Ondanks tal van bouwprojecten in de stad, zoals hier de nieuwe wijk Churchillpark, neemt de krapte op de Leidse huizenmarkt alleen maar toe met torenhoge prijzen tot gevolg. (Foto: Chris de Waard).

VVD en D66 willen snel maatregelen tegen overspannen Leidse woningmarkt

De VVD en D66 in Leiden hebben het stadsbestuur een serie vragen gesteld naar aanleiding van de aanhoudende stroom van berichten over krapte op de Leidse woningmarkt. Door oplopende huizenprijzen hebben met name starters op de woningmarkt bijna geen mogelijkheden meer om een huis in Leiden te kopen.

“De alarmbellen zijn al meerdere malen afgegaan, maar door het uitblijven van extra maatregelen luiden wij nu de noodklok”, aldus VVD-raadslid Maarten de Crom die de afgelopen tijd al aandacht vroeg voor het onderwerp. De Crom vroeg onder meer om het toepassen van snellere bouwmethodes om zo de productie op te schroeven.

Ook D66-raadslid Sander van Diepen wil dat haast gemaakt wordt met nieuwbouw: “Het aanbod moet omhoog om de stad voor iedereen aantrekkelijk te houden. Voor starters is bijna geen plek meer in Leiden. Het aandeel betaalbare woningen is nog altijd te klein.”

Volgens onderzoek van internetbank KNAB wordt nergens in Nederland meer overboden dan in Leiden en ook andere recente cijfers laten zien dat de huizenprijzen blijven stijgen. In bepaalde segmenten, zoals starters en het middensegment, lijkt niet tot nauwelijks meer een echte woningmarkt te bestaan.

De  Crom en Van Diepen vragen om het aanbod woningen in Leiden met meer urgentie te vergroten om wonen in Leiden weer betaalbaar te maken. Daarbij vragen de twee raadsleden welke maatregelen er op korte termijn kunnen worden verwacht om de druk op de Leidse woningmarkt te verlichten: “Wij zien dat vooral starters en mensen die willen doorstromen het enorm lastig hebben. Als je net je eerste baan hebt of een gezinnetje wil starten dan is er op dit moment geen betaalbare woning voor je te vinden.”

In hun vragen aan het college willen de twee partijen antwoord op onder meer de vraag hoe hoog de woningnood onder starters in Leiden is. Ook willen de partijen inzicht in het aanbod van starterswoningen.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×