Defence for Children start campagne tegen kindersekstoerisme

Defence for Children start vandaag een campagne om kindersekstoerisme tegen te gaan. “Ieder kind heeft recht op bescherming tegen seksueel misbruik en seksuele uitbuiting, ook kinderen in het buitenland. Wees alert en meld vermoedens van kindersekstoerisme”, zegt Celine Verheijen van Defence for Children-ECPAT die vakantiegangers op het hart drukt goed om zich heen te kijken en verdachte situaties te melden.

Verheijen: “Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers die zich opgeven voor hulporganisaties. Daders zijn ook niet alleen mannen van middelbare leeftijd. Ze zijn van alle leeftijden en het kan ook om vrouwen gaan. Ook personen die kinderen aanbieden zijn interessant voor ons. Onze social media campagne heeft aandacht voor ieder dadertype.”

Na honderd serieuze meldingen op de website www.kindersekstoerisme.nl is vandaag de nieuwe Don’t Look Away campagne van start gegaan. Defence for Children-ECPAT beheert het Meldpunt. “Ook tijdens de zomervakantie van 2018 rekenen wij op de alertheid van reizigers, touroperators en andere getuigen die zich zorgen maken om volwassenen die in het buitenland mogelijk kinderen misbruiken”, zo meldt de in Leiden gevestigde organisatie.

Defence for Children wil vooral dat mensen zich niet alleen afvragen of bepaalde zaken wel kloppen, maar bij twijfel in actie komen. Sommigen melders hadden een vreemd gevoel bij de verdachte vakanties van een buur of collega. Anderen, werkzaam in de reisbranche, viel de vreemde omgang met kinderen op. Alle melders deelden hun zorgen, vermoedens en soms ook foto’s of filmpjes op de website. Alle meldingen worden onderzocht door de politie en indien nodig door de speciale onderzoekers van het WATCH-programma van Terre des Hommes.

Defence for Children heeft een overzicht gemaakt van zaken die argwaan op zouden moeten roepen.

Welke situaties zijn verdacht?

Iemand zit met een lokaal kind aan het hotelontbijt en ze spreken niet dezelfde taal.

Iemand gedraagt zich op intieme wijze met een lokaal kind bij zwembad of strand.

Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland.

Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks.

Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren.

Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement.

Via www.meldkindersekstoerisme.nl/melding kan iedereen anoniem een melding maken. Ook kunnen er foto’s of filmpjes van verdachte situaties geüpload worden.

Alle meldingen die via het Meldpunt binnenkomen, worden na beoordeling door Defence for Children–ECPAT doorgestuurd aan de politie. Meldingen die in eerste instantie te weinig aanknopingspunten lijken op te leveren voor politie, worden door de WATCH onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzocht en bij serieus vermoeden van strafbare feiten alsnog met politie gedeeld. Onlangs leidde onderzoek van Terre des Hommes tot de arrestatie
van een Nederlander in Nepal. Een andere Nederlandse man is inmiddels tot acht jaar cel veroordeeld, ook in Nepal.

Nederlanders kunnen in het buitenland worden vervolgd, maar ook in Nederland. Tips die betrekking hebben op buitenlanders worden doorgegeven aan de politie van het land waar de vermoedelijke kindermisbruiker vandaan komt of van het land waar het misbruik plaatsvindt.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×