(Foto's: Naturalis Biodiversity Center).

Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort in Australië

Naturalis-onderzoeker Freek Vonk heeft tijdens een reis naar Australië een nog onbekende wart-wit geringde gifslang ontdekt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad om een nieuwe soort gaat. Het dier heeft de officiële naam Vermicella parscauda meegekregen.

“Het dunne slangetje van een halve meter lang lag voor mijn voeten op de grond in een gebied waar dit type slang normaal niet voorkomt. Ik was meteen geïntrigeerd en vermoedde al dat we op een nieuwe soort waren gestuit”, aldus Freek Vonk. Er moest worden onderzocht of het echt om een nieuwe soort ging. Daarom werden er uitgebreide metingen uitgevoerd, waaronder een DNA-onderzoek.

Vonk: “De zes tot nu toe bekende Vermicella-soorten zijn heel herkenbaar met hun zwart-witte tekening en piepkleine ogen. In Australië heet dit type slang bandy-bandy. Het zijn cobra-achtige gifslangen die ondergronds leven en jagen op onder meer andere slangensoorten, zoals blindslangetjes.”

“Het ontdekken van een nieuwe slangensoort is voor mij als wetenschapper natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt”, zegt een enthousiaste Vonk: “Het is een nieuw stukje van de enorme puzzel die de aarde is. Het beschrijven van een nieuwe soort levert ons nieuwe informatie op. En hoe meer we weten over onze planeet, hoe beter we die kunnen beschermen. Dus blijven wij als wetenschappers onderzoeken: een nieuwe ontdekking kan zelfs zomaar voor je neus liggen. Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden ‘onze’ nieuwe bandy-bandy zal zijn.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×