Het kassengebied aan de Weidelaan kan beter groen worden dan het toch al minder waardevolle gebied tussen Papeweg en A4. (Foto's: Chris de Waard).

Progressief Zoeterwoude wil woningen en bedrijven verkassen

Op twee locaties in Zoeterwoude staan kassengebieden op de nominatie om gesaneerd te worden. Aan de Papeweg en aan de Weidelaan. Langs de Weidelaan zijn nu woningen gepland, terwijl het gebied langs de Papeweg volgens oude afspraken weer groen zou moeten worden. Dat vindt de fractie van Progressief Zoeterwoude niet logisch nu daar allerlei infrastructurele werken worden gebouwd in het kader van de Rijnlandroute.

Chris de Waard in gesprek met duofractievoorzitter Pieter Goossen van Progressief Zoeterwoude.

PZ wil de oude afspraken herzien en daar ook de Keer-Weer bij betrekken. Wie via de N206 vanuit Leiden naar Zoeterwoude rijdt, komt als eerste langs het wat verrommelde gebied met woningen en bedrijven. Als het aan PZ ligt wordt de Keer-Weer een leuk woonwijkje en worden de daar gevestigde bedrijven uitgeplaatst naar de plek langs de Papeweg waar nu nog kassen staan. “Dat is logischer dan dat gebied weer groen maken”, vindt PZ-fractievoorzitter Goossen nu er binnenkort aan de rand van het gebied reusachtige fly-overs worden aangelegd om de nieuw aan de leggen Rijnlandroute aan te laten sluiten op snelweg A4.

De Keer-Weer kan in de ogen van Progressief Zoeterwoude beter worden getransformeerd tot woonwijk.

Als de kassen bij de Weidelaan verdwijnen kan daar woningbouw plaatsvinden, zo werd eerder afgesproken. Dat gaat als het aan PZ ligt niet meer door. Goossen: “Het is veel logischer om de groencompensatie daar te realiseren. Op een plek waar het ook echt groen is in plaats van aan de Papeweg met uitzicht op de snelweg.”

Het kassengebied langs de Papeweg kan volgens Progressief Zoeterwoude beter gebruikt worden als nieuwe locatie voor de bedrijven die nu nog aan de Keer-Weer zijn gevestigd.

De kassen langs de Weidelaan zouden in de bestaande afspraken plaats maken voor woningen. PZ wil graag dat het gebied weer groen wordt.

IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Ton de Gans van het CDA Zoeterwoude.

PZ wil de discussie na het zomerreces in de Zoeterwoudse raad voeren en hoopt daarbij op steun van coalitiegenoot CDA. Of die partij zich ook achter het idee schaart, moet tegen die tijd blijken, maar CDA-wethouder Ton de Gans van onder andere Ruimtelijke Ontwikkeling gaat de discussie in elk geval niet uit de weg. “Sommige afspraken in die zogenaamde ‘ruimte voor ruimte-regeling’ van de provincie liggen echt vast, terwijl over andere zaken gesproken kan worden. En hier kan wel over gesproken worden.”

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×