(Foto's: AS Media).

Tientallen eenden leggen het loodje door botulisme

In het water langs de Martinus Houttuynhof in Oegstgeest ontdekten buurtbewoners gistermiddag tientallen dode watervogels. Een omwonende haalde meer dan 25 dode eenden, bergeenden en waterhoentjes uit het water. Ook werden er nog zes levende vogels uit de sloot gehaald. De nog levende eenden zijn naar een vogelopvang in de buurt gebracht.

Waarschijnlijk zijn de dieren overleden aan botulisme. Bij hoge temperaturen ontwikkelen de botulismebacteriën (Clostridium botulinum) zich vooral in stilstaand water razendsnel. De ziekte veroorzaakt bij watervogels verlammingsverschijnselen waardoor ze uiteindelijk verdrinken of stikken. De brandweer heeft met een waterkanon water in de sloot gespoten om zo zuurstof aan het water toe te voegen. Het waterschap is ingelicht en doet vandaag nader onderzoek naar de vogelsterfte.

Eendenverlamming
Vooral eenden worden getroffen door de ziekte die daarom in de volksmond ook wel eendenverlamming wordt genoemd. Zieke dieren zijn makkelijk te herkennen. Ze laten hun vleugels los langs het lijf hangen, waardoor ze heel breed lijken, De zieke vogels zijn wel te redden als ze op tijd worden behandeld.

112 Sleutelstad Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×