VVD en D66 willen snel maatregelen tegen overspannen Leidse woningmarkt

20

De VVD en D66 in Leiden hebben het stadsbestuur een serie vragen gesteld naar aanleiding van de aanhoudende stroom van berichten over krapte op de Leidse woningmarkt. Door oplopende huizenprijzen hebben met name starters op de woningmarkt bijna geen mogelijkheden meer om een huis in Leiden te kopen.

“De alarmbellen zijn al meerdere malen afgegaan, maar door het uitblijven van extra maatregelen luiden wij nu de noodklok”, aldus VVD-raadslid Maarten de Crom die de afgelopen tijd al aandacht vroeg voor het onderwerp. De Crom vroeg onder meer om het toepassen van snellere bouwmethodes om zo de productie op te schroeven.

Ook D66-raadslid Sander van Diepen wil dat haast gemaakt wordt met nieuwbouw: “Het aanbod moet omhoog om de stad voor iedereen aantrekkelijk te houden. Voor starters is bijna geen plek meer in Leiden. Het aandeel betaalbare woningen is nog altijd te klein.”

Volgens onderzoek van internetbank KNAB wordt nergens in Nederland meer overboden dan in Leiden en ook andere recente cijfers laten zien dat de huizenprijzen blijven stijgen. In bepaalde segmenten, zoals starters en het middensegment, lijkt niet tot nauwelijks meer een echte woningmarkt te bestaan.

De  Crom en Van Diepen vragen om het aanbod woningen in Leiden met meer urgentie te vergroten om wonen in Leiden weer betaalbaar te maken. Daarbij vragen de twee raadsleden welke maatregelen er op korte termijn kunnen worden verwacht om de druk op de Leidse woningmarkt te verlichten: “Wij zien dat vooral starters en mensen die willen doorstromen het enorm lastig hebben. Als je net je eerste baan hebt of een gezinnetje wil starten dan is er op dit moment geen betaalbare woning voor je te vinden.”

In hun vragen aan het college willen de twee partijen antwoord op onder meer de vraag hoe hoog de woningnood onder starters in Leiden is. Ook willen de partijen inzicht in het aanbod van starterswoningen.

Delen
heropening sligro Leiden

20 reacties

 1. Ze huilen krokodillentranen hun landelijk kopstukken hebben de woni gmarkt zelf verziekt

 2. Petronella Van Rossum

  Enig idee waardoor de krapte is ontstaan? Landelijk beleid van VVD 😁, marktconform huren en vermindering van sociale huursector, speculeren met vastgoed etc. VVD Leiden had tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ingezet op alleen bijbouwen voor middeninkomens. Tja, die hand moet toch echt in eigen boezem worden gestoken.

 3. Eigenheimer op

  VVD betaalbare woningen…. Ze wilde pas nog in de Merenwijk en Stevenshof torenflats bouwen… Natuurlijk kwamen er woningen beschikbaar voor starters 4 woningen en vanaf slechts 700 euro!!

  • Een Leids burger op

   Bij de VVD heerst de opvatting(lees misvatting) dat er dan doorstroming zou gaan plaatsvinden zodat de vrijgekomen woningen naar de mensen met lagere inkomens zouden gaan.
   .
   Maar juist nu er een links college is ( met o.a. PvdA en GL) wil ik wel eens zien wat die dan gaan doen voor betaalbare woningen voor mensen met een laag inkomen. (waaronder dus ook starters).

   • Het schijnt dat GroenLinks nog wat Tiny Houses wil bouwen. Dat zal zoden aan de dijk zetten!

 4. Wat een huichelaars, deze zeloten van de “vrije” marktideologie. Ik heb uit hun kringen nog nooit enig begrip gehoord voor woningzoekenden met een laag inkomen die zeven, acht jaar of langer moeten wachten op een enigszins betaalbare sociale huurwoning en daarover terecht boos en bezorgd zijn.
  Een college van B&W of gemeenteraad kan hier trouwens te weinig aan veranderen. Voor een goed volkshuisvestingsbeleid zijn een andere grondpolitiek en nieuwe wetgeving nodig. Laat nu net de (neo)liberalen, en ook de gristendemagogen, die niet willen. Zij houden vast aan het primaat van de markt met zijn grondspeculanten en vastgoedmaffia, ten koste van gewone mensen die ook willen wonen.

  • Piet Pekelharing op

   Zeven of acht jaar moeten wachten op een gesubsidieerde woning? En u vindt dat lang? Zeker nog nooit verder dan Winterswijk geweest? U denkt dat het hier een luilekkerland is waar de gebraden fazanten in de mond vliegen?

  • Een Leids burger op

   Bij huurders met een laag inkomen is het probleem dat de huurtoeslag steeds minder gestegen is dan de huurprijs waardoor die mensen steeds een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur.
   .
   Maar de gemeente kan wel sturen op welk soort woningen hoor.
   In het beleidsaccoord 2018-2022 van het nieuwe (sLinkse) college staat:
   Tot 2030 heeft Leiden circa 8.500 extra woningen nodig. Er is vooral behoefte aan sociale huurwoningen (max. huur ongeveer 710 euro) en middeldure koopwoningen (ongeveer tussen 175.000 em 300.000 euro).
   We bouwen per saldo 30% sociale huurwoningen. Met deze extra sociale huurwoningenkunnen we meer mensen met een laag inkomen van een passende woning voorzien. ¨
   .
   Eerst dus maar eens kijken wat daarvan terecht zal komen……

  • Marcellus_B op

   ‘Een college van B&W of gemeenteraad kan hier trouwens te weinig aan veranderen.’
   In tegendeel; gemeentes kunnen hierin vrij veel sturen, mits ze niet voor elk stukje grond (nieuwbouw/herontwikkeling) niet de hoofdprijs vraagt en bereid is om enkele posten op de gemeentebalans af te boeken. Pas bij prijsaanpassing door gemeentes ontstaat er de mogelijkheid om te bouwen voor en door minder draagkrachtige groepen.
   .
   Enigzins los hiervan: de schijnheiligheid van de verzamelde nep-liberalen bereikt een nieuw, tenenkrommend hoogtepunt met deze oproep tot maatregelen. Pas wanneer zelfs hun eigen dik-geld-voor-bullshit-adviesfuncties-graaiende achterban bij de minder draagkrachtige groepen dreigt te gaan horen, gaan ze piepen.

   • Een gemeente moet die grond dan wel in haar bezit hebben. Anders moet ze dure grond kopen van vastgoedhaaien en grondspeculanten die de hoofdprijs willen hebben. Bij steden is veel of zelfs de meeste grond in bezit van speculanten.
    .
    Zie bijvoorbeeld:
    “Grondspeculanten hebben bij bijna zeker 47 gemeenten gronden opgekocht, in vele kleine percelen opgesplitst en als ‘warme grond’ doorverkocht. Voor gemeenten – en nieuwe eigenaren – kan die versplintering heel ongunstig uitpakken.(…)
    Na de aankoop worden de aangekochte percelen kadastraal opgesplitst in kleine percelen (…). En na de splitsing worden de percelen als ‘warme’ gronden aan particuliere beleggers verkocht.(…)
    De hoge aankoopprijs kan voor gemeenten (…) een reden zijn het gebied niet tot ontwikkeling te brengen.(…)”
    Onteigening is eventueel een optie, maar vrijwel nooit gemakkelijk en goedkoop, en heel moeilijk en duur als er na de opsplitsing in kleinere percelen heel veel eigenaren bij betrokken zijn. De procedurekosten zijn bijv. aanzienlijk en het zal allemaal heel lang duren.
    Uit: Binnenlands Bestuur (24-05-2018),
    http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/handel-in-warme-grond-probleem-gemeenten.9588284.lynkx
    .
    Hier is wel verandering in te brengen, zodat grondspeculatie kan worden tegengegaan. Dit vereist echter een andere grondpolitiek en de nodige wetgeving. Daar was in 1977 al geen politieke meerderheid voor te krijgen (het kabinet Den Uyl viel er over) en in het neoliberale Nederland van nu zal dit evenmin lukken.

    • Marcellus_B op

     Het door jou aangehaalde artikel gaat NIET over gemeenten in verstedelijkt gebied, zoals Leiden er wel een is. Daarnaast ook leuk, selectief de tekst geselecteerd met het weglaten van de (sturende) werking van een bestemmingsplan.
     Gronden die de laatste jaren in Leiden zijn ontwikkeld voor woningbouw waren grotendeels WEL in het bezit van de gemeente. Bijvoorbeeld de wijk Nieuw Leyden (voormalig slachthuisterrein), waar de gemeente de grond toen ook al voor 1200 pleuri’s per vierkante meter aanbood. Zo een prijs laat weinig ruimte over om een gezinswoning neer te kunnen zetten voor minder dan 4 ton. Dit was goed 14 jaar geleden. De prijzen zullen tegenwoordig niet lager zijn geworden.

     • U heeft het artikel blijkbaar niet goed gelezen, noch u in de materie (grondpolitiek, grondspeculatie) verdiept.

 5. Jammer dat de VVD bouwpaus Laudy ons verlaten heeft. Kon met zijn vrienden van Bouwend NL lekker de stad volkwakken met blokkendozen.
  Probleem van de huizenmarkt in Europa inclusief NL is de centrale bank in Frankfurt die met extreme lage renten en gratis Ponzi geld de woningmarkt aan het koken heeft gebracht. NL is nu één van de schuldenrijkste landen ter wereld (bijna 300% van het BNP). Net als in 2008 is stijgen de huizenprijzen tot recordhoogten door o.a. speculatie van huizenopkopers en zijn de starters kansloos. Met schulden bedoel ik de hypothecaire schulden van de consument. Daar kun je sowieso niet tegen opbouwen. En hoe het uiteindelijk afliep met die woningmarkt in 2008 weet iedereen nog. Dit trauma is voor herhaling vatbaar.

  • In aanvulling hierop is natuurlijk de enorme migratie van het volk uit b.v. het ontvolkende Noord Nederland richting de Randstad. De overheid doet niet meer aan spreiden van werkgelegenheid over andere minder dichtbevolkte delen in Nederland. Zoals in de jaren 70 en 80 b.v. KPN, TNO hun diensten in het land verdeelden. En zo de lokale economie een stimulans gaven. Eerder stimuleert zij de trek naar het Westen. Gevolg is een mierenest in de Randstad. Overbevolking, vervuiling en steeds meer congestie. Volkomen onhoudbaar en onleefbaar!
   Meer spreiden van de bevolking door aantrekkelijk woon/werk kernen in andere delen van het land te creeren wordt al langer door kenniscentra verkondigd. Maar zoals altijd reageren en acteren de kaasstolp politici aan de Hofvijver als een slak in een schaal met stroop. Het provinciale mierenest Leiden zal met een beetje amateuristisch aanmodderen op haar schamele km2 dit probleem niet uit de wereld kunnen helpen.

  • De totale hypotheek schuld in Nederland anno 2018 is 92 % van het BNP en geen 300 %. Wel voortaan een beetje meer verdiepen in de materie !

 6. Groene Leidenaar op

  Oostvlietpolder opofferen als bedrijven terrein.
  Er kan een hoop bedrijvigheid naar toe worden verplaatst. denk aan Waardeiland, omgeving Rooseveltstraat, lammenschansdriehoek. Dit zijn hele mooie nieuwbouwlocaties.

 7. Een groep die goed profiteert van deze hoge woningprijzen zijn de makelaars. Die krijgen als courtage immers een percentage van de verkoopprijs. Een makelaar zei tegen mij: het verkopen van een woning is nu ligstoelenwerk. Alleen als de courtage voor makelaars voortaan een vast bedrag wordt, kunnen we verwachten dat de makelaars zich gaan inzetten voor een betere woningmarkt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline