverordening aan te passen. Maar ook als dat niet lukt laat de partij het er niet bij zitten. Kersten: “Wij zijn in ieder geval van plan om al vrij snel in een gemeenteraadsvergadering een peiling aan te vragen.” En dan met een blik vooruit: “Het lijkt me sterk dat de andere partijen na vier jaar drammen van ons, uiteindelijk nog steeds niet een beetje mee zullen buigen.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×