Ed Maan tijdens een trainingssessie met Karolien Florijn en Isabel van Opzeeland op de Korte Vliet. (Foto: Reanne van Kleef).

Grote groep roeiers Die Leythe naar WK

De Leidse toproeicoach Ed Maan ziet al zijn pupillen van Die Leythe deze zomer naar verschillende WK’s vertrekken. In totaal zijn dat zes roeiers van de Leidse roeivereniging. Maandag vertrekken de eerste drie roeiers naar het WK onder 23.

“Al mijn roeiers gaan naar het WK in hun leeftijdscategorie”, zegt een trotse Ed Maan. “Dat is best wel wel uniek”. Gert-Jan van Doorn, Finn Florijn en Bart Roovers nemen deel aan het WK onder 23. Zij zitten in de Holland Acht. Het toernooi vindt plaats van 25 tot en met 29 juli in het Poolse Poznan. Er doen 900 roeiers uit 55 landen aan mee.

Roeien in VS

Wat precies de kansen zijn voor de Holland Acht is volgens Maan moeilijk in te schatten. “Gert-Jan en Bart trainen in de Verenigde Staten en zijn pas begin juni terug gekomen. De boot is dus pas recent samengesteld en ze hebben zich nog niet kunnen meten met de internationale concurrentie. Maar een finaleplaats moet haalbaar zijn.” Zoeterwoudenaar Van Doorn roeide afgelopen jaar bij het prestigieuze Washington State University in Seattle. Daar werd hij uitgeroepen tot beste eerstejaars. Roovers roeit bij University of Pennsylvania.

Finn Florijn is de derde Die Leythe-roeier die plaats zal nemen in de Holland Acht tijdens het WK onder 23. Florijn begint ook uit de schaduw van zijn inmiddels wereldberoemde zus Karolien te komen. Bij de junioren schaarde hij zich onder de beste zes skiffeurs en dat leverde hem een plaats in de boot op.

Maan: “Het is leuk om te zien hoeveel plezier de jongens er in hebben om weer met elkaar en met junioren  Isabel van Opzeeland en Jasper Joordens op Die Leythe te trainen. En ze trainen allemaal hard, twee keer per dag.”

Wk voor junioren

Talenten Isabel van Opzeeland en Jasper Joordens gaan naar het WK voor junioren (onder 19). Dat vindt van 8 tot en met 12 augustus plaats in Tsjechië. Van Opzeeland gooide vorig jaar hoge ogen in de skif, maar roeit nu in de ‘Vier zonder’ op slag. Joordens zit in de Holland Acht op slag. De jongelingen hebben met hun boten nog niet internationaal geopereerd, maar volgens hun coach zullen ze er alles aan doen om op het podium te komen.

Elite WK

Karolien Florijn heeft inmiddels haar plek in de Vrouwen Dubbelvier veroverd, waar ook Njord roeister Nicole Beukers in zit. Dit jaar komt ze met elke boot waarin ze zit op het podium. Ze bereidt zich nu voor op het Elite WK dat medio september in Bulgarije wordt gehouden.

“Karolien wordt echt als één van de grootste roeitalenten gezien”, vertelt Maan. “De internationale commentatoren noemen haar zelfs bij naam en toenaam tijdens de wedstrijden. Zo zeggen ze dat de Nederlandse Dubbelvier boot nu is versterkt met het toptalent Karolien Florijn.” Karolien en Finn hebben het roeien niet van een vreemde. Hun vader Ronald Florijn is tweevoudig Olympisch kampioen en bondscoach van de jongens junioren en onder 23 selectie.

Op het Elite WK komen ook Leidenaren Nicole Beukers, Stef Broenink en Annika van der Meer van Njord en Ward van Zeijl en Boudewijn Röell van Asopos de Vliet in actie.

Advertentie

Leiden Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×