(Foto: Jan van der Horn).

Geënsceneerde fotografie in Museum Voorschoten: In het licht van Venus

Nog de hele maand juli is in Museum Voorschoten de expositie ‘In het licht van Venus’ te zien van fotograaf Jan van Horn die zich onder andere liet inspireren door de dansende lichtjes van een lampionnenoptocht die hij als kind zag. Ook de sfeer die de donkere kastelen van Marten Toonder bij hem opriepen probeert hij in zijn erk terug te laten komen. “Ik ben altijd op zoek naar een paradijs, naar een wereld die niet van hier is, alles staat daardoor in een ander licht. Die geluksmomenten probeer ik te herhalen. Dat doen beeldend kunstenaars als het goed is”, legt Van der Horn uit.

Bij van der Horn is tien jaar geleden Asperger geconstateerd. De camera is voor hem een soort buffer. “Met het fototoestel bewoog ik me tussen de mensen en voelde ik me zeker omdat ik achter de schermen werkte.” Van der Horn studeerde fotografie op de Rietveld in Amsterdam en fotografeerde voor de Polaroid Corporation. SX70 film was zijn medium en hij ging de wereld over als creative consultant voor Polaroid.

Ais fotograaf leg hij eerst de realiteit vast om van daaruit zijn eigen wereld te creëren. “Ik hou van dingen die van binnen-uit licht geven,” zegt hij. Zo maakte hij met bollen, doeken en thule een eigen wereld. “Op een speelse manier ontdek je zo dat je iets kunt creëren wat niet van hier is. Het is de verstilling van de natuur die ik nu probeer te vangen in mijn geënsceneerde fotografie.”

Cultuur Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×